Column: Barsten in het bolwerk

lettergrootte
Trump kreeg afgelopen vrijdag zijn plan voor afschaf van ObamaCare er niet doorheen. Overigens was dit niet omdat zijn partij zo sociaal was en rekening houdt met het volk dat zonder verzekering komt. Nee, dat was omdat het rechterdeel van zijn partij zelfs zijn plannen te soft vond en van mening is dat je allemaal lekker voor jezelf moet zorgen en voor de rest kan iedereen ….

Nu kun je natuurlijk prima voor jezelf zorgen, mits je onderdeel van de 1 procent bent. Maar de rest, zijnde de 99 procent heeft er wat moeite mee en heeft dus geluk dat de partij van Trumpie dumpie iets verdeelt is.

Beloofd is beloofd toch?

Voor de plannen van Trump is dit een domper op de feestvreugde, hij had de besparing van dit plan nodig om andere plannen (o.a. infrastructuur) uit te voeren en ook had hij de overwinning nodig om een beetje goed over te komen. Er ontstaat dus een politiek probleem. Hoe de beurzen daar op gaan reageren weet ik eerlijk gezegd niet, je kunt denken dat er meer kapitaal nodig is en dus de rente omhoog gaat, ook zou je kunnen zeggen dat de rest van de plannen nu niet doorgaat en er dus niet meer geld uitgegeven gaat worden en dus juist de rente omlaag kan…. Natuurlijk hoop ik persoonlijk dat we eindelijk iets corrigeren in aandelen, maar sowieso op langere termijn is dit negatief door het effect op het vertrouwen.

De Amerikanen hebben dus gekozen voor rechts en krijgen zelfs nog rechtser, maar in Nederland is er voor heel rechts en heel links gekozen (in vergelijking tot het midden), maar nu gaan die twee uiterste smaken samen en krijg je het gemiddelde dus het midden. Dat blijft ook wel weer apart, als het geen toneelstukje blijkt te zijn. Maar op deze manier krijg je bijna sympathie voor het Amerikaanse stelsel.

De Biotech sector heeft veel invloed op en effect van de Trump en Obama gezondheidsplannen, gek genoeg hebben we een verkoopsignaal in de Twindicator in de Biotech ETF.

27-3 01

Net zoals we al langer verkoopsignalen hebben in Caterpillar, terwijl Trump muren en infrastructuur wil maken en daar deze machines voor nodig zijn. Zo hebben we dus ook verkoopsignalen in de Biotech die eigenlijk geen last of gemak heeft van Trump. In Caterpillar zou je een gokje kunnen wagen met een putje of een Turbo short.

27-3 02

De indices hebben ook allemaal verkoopsignalen

Als we even een rondje rennen langs de diverse indices in de VS dan zien we overal eigenlijk verkoopsignalen in de Twindicator. Zo heeft de Dow Jones Industrial Index ook verkoopsignalen gegeven. Gaat het nu eindelijk gebeuren? En gaan we dan wat verder omlaag?

27-3 03

Ook de Nasdaq Composite index heeft de afgelopen week een verkoopsignaal gegeven. We hebben mogelijk nog een pull back, maar dan zouden we toch iets terug kunnen gaan.

27-3 04

De Amerikaanse Small en Midkap index, Russell2000 had al eerder een verkoopsignaal gegeven en ik ben van mening dat de small en Midkap indices altijd vooruitlopen op de grotere aandelen.

27-3 05

Zelfs de bredere Sp500 index heeft een verkoopsignaal gegeven. Kortom; in de VS wijzen alle lichten op oranje en als we daadwerkelijk iets lager gaan dan krijgen we zelfs een rood signaal.

27-3 06

Een continent verderop

Een stap terug naar Europa, daar hebben we geen officiële verkoopsignalen. Dit ondanks dat we vorige week in Engeland weer een aanslag hadden en ook de Britse Exit die neemt steeds meer vorm aan. Even maar naar onze AEX. Pas onder de 506 krijgen we een verkoopsignaal in de Twindicator.

27-3 07

Ook in de EB indicator op de AEX hebben we nog geen verkoopsignaal.

27-3 08

In de Eurostoxx50 zelfde verhaal. Nog steeds geen signalen, maar dat kan natuurlijk gemakkelijk komen als de Amerikaanse beurzen daadwerkelijk lager gaan.

27-3 09

Als laatste index, kijken we ook nog even naar de belangrijke indicatoren in de Duitse DAX. In de EB en de Twindicator een zelfde beeld als in de andere Europese indices.

27-3 10

Maar….

Ondanks dat we in de Europese indices nog geen verkoopsignalen hebben, hebben we wel verkoopsignalen in veel financiële aandelen. Neem bijv. het aandeel Aegon, hier wel een verkoopsignaal.

27-3 11

Ook de opvolger van Fortis, Ageas heeft weer verkoopsignalen. Is dit een rente verhaal?

27-3 12

En om het verschil met Amerika weer aan te geven; we hadden dus verkoopsignalen in de Amerikaanse financiële aandelen, maar die zijn de afgelopen week ineens zo veel hersteld dat bijv. Bank of Amerika (BAC) nu weer een koopsignaal geeft. Gezien het patroon van een grote hoofd-schouder, zou ik niet durven kopen maar toch is het herstel weer heftiger dan je zou verwachten.

27-3 13

Irritante advertenties

Veel mensen die surfen op het internet worden net als ik een beetje gek van de advertenties die je dagen blijven achtervolgen. Even een reis bekijken of zelfs boeken en dagenlang krijg je reisaanbiedingen. Uiteindelijk is dit Google. Steeds meer gebruikers willen meer privacy en niet continu gevolgd worden. Ook zijn veel adverteerders geïrriteerd over hun advertenties bij de filmpjes op YouTube. Zo zie je bijv. naast een filmpje van een trein ongeluk de advertentie: waar zouden we zijn zonder trein van de NS. Dit werkt ook niet lekker zowel niet als adverteerder als gebruiker. Kortom; Google staat even iets onder druk om consument en adverteerder weer gelukkig te maken. Technisch was er in de grafiek al langer een verkoopsignaal, maar met het iets slechtere sentiment zie ik wel kansen omlaag. Ik zie wel wat in puts of Turbo shorts.

27-3 14

Akzo aandeelhouders opstand

Om toch positief af te sluiten is het leuk om nog even te kijken naar Akzo. Zoals ik al eerder heb aangegeven gaat deze overname niet zo gemakkelijk over als die van Unilever. Je merkt dat Hedge funds en andere belanghebbende partijen een hoger bod wel zien zitten. Akzo voelt niet als een Nederlands erfgoed en kan in de publieke opinie gemakkelijk verschuurt worden door de barbaren bij de poort.

27-3 15

Voor Akzo denk ik dat er nog wel een ruimte is tot 83/84 Euro en dus dat je nog best de aandelen op deze niveaus kan kopen, maar voor de hele markt ben ik wat voorzichtig en mogelijk zelfs negatief.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur