Blog: Weer een mini-dip voorbij?

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (9 mei 2021) 718,41.

De markt staat op het punt om de volgende hogere top te zetten in de AEX Index. Maar de vraag is wel, gaat het hier om een rally langs de onderkant van de trend of om een feitelijke hervatting van de trend? Ik ga uit van het eerste.

Even leek het er op, dat de markt in acuut gevaar was. Een koersdaling van ruim 2% op dinsdag liet alle alarmbellen afgaan, want niet alleen werd de laatste korte termijn bodem gebroken, maar ook de oplopende trend werd gebroken. Maar al de volgende dag herstelden koersen zich wereldwijd. In sommige landen zijn zelfs alweer nieuwe, hogere niveaus neergezet (Dow Jones Industrials). Als men echter de daling van de $ meerekent, dan was de AEX Index zelfs een van de sterkere afgelopen week, ondanks dat hier nog niet een nieuwe top werd bereikt.

De koers van de Index is terug bij een horizontale weerstandslijn. Veel bedrijfscijfers zijn meegevallen. Maar dat leidde tot heel wisselende reacties. In de wereld van de Big-Tech waren cijfers prachtig maar deed het adagium “het bezit van de zaak is het einde van het vermaak” in brede zin van zich spreken. In de meer klassieke wereld (voeding, financials) werden goede cijfers juist beloond. Het tekent de verschuiving die al enkele maanden aan de gang is. Stoom loopt langzaam maar zeker uit de opgaande trend van de Big-Tech, en de koerstrends van de meer klassieke, in veel gevallen veel goedkopere sectoren, winnen aan kracht. Het is een teken dat de brede opgaande trend ten einde loopt.

Want ergens in dit proces, ontstaat er paniek en moeten ineens heel veel beleggers door dezelfde uitgang heen in hun zucht om van hun veel te grote posities in Big Tech af te komen. Koerswinstverhoudingen in die hoek zijn veel te hoog. Maar die kunnen nog veel hoger worden als iedereen blijft geloven in de mythe, dat de bomen tot in de hemel groeien. En daarmee is de opgaande trend nog niet voorbij, maar wordt de situatie er wel gevaarlijker op.

AEX

Figuur 1.

 

Vrijdag sloot de koers van de AEX net onder de horizontale weerstand die al enkele weken de markt parten speelt. Maar de indicatoren onder in de grafiek hieven de negatieve divergenties op. Zowel de Oscillator als de CCI onder in de grafiek zijn weer hoger gekomen dan de laatste tussentijdse indicator-top, en dat ondersteunt de gedachte dat de markt rijp is voor een volgend, hoger niveau. Een sprong omhoog is daarmee aanstaande. Natuurlijk, de uitbraak moet eerst een feit zijn en de doorgewinterde technische analist zal u er op wijzen dat met de mooie slotkoers van vrijdag voorlopig niets anders gebeurd is, dan het aanraken van de oplopende trendlijn (de groene lijn in de grafiek), die eerder was doorbroken. Zij zullen dit beschouwen als een normale pull-back, die evengoed de kus kan zijn die de trend vaarwel zegt. Maandag zal blijken wat het wordt, hom of kuit. Wij gaan er vanuit, dat de markt nog een hoger niveau zal opzoeken, maar het is goed mogelijk, dat dit onder langs de groene trendlijn zal geschieden. En daarmee is de trend een nieuwe, moeizamere fase ingegaan. Het betekent een nieuwe bevestiging van het feit dat de langere termijn opgaande trend, die in 2020 is ingezet, in gevaar begint te komen. Geniet er dus van zolang het nog kan, want het einde van deze trend nadert onherroepelijk.

 

De Rente

In Europa had de lange rente het wederom moeilijk, maar in de VS is de kapitaalmarktrente, ongetwijfeld op basis van de woorden van FED-voorzitter Powel, gaan dalen. Veel zal het niet om het lijf hebben, maar de rente is even als gevaar voor de markt geparkeerd.

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

Opnieuw heeft de $ een belangrijke steunlijn gebroken. De koers gaat een zwakke week tegemoet met 0,81 als koersdoel. Daar ligt de volgende steun. De lange termijn trend is negatief, dus lang zal deze steun niet houden.

 

De Brent Olie prijs

Bij een dalende $-koers is een licht herstel van de olieprijzen niets bijzonders. Het feit dat de koers daarbij de vorige top niet heeft kunnen breken is wel een negatief signaal. De kansen dat de olieprijzen op korte termijn significant gaan dalen zijn het grootste.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Goud heeft een prachtige week achter de rug. De koers is bij de bovenkant van een korte termijn dalend trendkanaal aanbeland. Hier zal wel even een rustpauze worden ingelast, dus op kort termijn hoeft men nog niet al te veel De stijging van de prijs van een troy ounce Goud komt onder druk haast te hebben. Maar de lange termijn trend is positief en een uitbraak omhoog komt nu snel dichterbij. Een dalende $-koers zal daarin zeker helpen, maar maakt de stijging in € er iets minder lucratief door.

 

Strategie

Wij zijn al langere tijd in de portefeuilles van onze klanten bezig geweest met het opbouwen van posities in de meer klassieke hoek van de aandelenmarkten. En dat heeft zich afgelopen week duidelijk uitbetaald. De meeste van onze modellen hebben minder verlies laten zien aan het begin van de week en meer winst in de tweede helft van de week. Wij zijn daarmee heel tevreden met de huidige samenstelling van de portefeuilles, maar wij zullen ook gaan zoeken naar momenten om winsten veilig te stellen. Want de bomen groeien helemaal niet tot in de hemel.

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

  5 mei 2021             11.00   ZEW-cijfers economisch sentiment in Duitsland en de Eurozone

13 mei 2021             14.30   Amerikaanse werkgelegenheidscijfers (Hemelvaart)

14 mei 2021             13.30   Publicatie notulen afgelopen beleidsvergadering ECB

14 mei 2021             16.00   Consumentenvertrouwen Michigan (VS)

18 mei 2021             11.00   cijfers binnenlands product (GDP) Eurozone

Den Haag, 9 mei 2021

Gijsbrecht K. van Dommelen

 

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: