Blog: Wie het weet mag het zeggen.

Blog: Gijsbrecht van Dommelen

Inleiding:        

De feestdagen naderen en beleggers smachten naar wat beter nieuws. Is het al tijd voor een kerstrally?  Oktober is zonder kleerscheuren verlopen, het zwakke seizoen is voorbij, maar het algehele beeld van de grotere indices oogt nog allerminst overtuigend.

Wie het weet mag het zeggen

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (4 november 2022) 671,88

Onze conclusies: 

Korte termijn reactie
Middellange termijn negatief
Lange termijn correctie

 

NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

 

De week verliep turbulent, dat mag een “understatement” genoemd worden. Met een beslissing van de FED in het vooruitzicht, die zoals verwacht uiteindelijk de korte rente opnieuw met 0,75% verhoogde, was er aanvankelijk weinig spanning te voorzien. Want deze beslissing lag al in de sterren geschreven, vrijwel alle analisten waren het er vooraf al over eens, dat dit stond te gebeuren. De week begon dan ook zoals hij de week ervoor was geëindigd, met een verdere koersstijging. Maar toen de rente vervolgens verhoogd werd, schrok de markt zich uiteindelijk toch een hoedje, niet omdat de rente verhoogd werd, maar omdat FED-voorzitter Powell vervolgens te kennen gaf, dat de rente nog minstens een paar keer verhoogd zou gaan worden en omdat vervolgens economische cijfers uit de VS zichtbaar maakten dat een eventuele recessie vooralsnog minder ernstig lijkt te worden, waardoor de kans op een wat mildere FED weer kleiner werd. Markten zitten in feiten op twee sporen. Enerzijds wordt er gehoopt dat de rente niet veel meer verhoogd hoeft te gaan worden en misschien zelfs weer wat kan gaan zakken, maar daar heb je dan een recessie voor nodig, die, de andere kant van de verwachtingen, de bedrijfscijfers zal raken. Het is een dilemma zonder duidelijke uitslag, die de markt dus ook gevaarlijk maakt. Vrijdag liet vervolgens in Europa een opleving zien, maar in de VS eindigde de dag onbeslist. En omdat veel indicatoren op de korte termijn al wat overbought beginnen te ogen, is onze verwachting voor komende week dat er best wat positieve dagen kunnen komen, met in Europa misschien zelfs nog iets hogere koersen, maar dat een test van de bodem van een maand geleden nog steeds heel goed denkbaar is, die dan al snel ingezet kan gaan worden. Wees dus voorzichtig.

 

De AEX Index op dagbasis

EOE index

In de grafiek is de schok van woensdagavond en donderdag goed te zien. Het herstel vrijdag is prima en veelbelovend. In Duitsland was het zelfs nog beter. Maar Europa kan de wedstrijd niet in zijn eentje winnen en vrijdagavond zakte de Amerikaanse beurs vervolgens weer in. Als men vervolgens naar de indicatoren in de figuur kijkt, dan valt op, dat ze al hoog liggen en dat de middelste indicator (de Oscillator) zelfs een lagere top heeft gezet, waar de index nog een hogere top zette. Dat is een klassiek voorbeeld van negatieve divergentie. Verkoopsignalen zijn er dus nog niet, maar goed is dit beeld allerminst.

 

De 10-jaars rente in Europa en de VS

Afgelopen week is de rente in zowel de VS als in Europa op de kapitaalmarkten gestegen. Maar van doorbraken is geen sprake geweest. Het paradoxale daarvan is, dat de rentestijging in zoverre als positief gezien kan worden, dat er nu een correctie in zijwaartse zin aan de gang is, die gemakkelijk kan uitmonden in een topproces. Hoe verder wij in de cyclus van stijgende rentes komen, des te gevaarlijker wordt het om nog short te zitten in de obligatiemarkt. Want de rente zal niet eeuwig blijven stijgen. Op dit moment is het nog niet duidelijk of de rentestijging ten einde loopt, deze correctie moet worden afgewacht. Want afgelopen week is de rentestijging niet tot staan gebracht, hij kan daarmee komende week nog doorgaan met nieuwe hogere toppen tot gevolg waarmee de bearmarkt in de obligatiemarkten gewoon weer bevestigd wordt. Kortom, het rentebeeld op de kapitaalmarkten is zo onduidelijk, dat hier nog geen steun voor de aandelenmarkten van verwacht mag worden.

 

 

De US$ uitgedrukt in Euro’s

De $ had wederom een zwakke week, echter ook weer zonder significantie, omdat de oplopende trend nog altijd niet is gebroken. Het totale beeld van de afgelopen weken oogt als dat van een wimpel omlaag en dat zou op een hernieuwde uitbraak omhoog kunnen wijzen. Maar tegelijkertijd divergeren indicatoren negatief. Die wijzen zelfs op een aanstaande uitbraak omlaag. Het is daarmee ook hier gevaarlijk om posities in te nemen. Het gevecht tussen Bulls en Bears is nog altijd niet beslist en vindt plaats tussen de grenzen 1,05 en 0,99. De belangrijkste steun daaronder ligt op 0,92.

 

De Brent Olie prijs

Brentolie liep opnieuw op, maar deze koersstijging is verdacht omdat de OPEC Olie-index de koersstijging niet bevestigd heeft. Dit is al een paar weken een vreemde situatie, Europese olieprijzen die oplopen maar wereldmarktprijzen die dat niet doen. Dat kan alles te maken hebben met de aanstaande start van de boycot van Russische olie. Als straks blijkt dat de gevolgen daarvan prima kunnen worden opgevangen in Europa, dan zal OPEC Olie leidend blijken en gaan de prijzen omlaag. Maar is de boycot voor Europa een problemen, dan zal Brent leidend blijken en kan OPEC alsnog gaan profiteren. Ook hier dus geen tijd om de eerste te willen zijn. En de iets langere termijn weg voor de prijs van een vat ruwe olie is wat ons betreft nog steeds omlaag gericht, met een prijs van US$75 per vat Brentolie op niet al te lange termijn als doel.

 

De prijs van een troy ounce Goud

Goud heeft nu een driedubbele bodem laten zien en indicatoren op de weekgrafieken divergeren positief. Je zou dus zeggen, dat de dalende trend ten einde loopt. Maar een uitbraak omhoog, door de dalende trend is ook nog niet te zien geweest. Tussen US$1.614 en US$ 1.725 is nu een soort niemandsland ontstaan, waarbinnen het gevecht tussen Bulls en Bears plaatsvindt. Beleggers moeten ook hier geduld houden, de beslissing is nabij, maar is nog niet gevallen.

 

Strategie

Wij wachten nog steeds aan de zijlijn af, overal zijn liquiditeiten beschikbaar, maar in de huidige volatiele fase is en blijft voorzichtigheid troef.

 

Agenda voor de komende week

De volgende zaken, die mogelijk van invloed op de beurzen kunnen zijn, staan op de agenda voor de komende week. De lijst is niet uitputtend, hieronder treft u de naar ons idee meest belangrijke agendapunten aan.

 

8 november 2022      Amerikaanse Mid-term verkiezingen

10 november 2022    13.30   Inflatiecijfers VS en werkgelegenheidscijfers VS

11 november 2022    16.00   Consumenten vertrouwen Michigan

15 november 2022    11.00   Bruto Binnenlands Product Eurzone

16 november 2022    14.30   Amerikaanse detailhandelscijfers

 

De belangrijkste gebeurtenis van komende week is ongetwijfeld de verkiezing in de VS van een deel van de senaat en het congres. De mid-term verkiezingen gaan mogelijk de weg bereiden voor Donald Trump om zichzelf in 2024 opnieuw verkiesbaar te stellen en kunnen de zittende president vleugellam maken als hij zijn nu krappe meerderheid in de senaat verliest.

 

 

Disclaimer

De auteur is medeverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Today’s Group BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Today’s Group BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten en strategieën vertegenwoordigen een hoog risico.

Deel dit bericht: