Blog: Tijd voor een adempauze in de goede zin des woords

Tijd voor een adempauze in de goede zin des woords

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (19 juni 2022) 635,75

Onze conclusies: 

Korte termijn Negatief, maar draait omhoog
Middellange termijn reactie
Lange termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De inkt van onze laatste blog was nog niet droog toen mevrouw Lagarde aankondigde, dat markten echt niet ongerust hoefden te zijn, want zij had voldoende instrumenten om het oplopende renteverschil tussen de Noordelijke kapitaalmarkten en die van landen als Italië te kunnen terugbrengen. De opmerking op zich was al voldoende om even dat verschil te verkleinen, maar snel daarna bleken woorden niet meer genoeg te zijn. Want ze vergat gemakshalve erbij te zeggen hoe ze dat dan feitelijk zou gaan doen als het nodig zou worden. Het is telkens weer verbazingwekkend om te zien hoe politici denken niet alleen overal verstand van te hebben, maar ook genoeg te hebben aan de woorden “vertrouw me maar”, terwijl de buitenstaander zo langzamerhand wel moet gaan constateren, dat gevestigde politici tot de meest onbetrouwbare leden van onze samenleving horen die er maar zijn. En dus versterkten haar opmerkingen de paniek in de markt in plaats van deze te verzachten.

 

Afgelopen vrijdag was een belangrijke wereldwijde expiratie-dag en dit type handelsdagen wil nog wel eens samenvallen met belangrijke keerpunten in de markt.

 

Dat de aandelenmarkten niet direct n.a.v. de bekendmaking van de Amerikaanse rentestap opgelucht ademhaalde mag daarom niet geheel vreemd gevonden worden. Die opluchting kan zomaar komende week alsnog plaatsvinden. Het is in elk geval een feit, dat de markten buitengewoon oversold ogen. Onze Vladeracken Index heeft een dieptepunt bereikt, dat wij voor het laatst in maart 2020 hebben gezien. Van positieve divergentie is geen sprake maar je kunt ook niet echt spreken van een paniekbodem (die overigens nog wel kan komen), dus dat is ook niet geheel onlogisch. In correcties van de aard die we nu zien, bodemt deze index wel vaker samen met de beurs en dus moeten wij de lage stand van de Vladeracken Index serieus nemen. De markt nadert een belangrijk keerpunt, als we dat afgelopen vrijdag al niet gezien hebben.

 

Overigens bereikten een aantal toonaangevende indices, waaronder bijvoorbeeld de Nasdaq 100 index, een belangrijk steunpunt in de voorbije week, ook een argument om minstens een opwaartse correctie te verwachten in de komende weken. De Nasdaq 100 Index stuiterde weer omhoog, precies op de bodem, die in 2020 twee keer geraakt werd en toen een adempauze in de opmars markeerde.

 

De AEX Index op dagbasis

AEX

Figuur 1.

 

Figuur 1 ziet er op het eerste gezicht bijzonder slecht uit. Allerlei steunlijnen zijn gebroken. Maar de laatste dagcandle kan positief uitpakken als maandag de beurzen hoger openen en daar ziet het wel naar uit. Ondertussen divergeren veel indicatoren onder in de figuur positief. Er lijkt een opleving aan te komen, die de index minstens tot ca 667 kan terugbrengen. En als dat gebeurt, ontstaan ook op de weekgrafieken positieve beelden, die doen vermoeden dat het daar dan niet bij zal blijven. Juichen kan nog niet, maar er zijn slechtere momenten denkbaar om aandelen te kopen.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De Bund future liet afgelopen week een belangrijke Hammer zien, die, met een hogere opening op maandag een duidelijk keerpunt aankondigt. De lange rente gaat zakken. Dat wil niet zeggen dat we terug naar negatieve rentes gaan, maar wel dat er aan de scherpe rentestijging in Europa voorlopig een einde lijkt te zijn gekomen. En dit beeld treffen we ook in de VS aan, ook daar is de lange rente met een Hammer (die de Bears doodslaat) gedraaid. Nu is het mogelijk, dat de aandelenmarkten verder in paniek raken en beleggers gelijktijdig terug in obligaties vluchten. Dat zorgt dan voor de hier omschreven rentedaling. Maar wij gaan uit van het omgekeerde scenario, de rente daalt en dat levert de big-tech en groei-aandelen enige lucht op, voldoende voor ten minste een fatsoenlijke correctie omhoog.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $-koers herstelde zich flink na kortstondig de dalende lange termijn trend van bovenaf geraakt te hebben. Vreemd is het wel, want de opmerkingen van de ECB zorgden juist voor een verkleining van het renteverschil tussen de VS en Europa. Ongetwijfeld lag dat in de vlak na de persconferentie van de ECB bekend geworden hoger dan verwachte inflatie in de VS over de maand mei. Maar de candle van afgelopen week is geen goede, die kondigt een hernieuwde daling aan voor de $-koers. De te breken grenzen blijven 0,97 aan de bovenkant en 0,922 en daarna 0,875 aan de onderkant (bij een slotstand afgelopen week van 0,932).

 

De Brent Olie prijs

En ook de olieprijzen keerden afgelopen week, ook hier een duidelijke daling die een verdere correctie in de komende weken in neerwaartse zin voorspelt. Een vat Brent-olie van onder US$86 in de komende zomermaanden is het meest waarschijnlijke koersdoel.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Ook hier is een draai ten kwade, omlaag dus, te zien geweest afgelopen week. Het lijkt er op, dat de trend bij wijze van een pullback enkele weken lang is gevolgd vanaf de onderzijde en dat nu de volgende stap omlaag is ingezet. En daarmee wordt het beeld voor de korte termijn weer gevaarlijker.

 

Strategie

Afgelopen week zijn wij verder gegaan met het uitbreiden van onze aandelenportefeuilles. Dit keer hebben wij een eerste stap gezet in onze Prijs<Waarde module om portefeuilles te her-balanceren. Dat betekent bijkopen daar waar wij vertrouwen hebben in de aandelen, die relatief flink zijn afgestraft. Aandelen Aalberts, Arcadis, Sanofi, SAP zijn in veel portefeuilles bij- en./of aangekocht.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

23 juni 2022              16.00   Getuigenis voor het congres van FED-voorzitter Powell

24 juni 2022              10.00   IFO cijfers zakelijk klimaat in Duitsland

24 juni 2022              14:30 – 16.00 Allerhande cijfers over de Amerikaanse industrie en het consumenten sentiment

29 juni 2022              14:30   Amerikaanse consumentenbestedingen en bruto nationaal product-cijfers

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: