Column: Beleggen op steroïden

lettergrootte
(Cees Smit, 14 juni 2020)

Het zijn opgewonden tijden, rellen, beeldenstormen, massaprotesten en plunderingen. Ook de markten springen alle kanten op en daarmee het lijkt wel of alles en iedereen steroïden gebruikt. Oké de lage rente en de centrale bank bemoeienis zijn drugs voor vrij zwaar verslaafden  en verder is er het grote verschil tussen arm en rijk wat door de coronamaatregelen alleen maar groter is geworden. Dat geeft nogal reden tot onvrede en wakkert de protesten verder aan.

Niemand snapt het nog

Op kleinere schaal snappen we het niet meer; immers in een vol vliegtuig mag je naast elkaar en je mag protesteren op een vol plein als het maar voor het juiste doel is. Echter we mogen geen concerten bijwonen of naar het theater gaan met meer dan 30 man ook al kunnen er duizenden mensen in. Ook weten we niet wat is nu een event en wat niet? Kermisexploitanten snapten het ook niet en gingen in protest. Want je mag wel in de Efteling in een draaimolen, maar niet op de kermis, althans niet voor 1 september en dat het seizoen maar tot oktober is maakt de ambtenaar niet uit.

Dan was er eerst helemaal geen toegevoegde waarde van een mondkapje!?!  En dan werd: “ het mondkapje op en is in openbaar vervoer en op het vliegveld verplicht…” We kunnen zo nog uren doorgaan en ik meld het slechts omdat het totale vertrouwen in politiek en economie hiermee geraakt wordt. We hebben, naar ik begrijp, nog maar weinig ziektegevallen en dus laten we iedereen die ziek is thuisblijven en voor de rest laten we gewoon alles opengooien net als in 1918 bij de toenmalige gevaarlijkere Spaanse griep. We zijn mensen en de gevolgen voor ons als kuddedier zijn ondertussen ook niet weg te cijferen. Veel mensen zijn geestelijk enorm in de war. En dan hebben we het nog niet eens over de economie waar analisten en oude experts als Stanley Druckenmiller, Paul Tudor Jones en Waren Buffett niet snappen waarom de beurzen (of bepaalde aandelen) stijgen terwijl de economische cijfers (bedrijfscijfers) steeds verder verslechteren. Nou kan ik ze gerust stellen, ook ik snap het enthousiasme niet en ik begrijp prima waarom Buffett de vliegtuigmaatschappijen op het “laagste” punt verkocht. De sector gaat honderden miljarden verlies maken de komende jaren. Het is me alleen niet duidelijk waarom we het nu weer omhoog gekocht is? 

Centrale banken bepalen de rente en ook wie hulp krijgt en wie niet

Eerder heb ik het wel eens over het Messias complex gehad dat er bij centrale banken heerst. Maar door hun acties denken beleggers dat “iedereen” gered kan en zal worden. Echter de beleggers kennen de historie niet en wie die wel kent weet dat de centrale banken zeker niet iedereen zullen redden. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar de FED is anders dan de naam doet vermoeden niet van de overheid, het is van een paar grote Amerikaanse banken o.a. Goldman en die zijn er nou net niet op de wereld om deze wereld te redden. Veel andere centrale banken hebben een soortgelijke structuur. Dus pas op met een blind vertrouwen in de reddertjes en wiskundig gezien kan QE forever niet.

Nu ben ik economisch meer fan van de Oostenrijkse school grondlegger Ludwig von Mises en daarmee sowieso wars van al dit overheidsingrijpen. Ik geloof meer in de kracht van het individu en in een kleine overheid die alleen belangrijke zaken regelt. Oké natuurlijk moeten we zoals een columnist in het FD afgelopen week schreef “oppassen voor het F1 effect”. Het effect waarbij er altijd maar één winnaar is die alle succes pakt, waardoor het voor de kijker (consument) en de rest van de markt niet meer leuk is. Echter of we niet nu reeds met een grote overheidsbemoeienis toch al dit effect hebben dat maar een paar winnaars alles pakken?!? Denk in dit licht maar aan Amazon, Google, Apple.

De beurs is nog moeilijk verklaarbaar?

We zitten vlak voor de kwartaalcijfers en dus zou je winstwaarschuwingen van bedrijven verwachten en aankondigingen van afschrijvingen. Maar sporadisch komen deze waarschuwingen voorbij en de beurs stoomde vrolijk door en maakt zich nauwelijks druk. Onderzoek geeft aan dat 80 procent van het kleinbedrijf binnen een half jaar een enorm liquiditeitsprobleem verwacht. In maart hadden we in Nederland reeds 290 faillissementen en in april 2020 hadden we er 320. Vorige jaar was dat getal 36 en 31 over deze maanden. Persoonlijk denk ik dat de aantallen faillissementen alleen maar gaan oplopen als men ziet dat de 1,5 meter samenleving commercieel niet werkt. DNB voorziet ook een historische krimp in de economie. De Nederlandse economie zal volgens hun raming met 6,4 procent krimpen. De OESO voorspelt de diepste recessie in honderd jaar. Ondertussen is de pandemie nog niet voorbij en in veel landen moet de piek nog komen.  DNB heeft het er over dat de schuld over generaties uitgesmeerd zal gaan worden. Succes kinderen, omdat onze generatie geen pijn wilde en geen krimp wilde, betalen jullie de rekening maar.

Maar een gevalletje snap jij het nog?

Hertz Car rent ging na honderd jaar voor een faillissementsaanvraag, omdat er niet gevlogen werd er geen toeristen waren en dus ook geen huurders van auto’s. Het bedrijf had reeds een schuld van 20 miljard dollar. De jaaromzet (vorig jaar) was 10 miljard en in dit goede jaar maakte men reeds 58 miljoen verlies. Je kunt je voorstellen dat een pandemie een spreekwoordelijke nekslag is. De koers ging van 20 naar 0,40 alleen daar kwam vanuit retail kopers ineens optimisme wat de koers naar 6,25 deed oplopen en nu wil het bedrijf 1 miljard in nieuwe aandelen uitgeven en zo geld ophalen. Huidige koers 3,20 USD en dus wordt vervolgd. Zie Business Insider

 

 Hertz

(dag grafiek Hertz)

Lululemon, ook een mooi voorbeeld begin van het jaar rond de 250 dollar daarna paniek en we hebben een koers onder de 129 gezien. Bijna een halvering omdat het idee was dat er geen nieuwe sport of Yoga broek aangetrokken werd in je woonkamer nu sportscholen dicht waren. Maar ondertussen is de koers hersteld naar hogere niveaus dan we voor de corona crisis hadden. We hebben zelfs een koers gezien van boven de 323 USD. De cijfers die uitkwamen waren slecht en daarna hebben we weer een verkoopsignaal.  Zie MarketWatch

 

(dag grafiek Lululemon)

Nog een voorbeeld van boerenverstand

Starbucks (koffie en Wifi) het aandeel kwam van rond de 100 dollar voor de corona crisis, door wereldwijde problemen van veel minder toeristen en de lockdown dus geen dure koffie met hoge marges op een vliegveld of in een stad. De koers ging dan ook logisch gezien naar de 50 dollar. Maar daarna kwam er een herstel tot rond de 84 dollar. Als iemand me even kan uitleggen waarom ook al weer? Nu is er echter weer technische een verkoopsignaal. Dus wellicht worden zaken weer meer normaal?

 Starbucks

(dag grafiek Starbucks)

Nu is Starbucks al langer op mijn radar en de technische analisten weten wel waarom.

 StarBucks long

(lange termijn Starbucks)

Maar de echte belangrijke bedrijven zijn de FAANG bedrijven, die vormen een belangrijke bodem onder de markt en hebben een groot deel van de marktwaarde in zich. Daarmee zijn die voor veel indices heel belangrijk. Eventueel zouden we bij deze FAANG ook Microsoft en Tesla moeten rekenen, zodat je meer tot een MANFANGT komt. Nu sta ik open voor de scrabble koningen van de lockdown om er een ander woord van te maken. Maar klassiek naar FAANG kijkende beginnen we met Facebook. Eerder heb ik het gehad over het feit dat de marketing- en reclame uitgaven van bedrijven fors minder waren in de Lockdown periode. Maar de koers van de Social Media bedrijven heeft hier nog geen last van gehad. Voor de liefhebbers van de Twindicator:  op een slot lager dan 221,46 krijgen we een verkoop. 

 FB

(dag grafiek FaceBook)

Amazon begint steeds meer mensen met haar dominantie te irriteren. Ook willen landen graag belasting heffen op dit bedrijf. Als de topman dan ‘s werelds rijkste man is met 150 miljard vermogen dan maak je niet alleen vrienden. De Twindicator staat op USD 2.471,36

 AMZN

(dag grafiek Amazon)

Over Apple zei ik in vorige columns al meerdere malen dat ik me persoonlijk afvraag of nu er veel werklozen in de VS zijn of iedereen de nieuwste oordopjes en nieuwste telefoon wil? Volgens de koers dat laatste. Technisch hebben we in de candles verkoopsignalen en de Twindicator ligt op 332,41 USD.

 APPL

(dag grafiek Apple)

Netflix heeft veel concurrentie (Disney, Amazon, etc.) maar ook weinig nieuwe series door de lockdown, kortom.... De Twindicator heeft reeds verkoopsignaal gegeven en pas op 446,61 krijgen we weer een koop.

 Netflix

(dag grafiek Netflix)

Microsoft:  nu kan je door thuiswerken best positief zijn op dit aandeel, maar als je mensen ontslaat zoals in de VS op grote schaal gebeurd is, hebben die zeker geen licentie meer nodig. De Twindicator geeft onder de 185,01 USD een verkoopsignaal.

 MSFT

(dag grafiek Microsoft)

Google ook een advertentie inkomsten verhaal... en dicht bij Twindicator niveau (1.401,23)

 GOOG

(dag grafiek Google)

Tesla, nu is iedereen positief over elektrisch rijden maar veel bedrijven wachten met investeren en dus ook minder lease vraag. Voor de rest heeft het thuiswerken ook de ogen van veel bedrijven geopend. Dus minder auto’s nodig. Tesla technisch ook dichtbij draainiveau een slot onder 911,59

 TSLA

(dag grafiek Tesla)

ASML heeft de Twindicator op 297,32 en dit is ook dicht bij huidige koers.

 ASML

(dag grafiek ASML)

We zien dus alle belangrijke index aandelen dichtbij een mogelijke draai zitten en dat terwijl de indices zelf allemaal verkoopsignalen hebben gegeven….

Nog even een uitstapje:

Boeing. Een aandeel waar ik het optimisme ook niet helemaal (lees helemaal niet) begrijp. Want ook al gaan we vliegen als vanouds (en dat doen we nog niet) dan nog zijn we even een stapje verwijderd van investeringen in nieuwe vliegtuigen. Toch? Om het over oude problemen al niet te hebben.

Bo

(dag grafiek Boeing)

Goud was steeds een hedge maar in de Twindicator hebben we een verkoopsignaal gekregen en pas boven de 1.756,01 USD krijgen we weer een koop. Dus eigenlijk moeten we Goud verkopen.

 Gold

(dag grafiek Goud)

AEX  verkoopsignalen in de Twindicator die stond op 545,12 en het slot was 545,16. Nu maar wachten op bevestiging van de EB indicator.

 EOE

(dag grafiek AEX)

De Duitse DAX  gaf wel een bevestiging en heft de Twin nu op 10.997,08

 Duitse DAXI

(dag grafiek DAX)

SP500 heeft de Twin op 2.976.89 …

 S&P 500

(dag grafiek Sp500)

De Wilshire 5000 heeft op dag basis ook een verkoopsignaal in de Twindicator maar ook de maand grafiek geeft een verkoop in de maand Twindicator.

 Wilshire 5000

(maand grafiek Wilshire 5000 index)

Nasdaq bleef volgens de media maar stijgen echter stiekem hebben we daar ook een verkoopsignaal als we in de Nasdaq100 onder de 9.542,25 komen.

QQQQ

(dag grafiek Nasdaq100)

Tot slot een mooi voorbeeld van de huidige gekte

Party like 1999

Nikola (NKLA) een bedrijf dat op grote schaal elektrische auto’s wil gaan maken. Het bedrijf is 23 USD miljard waard op de beurs en bestaat niet heel lang. Winst? Winst vorig jaar? Hoeveel verkochte auto’s? Het bedrijf heeft 256 man in dienst (zie Yahoo) en je zou toch moeten twijfelen of de waardering van dit bedrijf ergens over gaat.  Alleen als ze iets met Sint Nikola te maken hebben zou ik het begrijpen…😊

De grafiek van Yahoo:

 NKLA

(dag grafiek Nikola)

Zie in dit licht ook InvestmentU

 

 

-De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur