Column: Bear market rally?

lettergrootte
Na de beren feestweek van twee weken geleden, waar de beren in oktober na een lange bull periode weer heel succesvol waren en zich met short posities teniet konden doen aan lekkernijen op de beren beurs, was de afgelopen week weer even een opgaand gebeuren. Dit een beetje vergelijkbaar met de situatie van de Expeditie Robinson leden, die zich na een periode amper eten, tegoed konden doen aan een overvloedige maaltijd en daar misselijk van werden. Maar om de vergelijking door te zetten, de beren werden net als de deelnemers bij Robinson die het teveel binnenkregen even ziek en hielden zich een weekje rustig om uit te buiken.

De beren waren dus even afwezig en dat gaf zo aan het einde maand, de bulls het gevoel dat alles nog bij het oude is en je de daling moet gebruiken als instapmoment. Maar ik heb nieuws voor de optimisten, want de wereld is als je het mij zal vragen enorm aan het veranderen. Het gaat niet lekker met de Emerging Markets. Het effect van de belastingverlagingen is voor de volgende jaren weg. De rente loopt links of rechts om op en de kloof tussen arm en rijk is historisch gezien enorm groot (wellicht zelfs groter dan ooit).

Handelsoorlog

Een ander belangrijk probleem, wellicht het belangrijkste is de protectionisme politiek van de VS dat leidt tot een wereldwijde handelsoorlog. Donderdag was er een opleving in de VS omdat Trump riep dat hij een deal ging maken met China, maar laten we even nadenken over de situatie als het verhaal namelijk niet klopt en de Chinezen niet tot een deal willen komen is dit slecht voor de wereldhandel. Ook als China wel de handelsoorlog wil beëindigen en meegaat in de wensen van de VS is het ook slecht nieuws. Immers het wel meegaan van China, dus een ommekeer maken in beleid zal inhouden dat ze economisch reeds hard geraakt zijn en dat de economie aldaar dusdanig krimpt dat het pijn doet. De pijn is dan dus zo hard dat dit voor hen de reden is, want waarom zouden de Chinezen zich anders aan praatjesmaker Trump overgeven? Als de pijn zo hard is, moeten we zien dat de economie hard is teruggevallen is dat dus ook slecht nieuws is voor de wereldeconomie. Als China krimpt groeien wij ook niet.

Verkiezingen in de VS

Op 6 november zijn er een soort tussentijdse verkiezingen, er wordt gekozen voor gouverneurs en congresleden de verkiezingen zijn voor de zittende president heel belangrijk. Dus we hebben het even niet over iemand die aan stukken is gezaagd door een bevriende handelspartner, maar we hebben het over migratie en andere zaken die goed vallen bij de kiezers. Een daling van de beurs zou niet wenselijk zijn vanuit Trump gezien. Vaak hebben verkiezingen zelfs een positief effect op de beurs. Dus iets om in de gaten te houden.

Als de aandelen het niet goed doen zou goud het goed moeten gaan doen en nu hebben we een koopsignaal in goud.

5-11-2018 01

Tesla na een winst gerapporteerd te hebben komen er weer mega investeringsprojecten en dus alsnog weer kans op verwatering van de aandelen. Even wachten op de draai.

5-11-2018 02Amazon een beetje opgeveerd, maar nog steeds een short signaal.

5-11-2018 03

Apple cijfers minder goed dan de markt verwacht had en hoofd-schouders patroon in tact. Technisch gezien kan je naar de 180 dollar.

5-11-2018 04

Google ook nog steeds in dalend patroon. Het herstel van de afgelopen week heeft niet genoeg positiefs gebracht.

5-11-2018 05

Fitbit één van de weinige aandelen waar ik long zit omdat ik geloof in sporthorloges en andere gadgets, kwam met goede cijfers en schoot omhoog. Toch leuk!

5-11-2018 06

Japan nog op een verkoop

De week grafiek van de Japanse candle sticks op de Japanse beurs is nog negatief. Dus al dat manipuleren van de koersen en de rente op nul houden leidt tot niets.

5-11-2018 07

Pullback uit boekje?

Aex precies tegen de Twindicator aan geweest en dus een pullback uit boekje als we nu weer omlaag gaan en dat is dus volgens deze grafiek de verwachting. In het Actief Offensief fonds vorige maand een goede maand gedraaid met bijna 5 procent in de plus. Nu nog iets meer dan een week te gaan voor de opheffingsuitverkoop, dus we gaan hopelijk nog even cashen aan de short posities. Overigens de Lage landen ooit Polderportefeuille strategie zal net als voor het fonds er was, verder gaan in een vermogensbeheerjasje (managed account). Jammer voor de kleinere accounts, want die kunnen helaas niet meer meedoen en meer werk voor de trader. Maar we werken aan een comeback.

Terug naar de AEX die moeten we dus short met een stoploss boven de Twinlijn.

5-11-2018 08

Dax ook uit het berenboek geslopen?

De grafiek van de Duitse Dax bevestigde het plaatje van de AEX en is ook tegen Twindicatorlijn aan geweest en vanaf daar weer omlaag…

5-11-2018 09Sprekende van Pullbacks

Ook de Nasdaq lijkt het te gaan houden bij een Pullback en dus lagere beurs verwacht, ook in de VS.

5-11-2018 10

Het sentiment is dus heel positief, maar de grafieken zijn dat niet. Wellicht is de oktober blues nog niet over. De spreekwoordelijke dikke dame heb ik ook nog niet horen zingen.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur