Blog: Toch geen Black Monday, maar goed is anders

Black Monday is voorbij, maar goed is anders

 

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen. Dit is de persoonlijke mening van Gijsbrecht van Dommelen.

Inleiding:        

Black Monday mag dan voorbij zijn, de lucht boven de aandelenmarkten is alleen maar zwarter geworden. Dit is een hele gevaarlijke bear markt, die waarschijnlijk nog niet is uitgeraasd.

 

Koers van de AEX Index op het moment van schrijven (28 oktober 2023) 714,25

Mijn conclusies: 

Korte termijn negatief
Middellange termijn negatief
Lange termijn correctie

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

Black Monday,

De maandag rond of op 19 oktober, ligt achter ons. Maar afgelopen week is het algemene beeld op aandelenmarkten er zeker niet beter op geworden. De S&P500 index daalde opnieuw en is nu onderweg naar de steun rond 4.000, 3% lager dan het slot van vrijdag. En het is niet gezegd dat het daarbij gaat blijven.

 

Nog slechter ziet het beeld voor de Russell 2.000 Index eruit, die brak afgelopen week definitief door een steunlijn heen, waarboven deze index al sinds begin 2022 op en neer beweegt. De koers is precies gesloten op de laatste nog resterende steunlijn die samenvalt met de bodem van juni 2022 en enkele toppen uit 2019. Nog een zwakke dag en de weg ligt open voor een test van misschien zelfs de bodem van maart 2020, toen de Covid-pandemie uitbrak!

 

De Nasdaq 100 Index brak een week eerder al door een soortgelijke steunlijn. Het kortstondige herstel dat zich aan het begin van de afgelopen week voordeed geldt daarmee slechts als een pullback. Ook hier is de weg omlaag gericht.

 

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Overal kan zomaar alsnog een crash-achtige beweging omlaag ontstaan, en overal zijn koersen aanbeland op steunniveaus, die als de laatste strohalm kunnen gelden. Er hangen enorme donderwolken boven de markt. Instappen is op dit moment veel te gevaarlijk.

AEX index

Figuur 1. Daggrafiek AEX Index

 

De steunlijn rond 715 heeft gezorgd voor een adempauze, een die nu voldoende tijd heeft genomen voor een doorbraak omlaag. Nog is het niet zover, maar niets in dit beeld zegt, dat deze lijn het gaat houden. En dan is het volgende koersdoel de steunzone tussen 670- en 686. Wat wel mooi is in dit beeld, is het feit dat er voor eerst sinds maanden een mooie dalende trendlijn getekend kan worden, die nu rond 733 ligt. En daarmee wordt de stoploss, voor diegenen, die short zitten, nu verlaagd van de oude dalende trendlijn, die op 754 ligt naar deze nieuwe stop op 733, een stop die bovendien per week sneller lager wordt dan de voorgaande stop. Nieuwe long posities aankopen, daar is het nog altijd te vroeg voor.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

De lange rente maakte afgelopen week een pas op de plaats. Maar van topvorming is nog geen sprake. En de yield curve is nog altijd niet normaal. Hij is wel vlak geworden in de VS en nog  negatief in Europa. De berichten van afgelopen week hebben daarbij opnieuw duidelijk gemaakt, dat de korte rente voorlopig eerder verder omhoog zal gaan dan omlaag en dus moet de lange rente  nog verder omhoog alvorens de yield curve weer normaal is geworden. Een veeg teken is daarbij, het feit dat de eerste berichten beginnen binnen te druppelen over ondernemingen, die in arren moede maar bezittingen te koop stellen omdat ze meer en meer moeite krijgen met het herfinancieren van de grote hoeveelheid schuld die er op de balans staat. In het financiële dagblad van zaterdag werd al gerefereerd aan een grote Zweedse Onroerend goed maatschappij en aan Altice, de enkele jaren geleden nog in Amsterdam genoteerde kabelmaatschappij. Het gaat hier niet meer om leningen van enkele miljoenen, maar om leningen van miljarden. De herfinanciering van het bedrijfsleven gaat eind 2024 een probleem worden en piekt in 2025 en 2026. Als de lange rente dan zo hoog staat als hij nu is gaan er heel vel bedrijven maar ook (semi)overheden in de problemen komen. En ergens gaat de markt wakker worden voor dit vraagstuk.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De daling van de $-koers gaat een fase van versnelling tegemoet. Dat er weer een leider in de Amerikaanse senaat is benoemd heeft niets aan een versterking bijgedragen en dat is ook niet vreemd, want deze man is zo mogelijk nog conservatiever dan de vorige voorzitter en het is daarmee maar de vraag of dit de kansen op een compromis over het Amerikaanse budget verhoogt. En als dat niet zo is, dan gaan wij al in november een shut-down van de Amerikaans overheid zien, waarbij dit keer is een langdurige shut-down heel goed denkbaar is. Alleen al de discussie hierover gaat de $ niet helpen.

 

De Brent Olie prijs

Even leek het er op, dat de olieprijzen door de oorlog in het midden Oosten verder zouden kunnen oplopen. Maar de vraag naar olie daalt en dus zijn de olieprijzen weer gezakt. Olieprijzen zijn aan een correctie bezig en die is voorlopig nog niet voorbij. En dat betekent in elk geval aan deze kant goed nieuws voor de inflatie. Als de winter dan ook opnieuw mild kan blijven in het Westen, dan gaan we verdere koersdalingen tegemoet in deze markt.

 

De prijs van een troy ounce Goud

We zijn onderweg naar de vierde test van de “all-time-high” die voor goud rond US$ 2.075 per troy ounce ligt. Tussen deze toppen zijn bodems bereikt, die telkens weer hoger dan de voorgaande kwamen te liggen. Dat is een teken van een grote onderliggende vraag, die op steeds hogere niveaus weer instapt en een geleidelijk opdrogend aanbod. De kans dat deze grens uiteindelijk omhoog gebroken gaat worden neemt daarmee hand over hand toe.

 

 

Strategie

Wij hebben inmiddels erg veel cash in via mijn strategie beheerder portefeuilles en daar ben ik heel tevreden mee. Daarmee wacht ik deze fase gewoon rustig af. “Laat maar zakken” is mijn persoonlijke devies.

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: