Blog: Tijd voor de zon op de beurs

Inleiding:        

Hoe groter en langduriger een bodempatroon, des te sterker de bodem. Daarom is een snel herstel in elke markt verdacht. Meestal betekent dat het tijdelijk wegvallen van verkopers, niet het terugkeren van kopers. En die zijn nodig voor een fatsoenlijke rally, kopers. Een bodempatroon is in feite het gevecht tussen kopers en verkopers waarin de balans geleidelijk aan van verkopers die in de meerderheide zijn naar kopers, die het gevecht winnen. En dit gevecht lijkt afgelopen week in het nadeel van de Bears beslecht.

 

Tijd voor de zon op de beurs

 

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (17 juli 2022) 671,92

 

Onze conclusies:

Korte termijn positief
Middellange termijn reactie
Lange termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Heel voorzichtig begint er wat licht te verschijnen aan de inflatiehorizon. Meer en meer cijfers wijzen erop, dat de inflatie in het Westen aan het pieken is. En de obligatiemarkten hebben deze tekenen gezien. De lange rente daalt en is bezig met toppatronen, die meer goeds in het verschiet beloven. De voorbije twee weken hebben in veel markten relatief ordentelijk verlopende correcties laten zien en vrijdag ontstond daaruit een breed scala van uitbraken omhoog. Deze doorbraken zijn op de weekgrafieken nog niet te zien, daartoe moeten markten nog iets verder oplopen. Voor de AEX Index bijvoorbeeld is dat punt de weerstand van 678, nu nog 1% verder omhoog. Maar dit beeld is vrij algemeen zichtbaar en is daarmee redelijk betrouwbaar te noemen.

Natuurlijk, het gesprek van de dag is niet langer de inflatie, maar de recessie die in het vooruitzicht zou liggen. Maar de recessie is ten eerste al een feit maar moet alleen statistisch nog bevestigd worden en dat betekent ten tweede, dat een volgende fase van economisch herstel alweer dichterbij begint te komen. En die gaat komen uit de breed aangekondigde overheidsinvesteringsprogramma’s in het Westen. De wapenindustrie, het terughalen van cruciale productieprocessen en de energietransitie gaan in 2023 in volle vaart van start omdat overal overheden nu bezig zijn met de opstelkling van begrotingen waarin deze investeringsplannen worden gefinancierd. En dat betekent flink veel werk aan de winkel voor de Westerse industrie.

 

De AEX Index op dagbasis

  AEX kort

Nog altijd kan niet gezegd worden dat het beeld definitief is gedraaid. Maar de stap omhoog afgelopen vrijdag ging met meer kracht gepaard, dan de correctieve beweging omlaag in de vijf dagen ervoor. 678 is de weerstand, die nu eerst gebroken moet worden, daarna volgt nog de dalende trendlijn, die nu rond 685 ligt, maar daar verwachten wij weinig problemen. Daarna zou best nog een kortstondige terugkeer plaats kunnen vinden richting 678 – 685, maar de weg richting de groene lijnen in de figuur op 762 en 782 ligt dan keurig open. De zomer zou zomaar nog heel erg prettig positief kunnen uitpakken.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Opnieuw een goede week voor de obligatiemarkten in de VS en in Europa. Maar er is wel een verschil te constateren. Het renteverschil tussen de Europese 10-jaarsrente en die in de VS is gegroeid. En dat heeft, zie de volgende paragraaf van dit blog, een positief effect op de $. Maar daar gaat binnenkort een einde aan komen. Want in beide gevallen is een duidelijk toppatroon aan het ontstaan. Alleen is de Amerikaanse rente verder op weg in dat patroon. Hier is een kopschoudertop aan het ontstaan waarbij de rechter schouder inmiddels ook compleet is en het nu een kwestie van tijd is voordat dit patroon met een uitbraak omlaag compleet wordt gemaakt. In Europa daarentegen is het hoofd van het patroon klaar, maar moet de rechter schouder nog ontstaan. Voor de komende week is een verdere daling van de rente de meest logische weg. De Bund-future kan daarbij de weerstand van 156 aantikken en de Amerikaanse 10-Year Treasury index kan oplopen tot ongeveer 121. Daar ligt de nek-lijn voor de Amerikaanse rente, waarbij een directe doorbraak omhoog in de VS waarschijnlijk is, maar een directe doorbraak in Europa dat niet is. Hoe het ook zij, voor de $ betekent dit negatief nieuws, voor de aandelenmarkten is het juist positief nieuws.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

En het beeld van de $ tegenover de € bevestigt dit beeld. Hier is afgelopen week een candle ontstaan die wijst op een top voor de $ (op korte termijn). Een pull-back naar de steun van 0,92 (een daling van 7 cent wel te verstaan!) is hier nu het meest waarschijnlijke scenario.

 

De Brent Olie prijs

De olieprijzen veerden aan het einde van de week iets op. Maar hier is het beeld negatief. US$ 86 per vat Brentolie op korte termijn blijft het koersdoel.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Op US$1.675 ligt de bodem, die in 2021 enkele keren succesvol werd getest. Dat betekent, dat er op korte termijn enige lucht verwacht mag worden, een (tijdelijk) opveren van de koers, waarbij een rally richting US$1.800 per troy ounce goed denkbaar is. Maar daarmee is het wat langere termijn beeld er niet positiever op geworden. Goud zit en blijft voorlopig nog wel even in het verdomhoekje zitten. Echt negatief wordt het beeld pas als de koers daadwerkelijk onder US$1.675 zakt.

 

Strategie

Wij zijn op zoek naar korte termijn kansen voor een rally in de aandelenmarkten van een procent of 10.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

19 juli 2022               10.00   “Bank Lending Survey ECB”

19 juli 2022               11.00   Europese inflatiecijfers (HCIP)

21 juli 2022               14:15   Rentebesluit ECB

25 juli 2022               10.00   Duitse zakelijke verwachtingen (IFO-cijfers)

27 juli 2022                 8.00   Duitse cijfers consumentensentiment

27 juli 2022               14.30   Amerikaanse cijfers orderstroom kapitaalgoederen

 

Het cijferseizoen is in volle gang. Amerikaanse banken kwamen al met tegenvallende cijfers, de grote tech-bedrijven moeten nog komen

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: