Column, Belegger NL – Eind jaar lijstjes tijd (29 dec 2023)

Column, Belegger NL – Eind jaar lijstjes tijd (29 dec 2023)

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte en/of strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille op bekende website). Gemaakt op 28 dec en gepubliceerd op 29 dec.

We nadere einde jaar en dan kijken we zoals ieder jaar altijd terug en vooruit naar het volgende beursjaar. Eerst maar even een korte terugblik: In de Sp500 staan de Semiconductorbedrijven (Chip-designers en fabrikanten) meer dan 100 procent in de plus en de personal care bedrijven ruwweg min 43 procent. De laatste deden het in corona tijd een stuk beter.

In Nederland hebben we chipbedrijf BESI dat meer dan 140 procent in de plus ging. Maar had je als belegger het beste voor met het milieu en/of wilde je inspelen op de vergroening bijv. Global Clean Energy staat ruwweg min 23% in de min en RDSA (Shell) ruwweg plus 9 procent (dus dividend niet meegerekend). Ook een Lithium ETF (dit hebben we nodig in de baterijen) laat een min van ruwweg 20 procent zien.

Ander voorbeeld

Porsche is zichzelf, de afgelopen jaren meer op elektrificatie gaan richten. Maar de koers laat over 2023 een min van ruwweg 15 procent YTD zien en Tesla dat terwijl er veel meer concurrentie was. Tesla was gewoon weer meer dan 130 procent in de plus. De vraag komt op: wat zou je liever hebben als auto en  als belegging?

NVDIA

Hoewel de laatste maanden we een rente daling zien hebben we de periode ervoor juist hogere rentes gezien. Theoretisch goed voor banken, echter bijv. ABN Amro eindigt (vermoedelijk) maar met een heel kleine plus (het jaar is officieel op moment van schrijven nog niet ten einde). De beleggers hadden slecht focus op momentum en diversificatie was alles behalve goed voor je rendement. Beter kon je slechts in bijv. 5 Tech reuzen zitten.

30 Years TBonds
30 Years TBonds

Vooruitblik

We hebben in de VS een goed beursjaar en de Amerikaanse economie draait voor een overgroot deel (ruwweg 75%) op de kracht van de consument. Echter in de VS is de “household debt” opnieuw gestegen en dat is geen goed nieuws. Google zelf maar naar:  creditkaart schulden in de VS en kijk naar de rentes die er betaald moeten worden op deze schulden. Ook zijn ‘Student loans’ na een tijdelijk pauze en deels kwijtschelding weer gewoon gestart met aflossingsplichten en slechts 60 procent betaalt weer. Dus 40 procent heeft geen geld voor aflossing. Personal Savings (spaargeld in de VS) was in April 2020 nog 32 procent nu is dit slechts 3,8 procent van het GDP (historisch gemiddelde over lange periode: 8,8 procent).

De rente is reeds gedaald in de VS vooruitlopend op een zachte landing en op een 60 procent herfinancieringsbehoefte in de VS. Nu zou dat laatste in theorie juist hogere rente moeten veroorzaken, maar dat kunnen we niet meer betalen en dus vind men het logisch dat de rente omlaag geduwd wordt. Mogelijk wordt dit een soort effect gelijk aan een bal die onderwater geduwd wordt. Echter voorlopig gaan we er nog vanuit dat het lukt om de rente laag te houden.

Dan is het historisch gezien vreemd dat een stijging uit slechts enkele aandelen (pakweg 7) of 1 sector voortkomt en dit is vergelijkbaar met de bredere introductie van mobiele telefonie en het internet (2000) uiteindelijk was dat de volgende jaren helaas geen goed verhaal. In de Sp500 waren het de magnifieke 7 en in de AEX waren er minder dan een hand vol.

Rendementen in aandelen van honderden procenten worden zelden opgevolgd met jaren van opnieuw bovengemiddelde rendementen maar wellicht wordt het deze keer anders.

Mijn spreekwoordelijke tips voor 2024

Hoewel ik niet tot de fanclub van de fondsmanager (Cathie Wood) hoor, is het wel een pittig type. Echter kies ik technisch voor ARK innovatie ETF een actief gemanagede ETF die in diverse/allerlei fondsen zit, waar ik persoonlijk als meer fundamenteel geschoolde belegger nooit zou zitten. Dit als hedge voor het geval de markten wel door blijven gaan. Als de markt in correctie zou gaan dan ben ik mans (lees actief) genoeg om beschermingsconstructie te kopen.

Ark Innovation

Een aandeel dat al heel lang de toekomst heeft is het Amerikaanse Docusign het bedrijf stelt organisaties in staat stelt elektronische overeenkomsten te beheren. Als onderdeel van de DocuSign Agreement Cloud biedt DocuSign eSignature, een manier om elektronisch te ondertekenen op verschillende apparaten. Iets dat in coronatijd een eerste vlucht nam en waarschijnlijk verder geaccepteerd gaat worden. Maar dit soort processen gaan altijd traag.

DocuSign
DocuSign

Porsche 911, of gewoon de holding kopen?

Waarschijnlijk hoeft het bedrijf geen toelichting, google maar eens naar het bedrijf en de structuur. Het is fundamenteel gezien laag gewaardeerd en ik geloof persoonlijk ook nog steeds in verbrandingsmotoren zeker gezien alle ontwikkelingen in waterstof motoren.

Porsche
Porsche

Een waarschuwing

Voor de rest wil ik afsluiten met een waarschuwing, want wat we niet moeten vergeten is dat we volgend jaar verkiezingen in de VS hebben. Gezien de verdeeldheid aldaar, verwacht ik mede hierdoor meer volatility.  Ook hou ik rekening dat we gaande het jaar nog een keer gaan corrigeren en dan juist in aandelen die nu extreem hard opgelopen zijn. Wellicht een varkenscyclus in de Chips? We hoeven niet onder de tafel te zitten met een helm op maar moeten wel actief blijven opletten.

Dax
Dax

En toch nog even een tikkie terug (dus toch nog even de Tips van 2023)

Naast Meta was het Franse Atos een van mijn tips. Als je direct vanaf eind december 2022 gekocht had dan had je pakweg na drie maanden een leuke winst kunnen pakken maar als je dan geweten had dat het bedrijf in 2000 nog 140 euro per aandeel waard was en in 2017 boven de 95 Euro stond dan had je natuurlijk verwacht dat er nog veel meer in het vat zat. Wie het hele jaar is blijven zitten had een dramatisch jaar. Zelf heb ik nog een paar keer op lage niveaus gekocht en na een ritje verkocht. Maar blij met deze keuze ben ik nog steeds niet. Wel hou ik Atos vast tot de lang verwachte opsplitsing eindelijk geweest is.

Atos
Atos

Galapagos had ook leuk kunnen zijn.

Je koopt een Biotech bedrijf dat gedurende de negatieve rente periode door analisten afgestraft wordt omdat ze “cash rich” waren en in de hoop dat ze gedurende een stijgende rente periode daar dan eindelijk profijt van zouden kunnen hebben. Voor iedereen die de klassieke beursfilm Wall Street (1) kent… Iets in de trend van: … if you like them at 200 you will love them at 50… Het is een oude beurslieveling voor veel beleggers en daarom had ik wel verwacht dat dit aandeel iets meer aandacht (lees waardering) zou krijgen. Maar nee ook deze keuze kwam er in 2023 niet echt uit.

Er is net als bij Atos geen reden om de aandelen Galapagos weg te doen, maar het is niet het succes geworden wat ik ervan gehoopt heb.

Galapagos
Galapagos

In detail bekeken zien we dat we in een bodemproces zitten maar hoe veel geduld moeten we nog hebben?

Galapagos
Galapagos

Kortom we gaan het allemaal weer zien wat er gaat gebeuren.

Iedereen veel succes in 2024 en bedenk dat een goed rendement ook gerelateerd moet worden aan het risico dat een belegger loopt of gelopen heeft.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: