Column: Bedankt voor de bloemen

lettergrootte
Hoewel de Paus met Pasen altijd bloemen krijgt en we net een Pinsterweekend achter de rug hebben, voel ik me een beetje een eitje omdat ik elke keer weer denk dat een overbought situatie met fundamentele draaisignalen moet leiden tot iets lagere koersen. Echter elke keer als je denkt dat het niet gekker kan op de beurs dan bleek je gewoon onvoldoende fantasie te hebben.

We zagen de afgelopen week de Europese beurzen stijgen en we zien de hele maand mei al een grote streep omhoog en dat terwijl er een regering in Italië gevormd is die een parallelle munt wil en op termijn uit de Euro wilt. Ook willen de Italianen de belasting verlagen, terwijl ze al mega veel schulden hebben. Ze hebben, gezien al hun problemen met de banken, Europa meer dan ooit nodig en als de Romeinen al niet meer geloven in één Europa wat moeten we dan?

In dat zelfde deel van de wereld hebben we een Paus die ineens uitspraken doet tegen derivaten en zijn Lamborghini verkoopt. Nu was ik altijd blij met de scheiding Kerk en Staat, maar zou nog blijer zijn met een kerk en economiescheiding. Het generaliseren van derivaten en het uit de heup schieten moeten we voorbehouden laten aan columnisten.

Een popster die goeroe is geworden

Om even aan te geven hoe gek de wereld is, is het goed te kijken naar de aandacht die een van de band leden van Rockbank Kiss kreeg. Hij voorspelt nu dat de Dow naar de 30.000 kan en voorspelde eerder de stijging na aantreden Trump. Het feit dat iemand die geen professioneel is, het zo goed ziet geeft ook iets aan in hoeverre de gekte is doorgezet. Ik kan me herinneren dat ook in 2000 iedereen kon beleggen en iedereen tot een bepaald moment heel succesvol was.

23-5-2018 01

Gek genoeg is de markt alles snel vergeten. Als je in het verleden, zoals ik meerdere grote events zoals de Azië crisis in 1998, de Internet bubbel in 2000 en de kredietcrisis in 2007 goed heb gezien en daar forse rendementen op heb gemaakt, terwijl de rest van de beleggers enorme bedragen hadden verloren en je ondanks dat je nu niets verdient nog steeds mijlen ver voorstaat boven de index, dan is het bijna niet voor te stellen dat er op de sociale media er mensen zijn die jou gaan vertellen dat je een domme ezel bent en het allemaal niet begrijpt.

Ja, inderdaad ik begrijp met mijn kennis en ervaring, niet dat de rente gezien de huidige kapitaalsvraag (door aantrekkende economie, belastingverlagingen, etc.) en een hoge olieprijs zo laag kan blijven. De enige manier waarop dit te verklaren is, is dat we al heel lang geen echt vrije markt hebben. Dus dat de economie en daarmee de beurs gewoon gedicteerd worden door het rentebeleid van de centrale banken. Maar kan dat doorgaan als er spreekwoordelijk kikkers, zoals Italië, uit de kruiwagen springen?

23-5-2018 02

Beren op de BBQ

Maar laten we ons niet teveel beïnvloeden door de gekte en weer op zoek gaan naar een punt waar we opnieuw short kunnen. Het goede nieuws is namelijk dat de volatility weer laag is en de beurs heel hoog en dus zijn opties goedkoop. Kortom; geniet als beer van het gloeien van de BBQ, maar pas op dat je het niet te heet krijgt.

Wel maar even een paar opvallende aandelen

Allereerst Facebook. Ook de topman was even op de grill beland in het Europees parlement, maar blijven de parlementariërs boos op Mark Z. nu hij meer dan 100.000 banen in Europa beloofd? Nu denk ik dat er wel degelijk beperkingen komen voor Facebook, maar de koers heeft er nog geen last van.

23-5-2018 03

Hoogvliegers doen pijn

Boeing had last moeten hebben van de sancties tegen Iran, maar kreeg ineens vleugels door soundbites van het Trump-kamp die suggesties gaven dat de Chinezen maar wat vliegtuigen moeten bestellen om de handelsbalans iets meer in balans te krijgen. Aangezien de beleggers van story-telling houden ging dit verhaal er in als zoete koek. Boeing ging dwars door de Twindicator lijn en de perfecte short werd gekilled.

23-5-2018 04

Twitter is bezig met een patroon neer te zetten, maar wordt pas een short als we daadwerkelijk lager staan. Wel goed om in de gaten te houden.

23-5-2018 05

Tesla haalt dagelijks het nieuws, de grote vraag blijft of ze vers kapitaal nodig hebben of dat ze ineens cashflow positief gaan worden? Shorts zijn regelmatig in de opgaande bewegingen getest op hun convictie. Ik zit nog short, maar het is nog niet het beloofde succes.

23-5-2018 06

Amazon was pijnlijk om short te zitten, maar als de laatste beer niet meer short durft dan zal het wel een keer gaan dalen. Ik heb nog een kleine short positie dus het zal wel verder stijgen.

23-5-2018 07

ASML leek een andere halve maand gelden uit de trend te vallen, maar helaas voor de beren we veerde, ondanks dat de chip-bedrijven het moeilijk hadden, vrolijk op.

23-5-2018 08

AEX ging na de Pinsteren gewoon even terug naar de oude high. Vandaag (23 mei) zijn we eindelijk iets lager, maar of die nu eindelijk de top gaat worden? We gaan het zien.

23-5-2018 09

Dow Jones ondanks het sentiment geen nieuwe toppen, ik blijf ondanks de koopsignalen geloven in een daling.

23-5-2018 10

De Sp500 bevestigd het Dow Jones verhaal. Geen nieuwe toppen en dus kansen omlaag.

23-5-2018 11

Ook de Wilshire 5000, oftewel de brede markt, laat nog geen nieuwe hoogtepunten zien en dus kan het allemaal nog steeds gebeuren.

23-5-2018 12

Maar aangezien de gekte heftig was en er behoorlijke scheuren in de berenvacht zijn gekomen moeten de beren heel voorzichtig zijn. Maar durf anders te zijn en durf dus een gokje te wagen. Het is high risk en mogelijk dus ook high return.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur