Blog: Nu wordt het spannend

lettergrootte
Nu wordt het spannend  

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen. De blog/column is de persoonlijke mening van Gijsbrecht van Dommelen, 7 mei 2023

Inleiding:       

Valse uitbraken in grote markten zijn gevaarlijk. En als die dan ook nog eens gevolgd worden door een krachtig vervolg de ander kant uit, dan wordt het oppassen geblazen. De Dow Jones overkwam dit afgelopen week.

Koers van de AEX Index op het moment van schrijven (7 mei 2023) 750,48

 

Onze conclusies:

Korte Termijn negatief
Middellanage termijn negatief
Lange Termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

In de Technische Belegger van een week geleden wezen wij onze lezers erop, dat zich een uitbraak omhoog had voltrokken in de Dow Jones Industrials Index (DJIA), de index van de grootste 30 beursgenoteerde ondernemingen in de VS. Wij zeiden toen al, dat men voorzichtig moest zijn, omdat de DJIA met deze uitbraak alleen stond. Er waren veel te weinig andere indices, die deze uitbraak bevestigden en dus adviseerden wij beleggers om nog even geduld te hebben en niet direct deze uitbraak te honoreren met de aankoop van aandelen. Dat bleek al direct bij de opening op maandag een verstandig advies, want de DJIA zakte meteen weer onder de trendlijn en daalde vervolgens almaar verder, totdat vrijdag de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers boven verwachting goed bleken en de hele markt een eindspurt maakte voor de week. Maar alleen bij de Nasdaq 100 index betekende dit een volledig herstel, overal elders heeft het beeld veel meer schade opgelopen dan goed is voor het vertrouwen van de technische analist. De wispelturigheid van de markt duurt in feite voort. Tegenover meevallende economische cijfers en meevallende bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van dit jaar staan meer en meer cijfers die laten zien dat we toch echt op een recessie afstevenen in de tweede helft van dit jaar. De meevallende cijfers van dit moment werken zelfs contraproductief omdat zij de renteverwachtingen op de kapitaalmarkten negatief beïnvloeden. Hoe sterker de huidige economische cijfers blijven, des te groter wordt de kans dat Centrale Banken in de VS en in Europa de rente nog verder zullen verhogen of in elk geval de rente langduriger hoog zullen houden. Het maakt aandelen in meer fundamenteel waarderingsmodellen er niet goedkoper op.

 

Interessant gaat in de komende weken de discussie in de Amerikaanse senaat worden over de aanpassingen van het schuldenplafond in de VS. Minister van financiën, mevrouw Yellen, gaf te kennen, dat dit plafond mogelijk al eind mei bereikt zal worden in dier voege, dat de overheid dan door alle uitstelmogelijkheden heen is en de overheid daarna zonder verhoging van dit plafond daadwerkelijk op slot moet. En het zal niet de eerste keer zijn, dat de Amerikaanse ambtenaar dan een verplichte vakantie opgelegd krijgt van enkele weken! Zij zullen dat niet zo erg vinden, maar een positieve economische groei voor 2023 kan men in de VS dan wel op zijn of haar buik schrijven.

De AEX Index op dagbasis

EOE index grafiek

De AEX Index in Amsterdam was een van de vele indices die vorige week de uitbraak van de Dow Jones Industrials niet bevestigden. En gaande de week werd hier zelfs kortstondig de opgaande trend in neerwaartse richting gebroken. Maar per saldo verkeert de AEX Index nog steeds binnen de steungrenzen op 735 aan de onderzijde en 768 aan de bovenzijde. Het herstel vrijdag was goed, maar niet goed genoeg om van een korte termijn omkering te kunnen spreken. Daarvoor moet komende week het herstel een vervolg krijgen. Die kans is best aanwezig, zelfs een rally tot boven het dalende paarse lijntje in de figuur is mogelijk. Maar beleggers moeten zich realiseren, dat het momentum uit de markt weg is en juist groter lijkt te worden maar dan in neerwaartse richting. De opleving die begin dit jaar gestart is, is duidelijk in gevaar. “Sell in May and go away” begint dit jaar meer en meer een verstandig advies te lijken.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Zoals te verwachten viel, veerde de obligatiemarkten aan het begin van de week wat op, maar was het snel afgelopen met de daling van de kapitaalmarktrente toen de economie in de VS toch weer sterker bleek dan analisten hadden verwacht. Daarmee eindigde de week voor de lange rente onbeslist. Zolang macro-economische cijfers telkens maar weer beter dan verwacht blijken, kan de rente niet wezenlijk dalen. Pas als de cijfers de recessieverwachtingen gaan ondersteunen, zal de rente ook op de kapitaalmarkten gaand alen en dat kan heel goed pas na de zomer zichtbaar worden. Maar we zitten al halverwege de maand mei. De zomer is niet ver weg meer en het einde ervan dus ook niet. En het technische beeld voor de obligatiemarkt is afgelopen week per saldo verbeterd!

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ tekende voor de tweede week op rij voor uitstel van de beslissing ten aanzien van de richting waarin de $ zich komende maanden gaat bewegen. En omdat de $ juist een dalende fase achter de rug heeft verbetert daardoor het technische beeld. Het lijkt er op dat we een opleving mogen gaan verwachten, waarbij de $-koers tot zelfs wel 10% kan op gaan lopen. Zover is het nog niet, maar het beeld oogt oversold en de indicatoren op de weekgrafiek divergeren inmiddels positief en beginnen ook vanuit oversolde positie weer op te veren. Geduld is hier belangrijk, de steun van 0,89 -  0,91 is nog altijd in leven!

 

De Brent Olie prijs

Een duidelijker signaal, dat een recessie nu bijna onvermijdelijk is geworden, kon de oliemarkt niet geven. Vanaf een weerstandslijn die de bearmarkt voor Brentolie en een opwaartse correctie in die bearmarkt voor OPEC-olie markeert, daalden de olieprijzen voor een derde week op rij. Afgelopen week werd daarbij de bodem van maart van dit jaar bereikt. Natuurlijk, dat kan beteken, dat zich een bodempatroon ontwikkelt. Maar het is nog veel te vroeg om die te constateren. Ook de oliemarkt is er een om ver weg van te blijven.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De top van augustus 2020 werd afgelopen week in $’s geëvenaard. De koers kwam zelfs $5 hoger uit op een nieuwe top van US$2.080 per troy ounce. En zoals dat zo vaak gebeurt wanneer een top bereikt wordt, de koers zakte onmiddellijk weer in. Goud is begonnen aan een adempauze onder deze nieuwe weerstand, die normaal gesproken wel een paar weken kan aanhouden. Maar om een positieve trend te bevestigen moet een koers eerst een voorgaande top naderen en daarna tot boven die top uitstijgen. De nadering is nu voltooid, het wachten is nu op de doorbraak. Zolang goud in $’s gemeten nog boven US$1.915 per troy ounce blijft hangen is er niets aan de hand.

 

Strategie

In onze obligatieportefeuilles zijn wij begonnen met de verkoop van het iBoxx High Yield Bond ETF en de aankoop van het Pimco Global Bond Fund. Het betekent de verschuiving van risico volle bedrijfsobligaties naar investment grade obligaties (staat en grotere ondernemingen). Daarnaast zijn wij ook begonnen met het aankopen van obligatiefondsen daar waar relatief veel contant geld op de rekening staat en wordt ook her en der de positie in goud uitgebreid. Wij hijsen voorzichtig de stormvlag.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur