Clickfondsen zijn terecht weer helemaal hip

Gedurende de negentiger jaren werkte ik als derivaten expert bij diverse grootbanken (o.a. ABN Amro, Rabo Securities, MeesPierson). Ik verkocht en hielp mee bij het structureren van Clickfondsen en andere garantiestructuren. In die periode kon je door de toenmalige hoge rente en lage bewegelijkheid (volatility) met de combinatie van afgeleide producten en obligaties gemakkelijker met een Clickfonds-structuur hogere rendementen maken dan met een directe belegging in een aandelenindex of aandelenportefeuille. Je kon 140 procent van de beweging in de index uitgekeerd krijgen en deed het dus 40 procent beter (normaal 100 procent) en dat terwijl je eigenlijk minder risico liep dan een directe belegging. Want als de markt langere tijd achter elkaar instortte kreeg je gegarandeerd je geld terug door de kapitaalsgarantie.

Het klinkt onwaarschijnlijk gezien de wetten van risico en rendement, maar het kon door een lage risicoperceptie (lage volatility), slim gebruik maken van hefboom en een relatief hoge rente. Je kocht een Zerobond (een obligatie die geen rente per jaar betaalt, maar die door ’rente op rente’ aan het einde van zijn looptijd naar 100 procent groeide en ‘a pari’ aflost) met een looptijd van 10 jaar fors onder pari (bijvoorbeeld 60 procent) en van het overgebleven kapitaalsdeel kocht je een serie relatief goedkope callopties. Met de calls kon je profiteren van een stijgende markt en met de obligatie wist je zeker dat er aan het eind 100 procent teruggegeven kon worden. Het was zo eenvoudig dat beleggers het bijna zelf konden opzetten.

De fiscus eiste echter dat er enig risico in zat, omdat men anders extra belasting ging heffen en moest je als uitgevende instelling op bijv. een koers van 115 uitgeven en mocht de garantie niet hoger van 100 zijn. Door de hogere prijs had je meer geld over om opties te kopen en kon dus nog meer stijging garanderen.

Later, door de Azië crisis en ander financiële crisissen (Rusland crisis, failliet LTCM, de Dot.com, kredietcrisis, etc.), werd het een ander verhaal, Het was door dure opties moeilijker om de stijging te garanderen; je kon zelfs minder stijging garanderen dan de onderliggende index. Echter door het lagere risico van dit garantieproduct was het nog steeds interessant om dit product te kopen en een deel van de performance van aandelen te krijgen met de garantie dat je de inleg terug kreeg. De laatste jaren, door een nu extreem lage rente, is het nog moeilijker geworden garanties te geven bij het beleggen. Immers de gegarandeerde rente is extreem laag en dus heb je weinig kapitaal over om garanties te geven.

Op het internet zijn vele onzin verhalen te lezen over Clickfondsen, bijvoorbeeld dat ze de index niet bijhouden en daarom niet interessant zijn, maar dan heb je niets van het risico rendement verhaal begrepen.

Continu met de markt mee doen?

Today’s Tomorrow heeft, aangepast aan de marktomstandigheden, een clickfonds geïntroduceerd dat niet op een bepaalde looptijd een garantie geeft. Maar wel een fonds dat, door slim je vermogen te spreiden over een obligatie portefeuille (90 procent) en het restant deels in hefboomproducten (bijvoorbeeld Calls) te beleggen, een manier van beleggen biedt die veilig is en toch weet te profiteren van de opgaande markt.

Zeker als we de strategie van het Continu Click Fonds vergelijken met normale aandelen beleggingen is het heel veilig. Immers als de markt plotseling niet stijgt dan raak je maximaal je investering in de hefboomproducten kwijt (Calls worden waardeloos). Stijgt de markt wel dan kun je door een deel van je winst naar de veilige obligaties te schuiven de winst ‘vastklikken’. Hierdoor krijg je op termijn de garantie dat naast de investering ook de winst wordt vastgehouden. Doordat je ook rendement op de obligaties maakt, krijg je als het fout gaat met de calls, weer nieuw geld uit couponbetalingen (naast het geld uit koerswinsten) om te beleggen in de hefboomproducten op aandelenindices.

Met deze manier van beleggen profiteer je deels, of zelfs geheel, van de stijging en heb je een beperkt risico. De fondsmanager en riskmanager weten door consistent gebruik te maken van gedegen indicatoren wanneer zij de markt in stappen (beleggen) en kijken zelfs of het rente risico van de obligaties afgedekt dient te worden. De methode werkt al jaren heel goed, (bekijk de factsheet) maar helaas zeggen rendementen uit het verleden niets over de toekomst…

Deel dit bericht: