Blog: strategie Ratio Spread AEX

Een beschermingsidee op een portefeuille, een ratio Put spread

Let op de prijzen zijn per 12 december 2021 en dat was bij een AEX Index stand van 788,16. Op dat moment heb ik naar een beschermingsidee gekeken voor een cliënt, waarbij er niet teveel investering gedaan moest worden.

Het is wel een idee voor de gevorderde belegger en ook moet je bij een goede Broker zitten (Today’s Brokers, Lynx, InterActive) om niet een extreem  hoge margin verplichting te krijgen. Voor de rest is het goed vooraf te melden dat het tussentijds omdat het een ratio spread betreft, grote fluctuaties in de waarde van de genoemde positie kunnen ontstaan door grote volatility bewegingen. Maar op expiratie ga jezelf verbazen want dan heb je geen volatility meer in de prijs en blijft slechts de intrinsieke waarde over.

Achtergrond

Het jaar bijna ten einde en er spelen een aantal ‘kleine’ problemen (covid, tapering, etc.) die gezamenlijk een perfect storm kunnen worden, dus wie relaxed op kerst vakantie wil kan best winst inlokken in de portefeuille. Dat kan natuurlijk door gewoon winst te nemen in aandelen (verkopen posities), maar wie weet mis je dan onverwacht wat actie omhoog (toch een einde jaar rally?). Dus slimmer dan je positie verkopen is te gaan werken met optie bescherming en zo de winst in te lokken en/of het risico tijdelijk  verkleinen.

Uitgangspunt is dus dat de belegger naast ervaren ook een redelijke long positie heeft.

Kortom er van uitgaande dat u als belegger (grotere) belangen heeft in aandelen. Dit omdat we moeten beseffen dat 1 optie op de AEX is al ruwweg 80.000 euro (800*100) als onderliggende waarde heeft en in de ratio spread die ik zo toelicht heb ik minimaal 5 contracten, wat dus al overeenkomt met 400.000 euro. Oké natuurlijk moet je de opties tegenover elkaar zien en corrigeren met hun reactie factor maar het gaat meer even om de waarschuwing. Mijn uitgangspunt is dus dat je een portefeuille moet hebben met een aandelen waarde en samenstelling die enigszins vergelijkbaar is met de AEX en die minimaal 3-4 ton waarde heeft.

De markt lijkt door toekomstige rente stijging, inflatie, politieke onzekerheden in de VS, grote wilde bewegingen in bepaalde Tech aandelen, milieu problemen (lees toekomstige maatregelen) en de hypes in bepaalde EV- aandelen best toe aan een grotere correctie. We kunnen deze gaan zien om moment dat de markt minder liquide is (laatste weken december) en daar kun je maar beter tegen beschermd zijn.

Ook de grafiek van de AEX spreekt boekdelen.

 

AEX lang

De Maand chart

Kijkende naar de lange termijn (maand) grafiek van de AEX kan je theoretische “gemakkelijk” terug naar de 600 punten en dan is er technisch gesproken, voor de lange termijn, nog weinig aan de hand. Natuurlijk gaat een beweging naar de 600 mening belegger niet in de koude kleren zitten, maar in het grote plaatje is een beweging onder de 600 pas een echt probleem voor de liefhebbers van trendmatig beleggen.

Een correctie is te verwachten

Maar nu zijn veel beleggers die net als mij al veel langer een correctie verwacht hadden en daarmee huiverig zijn of huiverig geworden zijn om steeds maar weer premies (kopen put opties) te investeren in bescherming. Immers als de beurs een aantal weken stil blijft liggen omdat we het weer mis hebben en de Centrale banken er weer nog meer geld tegen aan gooien en weer niet teruggaat naar de niveaus waar je op anticipeerde met je “gok” op een daling is het steeds weer pijnlijk. Immers gekochte put opties worden snel minder waard door de tijdserosie (de volatility die er uit loopt).

Maar de grafiek van vrijdag was ook al voorspellend genoeg.

AEX kort

Dit idee is op de AEX index omdat deze liquide is en ook breed gespreide samenstelling kent, het beste is om ons te beschermen. De dure Tech kent ook dure opties (lees hoge volatiliteit) en is moeilijker te voorspellen. Daarbij zitten er in de AEX een paar Tech zwaar gewichten die fundamenteel en technisch gemakkelijk zeer prijzig bestempeld kunnen en mogen worden, dus je profiteert vaneen Tech daling. Kortom een strategie op de AEX kan dus ook een goede bescherming kan zijn voor een totaal portefeuille.

Strategie Koop ratio put spread AEX en schrijf een call

We kopen een put spread en omdat je weinig investering wil financier dit met een verkochte call op de AEX. We kijken naar maart 2022. Persoonlijk zie ik het niet direct weer boven de 840 gaan (maar daar mag ieder een andere mening over hebben die natuurlijk wel van belang is welke call je gaat verkopen).

Voorbeeld Ratio 3 op 5

We gaan werken met een ratio van 3 puts kopen en 5 puts out of the money verkopen

(natuurlijk kan je ook in andere ratio werken, maar dit is mijn ratio nu)

Koop 3 puts AEX put maart 720 op 13,80                                                                       investering 4.140

Verkoop 5 puts AEX maart 600 op 3,80                                                   ontvangt 1.900

Verkoop 3 call AEX maart 840 op 6,70                                                    ontvangt 2.010

——————————————————————————————————————————

Totaal investering bij aangaan strategie                                                                                     230 Euro

(check zelf de huidige koersen voordat je deze of een soortgelijke deal opzet)

Theoretisch: Maximale winst in de gekochte put spread 120 punten, maar door deze opbrengst en de ontvangen premie in de call is zelfs een daling onder de 480 op expiratie gezien geen probleem:

(check zelf de huidige koersen voordat je deze of een soortgelijke deal opzet).

pay off

Let op

Natuurlijk tussentijds kans, doordat je meer opties verkocht hebt dan gekocht) een grotere margin verplichting krijgen (2 naked puts) en tussentijds is het bij een heel grote daling zo dat in spreads doordat er premie in de verkochte ‘out of the money’ schiet ook ervaring benodigd om tussentijds winst te pakken. Natuurlijk kan je altijd extra puts kopen om het risico te beëindigen.

Ook de verkochte call zorgt voor margin en een verlies boven de 840 punten in de AEX (min investering). Maar dan heeft u waarschijnlijk ook weer extra winst in de aandelen portefeuille die we beschermde.

De volgende plaatjes:

strategie

Een leuke website omdat zelf te zien Option-price

optie strategie

Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn dan hoor ik het graag. De genoemde aantallen zijn slechts een voorbeeld.

 

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

 

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. Wel mogelijkerwijs privé posities in Indices (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht: