Blog: Riemen vast want het is erop of eronder!

lettergrootte
Inleiding:        

Als de volatiliteit van de markt toeneemt, is een bodem in de markt dichtbij. Maar waar die precies ligt? Een markt in paniek kan veel schade aanrichten.

 

Riemen vast want het is erop of eronder!

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (8 mei 2022) 682,19

Onze conclusies:

Korte Termijn  negatief
Middellange Termijn negatief
Lange Termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen.

Op het eerste gezicht was het een slechte week. Dalende koersen, een verder stijgende rente, steunniveaus die over een breed front werden gebroken, een verdere escalatie in Oekraïne en de eerste duidelijke signalen dat in het Westen (Engeland voorop, maar ook in de VS) een recessie lijkt te zijn ontstaan. Hoeveel slecht nieuws wilt u hebben? Maar uit het feit dat de volatiliteit op de beurzen flink oploopt, moet men opmaken dat een bodem in tijd gezien dichtbij is. Het probleem bij dit soort bodems is, dat een draai vrijwel altijd pas achteraf geconstateerd kan worden, als de koers van veel indices alweer een eind is opgelopen.

De markt verkeert in een fase, waarin een forse paniek gemakkelijk tot ongelukken kan leiden met scherpe neerwaartse koersbewegingen tot gevolg. De reactie in Oslo op maandag, waarbij de beurs van Oslo in enkele seconden 8% omlaag dook en daarbij veel andere beurzen in Europa meetrok, is hier een goed voorbeeld van. Maar deze toenemende volatiliteit kan nooit erg lang volgehouden worden, dus als de koersen nog verder dalen, dan moet men uitgaan van een snel vervolg van de daling van afgelopen week. Markten bevinden zich daarmee op een heel gevaarlijk punt. Nu nog shortgaan is een grote gok. Maar feit is dat de trend omlaag gericht is en dat de kans dat maandag die weg vervolgd wordt groter is dan dat wij komende week weer omhoog zullen gaan.

 

De AEX Index op dagbasis

AEX index

Figuur 1.

 

Sterk oogt het allemaal niet, maar de daling van de AEX Index kan nog steeds worden geclassificeerd als een pullback naar de dalende trendlijn, die wij in de grafiek hebben getekend. Juist omdat de koers nog boven de laatste bodem ligt is dit een scenario dat nog altijd opgeld doet. Maar nogmaals, sterk oogt het allemaal niet en als men andere indices in ogenschouw neemt, dan moet het ergste worden gevreesd. Twee weken geleden schreven wij al dat de test van de bodem uit maart van dit jaar was begonnen en die test is nog steeds bezig. Indicatoren dalen allemaal en laten ook geen positieve divergenties zien. Bovendien neemt de volatiliteit toe. Wij gaan er daarom vanuit, dat de daling van afgelopen week nog een vervolg gaat krijgen met een zeker niet ondenkbeeldig risico, dat de AEX Index tot onder de vorige bodem van 652,80 zal zakken.

 

De lange (10-jaars) rente

Opnieuw steeg de lange rente zowel in de VS als in Europa. Maar we naderen nu wel een zeer belangrijke weerstand, die voor beide markten geldt. Bovendien is de obligatiemarkt behoorlijk oversold geraakt. Wij gaan ervanuit, zie ook onze laatste editie van De Technische Belegger, dat de lange rente vlak voor een draaipunt staat. Het zal wel even duren voor een top is gezet en dus moet men voorzichtig blijven, maar de rentestijging in het Westen lijkt zijn langste tijd gehad te hebben.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers heeft afgelopen week een pas op de plaats gemaakt, boven de lange termijn dalende trendlijn. Maar er is sprake van een zogenoemde ”inside week”. De hele beweging vond plaats binnen de grenzen van de week ervoor. Daarmee betekent de candle helemaal niets en omdat er van een significante doorbraak nog altijd geen sprake is, moeten we nog een week afwachten. Het lange termijn verkoopsignaal volgt bij een koers onder 0,885 (en we staan nu op 0,948). Van een koopsignaal kan pas gesproken worden bij een koers boven 0,95.

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen zijn omhoog doorgebroken uit het vaantje wat al enige tijd in ontwikkeling is. Maar de uitbraak heeft plaatsgevonden vrij ver in de hoek van dit patroon en dat maakt de uitbreek verdacht. De kans is groter, dat zich hier een verruiming van het consolidatiepatroon of de top voordoet. Wij blijven dus nog even afzijdig hier.

 

De prijs van een troy ounce Goud

De koers van een troy ounce goud liet een daling zien, maar de weekcandle is in feite een goede. Een hogere opening maandagochtend kan het einde van de huidige correctie van de goudprijs betekenen. De te nemen barrière om dit koopsignaal te bevestigen is US$1.920.

 

Strategie

In de meest actieve portefeuilles hebben wij afgelopen maandag een Turbo Short op de AEX gekocht met een stop op 762,80. Dit type derivaat is zeer risicovol, dus wij doen maar met kleine posities mee, maar voorlopig helpt het als dekking. Veel meer effect sorteren de samenstelling van de portefeuilles (geen enkel Tech-aandeel) en de kaspositie (ca 25% van het aandelen belang).

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

10 mei 2022             11.00   ZEW Industrieel sentiment Duitsland en Europa

11 mei 2022               8.00   Duitse inflatiecijfers consumentenbestedingen

11 mei 2022             14.30   Amerikaanse inflatiecijfers consumentenbestedingen

17 mei 2022             11.00   Bruto binnenlands product Eurozone

17 mei 2022             14.30   Amerikaanse detailhandelscijfers

 

Het cijferseizoen is vrijwel voorbij, veel tegenvallers zijn er niet geweest, dus markten gaan op dit vlak weer tot de orde van de dag over.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur