Column: AEX second

lettergrootte
Nadat iedereen eerst in ongeloof zat over wat en hoe Trump zou zijn, werd er daarna met een lach gereageerd op ‘America First’ met een muur bij Mexico en daarna was er ineens angst omdat het voor hem allemaal heel serieus was. Ineens hadden vele tienduizenden mensen er last van tijdens het reizen en werd er een streep gezet door de medische zorg van miljoenen (Obamacare).

Sommige gingen de straat op en weer andere probeerde het met humor aan de kaak te stellen. We werden dan ook de afgelopen tijd getrakteerd met allemaal persiflages op de ‘America First’, zie bijvoorbeeld deze. Gelukkig waren er nog rechters die even gas tegen gaven.

Maar ondanks dat de wereld toch min of meer geschokt is door alle maatregelen, gingen de beurzen door alsof er niets aan de hand is en alsof het protectionisme allemaal goed is voor de bedrijven. De Dow Jones Industrial Averge sloot zelfs weer boven de 20.000 punten en eerdere kansen op een duik omlaag lijkt verkeken.

06-02 01

Het beeld van de Dow Jones zien we ook terug in de bredere Sp500.

06-02 02

Klassieke theorie?

Maar de Dow Jones Transport index geeft na eerdere verkoopsignalen nog geen signaal tot hernieuwde koop. Nu kan dit natuurlijk zo gebeuren, maar nogmaals het is nog niet zover.

06-02 03

Precies volgens het boekje?

Ook de eerdere verkoopsignalen in de AEX index zijn nog niet omgeslagen in een koopsignaal. Pas een slot boven de 488,55 geven dit koopsignaal. Nu kan dit vandaag (maandag) al weer zo ver zijn, maar ook kan het een pull back uit het boekje worden. Ik bedoel dus dat we heel mooi even nog omhoog gegaan zijn om vervolgens hard en zeker omlaag te gaan. De huidige markt heeft in ieder geval iedereen weer bullish gemaakt. Dus een daling komt alsnog eigenlijk onverwachts.

06-02 04

Bevestiging uit Duitsland

Ook de Duitse Dax bevestigt het beeld van de AEX. Ook hier kan het natuurlijk door een nog iets verdere stijging ineens weer een keihard koopsignaal worden, maar ik volg die theorie pas als de huidige verkoopsignalen echt omgezet zijn naar koopsignalen.

06-02 05

In het economische licht is de Dollarverhouding van groot belang. De Euro stijgt en de Dollar wordt iets zwakker. Dit is negatief voor Europa.

06-02 06

Bedrijfscijfer seizoen onverminderd belangrijk

Oké, de afgelopen weken hadden we al de nodige bedrijfscijfers te verwerken. De komende week gaan we nog veel meer resultaten zien, maar nog even een snelle terugblik naar wat losse aandelen. Zo kon Apple profiteren van de ontploffende Samsung toestellen. Met dat in het achterhoofd was ik wat minder positief dan de markt. Samsung is nu weer helemaal terug aan het komen en benieuwd wat het volgende kwartaal gaat brengen.

06-02 07

Amazon mijn lievelingsshort

Amazon kwam met tegenvallende resultaten en de aandeelhouders werden volgens mij na een enorme stijging van de afgelopen jaren een beetje moe van de verhalen over enorme investeringen die het bedrijf maar blijft doen. Amazon heeft een marktwaarde van 384,98 miljard usd en een Koerswinst van bijna 200. Technisch hebben we verkoopsignalen en na de cijfers viel het aandeel even omlaag, maar we moeten geen herstel meer krijgen want anders moeten we toch alsnog weer naar de zijlijn. Ik had (en heb) zelf puts voor de cijfers, maar na de cijfers kwam de spreekwoordelijke man met de hamer even langs bij de put premies. Die verdwenen nog sneller dan het poolijs van de klimaatpolitiek van Trump. Ik hoop dus dat we nog iets verder wegzakken, maar vrees met grote vrezen…

06-02 08

GoPro had ik voor de cijfers even weggedaan want ik had een mooie winst, na de toch iets tegenvallende cijfers heb ik ze maar weer opgepakt maar ook hier houden we de boel scherp in de gaten.

06-02 09

Snapt u het nog?

Naast Amazon heb ik ook een short in Facebook, ook dit aandeel is redelijk prijzig het heeft een koerswinst verhouding van net boven de 50. Ik ben short, omdat binnenkort SnapChat ook wel Snap Inc. naar de beurs komst. Deze IPO maakt naar verwachting het bedrijf 25 miljard dollar waard. Dit bedrijf brengt aandelen zonder stemrecht naar de beurs en maakt waarschijnlijk nooit winst, maar toch deze waarde…je gaat jezelf afvragen wat doe ik toch verkeerd?

Maar ik verwacht dus dat fondsmanagers posities in Facebook afbouwen om ruimte te maken om mee te doen aan de IPO van Snap. Kortom; een speculatieve short.

06-02 10

Lange termijn?

Maar als we even uitzoemen dan zien we wat een megaperformance het aandeel Facebook heeft gehad en dat is toch ook leuk om in de gaten te houden, want als het omlaag gaat is het makkelijk verkopen.

06-02 11

Trumpie Dumpie

Nog even kijk ik naar de lage Vix, de volatility is ondanks alle rep en roer van Trump nog steeds laag. Dus ook als u denkt dat we wel koopsignalen krijgen, wil ik wijzen op het feit dat calls en puts goedkoop zijn.

06-02 12

Nog even een paar dingen die mij beangstigen, allereerst het feit dat Trump de bankregels weer wil versoepelen en dat was juist één van de oorzaken van de kredietcrisis. Een ander ding is het verslechteren van de relaties tussen de VS en Iran, China, etc.

Een laatste ding is, de onderhuidse problemen met de Griekse schulden. Ik verwacht dat één van deze zaken binnenkort naar boven komt burpen en tot grote problemen kan gaan leiden.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur