Column: Allemaal een onvoldoende!

lettergrootte
Wellicht kent u de uitspraak wel uit de beroemde sketch van RundFunk, waarbij Duits leraar Felien iedereen een onvoldoende geeft op ieder feestje wordt hij na gespeeld door vrienden. Dat is gek genoeg ook het verhaal voor de beurzen en voor alle pensioenfondsen, want door de extreem lage rente en de verplichting om defensief te beleggen zijn we met zijn alle verplicht om te beleggen in zaken waar we bij voorbaat al weten dat we (zeker met de kosten meegerekend) een negatief rendement gaan maken, dat is dus onvoldoende om de piramide in stand te houden.

Als we dan ook nog eens weten dat we te maken hebben met een enorme vergrijzing dan is het wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. En dan kunnen we het land plat leggen met een staking, maar beter is iets aan de oorzaak te doen. We moeten af van het infuus van de centrale banken oftewel we moeten af van extreem lage rente (lees: negatieve rentes). In dit licht kijk eens naar de grafiek van de laatste paar jaar van de 3 maands Libor. En ja, verhogen van de rente dat maakt de bubbel kapot van de huizenmarkt en ook andere bubbels zullen sneuvelen en speculanten en andere die niet opletten zullen huillie huillie doen. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden en om nog een spreekwoord te gebruiken: de wal gaat het schip keren. Zelfs al is het een cruiseschip, zie in dit licht de botsing in Venetië.

3-6-2019 01Doe toch eens normaal

Los van de rente die gewoon normaal moet worden, hebben we met andere niet normale zaken te maken. Inderdaad ik heb het over Trump en de Trade War. Ja, de Chinezen maken alles na en spelen rare spelletjes, maar dat deden bijv. de Japanners pakweg 65 jaar geleden ook. Ze begonnen met het kopiëren van elektronica en camera’s uit het westen en daarna gingen ze deze verbeteren. Later werden ze marktleider. Dus inderdaad ook de Chinezen doen dit, maar wij wilden graag goedkope producten zodat we niet hoefden af te dingen bij de Action. Ook wilden we de vervuiling niet van de productie of wilde het zware werk niet. Nu wij schuiven liever met dozen en verlenen graag diensten. Echter hierdoor missen we industrie die belangrijk is. We hebben geen zin om zeldzame metalen te delven of dealtjes te doen met lugubere staten in Afrika, want wij zijn heilige jongens en meiden. Nu hebben de Chinezen geen problemen gehad met de enorme vervuiling die de productie van sommige producten gaf, ook hadden die geen moeite met iedereen zaken te doen (dus ook de lugubere types). Het gevolg is dat we nu geen praatjes kunnen hebben, want anders missen we bijv. onderdelen voor onze baterijen en zonder baterijen geen elektrische auto’s, etc. etc.

Dan hebben we dus te maken met Trump die er nog even een schepje bovenop gooit en zich niet alleen beperkt tot de Chinezen, maar ook stennis gaat schoppen bij de Mexicanen en vergeet daarbij dat hij producten koopt van Mexico en als je producten duurder maakt door import tarieven dan worden de prijzen hoger en als we dan ook weten uit onderzoek van de FED (2016) dat 46 procent van de volwassen Amerikaan niet eens 400 dollar heeft om een tegenvaller op te vangen, dan weten we ook dat dit in tegenstelling tot sommige massages in verre landen dit geen happy end heeft.

De boel is stuk

In onze standaard portefeuilles bij vermogensbeheer zitten we beschermd, want we hebben verkoopsignalen en die hebben prima gewerkt. Als je het mij vraagt moeten we nog veel lager. We moeten minimaal onder het niveau van december, want even ter herinnering we zijn opgelopen op het verhaal en de Tweets van Trumpie dat hij wel even een deal zou maken en dat deze deal fantastisch en de beste deal ever ooit voor de Amerikanen zou worden…

3-6-2019 02

De olieprijs geeft een ander verhaal en lagere olie geeft een economische teruggang weer.

En ook de indices zeggen iets anders

De Amerikaanse midkap index, Russell 2000 heeft verkoopsignalen.

3-6-2019 03

De Nasdaq zelfde verhaal…

3-6-2019 04

De AEX gewoon ook het zelfde verhaal…

3-6-2019 05

De Dax ook uit zijn opgaande trend gebroken en dus ook geen twijfel meer over de richting.

3-6-2019 06

En niet alleen de indices hebben dit verhaal.

Ik heb er de Kraft niet meer voor

Ook Kraft Heinz doet even een Geer en Goortje, want mist kracht en zakt vrolijk verder weg. Technisch gezien kunnen we nog veel lager.

3-6-2019 07

En dit is nog een defensief aandeel van een super belegger.

De FAANG club

Facebook heeft ook gewoon verkoopsignalen. Natuurlijk zijn er allerlei fantasieën dat het een top aandeel is, maar grafieken liegen niet. Ik ben zelf voorstander van opbreken van dit bedrijf in een Amerikaans en een Europees bedrijf. Iets wat een enorme impact gaat geven als meer mensen dit willen. Ze kregen afgelopen week nog een prikje van John de Mol die ze een rechtszaak heeft aangedaan over de reclame uitingen met hem en andere bekende personen.

3-6-2019 08

Neem Amazon dan maar als een voorbeeld om te kijken naar Turbo’s Short. Het is mijn lievelings- short.

3-6-2019 09

Een Appletje voor ….?

Apple handelt ook prima technisch, de Twindicator heeft weer briljante signalen geven.

3-6-2019 10

Netflix met dit weer zat niemand voor de buis, maar het weer heeft niets met de verkoopsignalen te maken. We hebben gewoon ineens concurrentie in hun sector van Amazon en Disney.

3-6-2019 11

Zeg eens A

Google (alfabet) heeft de laatste tijd wat pijn en is gewoon meer dan 20 procent van de koers kwijt. Nu is dit nog een winstgevend en goed geleid bedrijf…

3-6-2019 12

Maar BLUP?

De BLUP aandelen zijn de bedrijven die met enorme verliesgevende bedrijfsresultaten, toch werden al deze bedrijven heel enthousiast ontvangen op de IPO markt. We lopen ze langs:

Beyond Meat doet het gek genoeg nog prima. Het bedrijf moet iedereen vegetarisch maken, maar als de economie iets terug valt zitten we allemaal weer burgers te eten bij de Mac. Ik heb dus zo mijn twijfels.

3-6-2019 13

Lyft heeft mijn twijfels meer dan waar gemaakt, maar heeft nog veel meer kansen omlaag.

3-6-2019 14

Mag het een onsje minder zijn slager

Om na de vegetarische slager en soort Taxi Lyft ook nog even naar collega Taxi Uber te gaan. Het bedrijf kwam met een miljard verlies in een kwartaal en ging hier eigenlijk nog hoger op…

3-6-2019 15

Pinterest is ook steeds verder aan het verzwakken.

3-6-2019 16

Dan nog even

Abercrombie noemde ik reeds in een column van 17 februari (Titel Het is lente) in maart en april ging daarna nog even omhoog en het ging zelfs naar de dertig. Bij mijn mode bewuste kinderen was het bedrijf volledig uit de gratie en ik vond het technisch en fundamenteel al een sell rond de 20 en daar heb ik me dan maar aan vast gehouden.

3-6-2019 17

Het is net als bij Tesla toch? Uiteindelijk krijg je gelijk…

3-6-2019 18

Toch nog ergens positief op?

De koop volgens de Twindicator, maar ook volgens de vermogensbeheerders van Today’s Beheer is:  Goud. Nu zou je jezelf kunnen afvragen of dit positief is…

3-6-2019 19

Conclusie: Het wordt wellicht saai, maar ik blijf het zeggen; bescherm je portefeuille, want ondanks de iets opgelopen volatility zijn opties nog relatief goedkoop. En wij kopen zelfs spreads op juli AEX.

Tot slot een Brexit gedachten

Dat de wereld niet normaal is dat werd ook dit weekend weer duidelijk tijdens de Champions League, maar daarvoor ook tijdens de Europa League. De Engelse competitie is de plek waar het meeste geld rond gaat aan TV rechten en andere inkomsten. De clubs hebben meerdere miljarden te verdelen. Daarmee komen de budgetten van de clubs op extreme niveaus en daarmee kan je dus altijd de beste spelers aan je binden. Het gevolg is dat op zaterdag alleen de UK aan de buis zit gekluisterd om te zien wie Europees kampioen werd en wie de Europese Champions League won. En dat terwijl ze uit Europa willen! Wat ook even leuk is om te zien is dit artikel over de rijkste voetbal clubs.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur