Column: Bezinning gewenst

lettergrootte
We hebben de kalkoenen van Thanksgiving en het shoppen van Black Friday weer achter de rug. We zagen op internet vechtende consumenten om apparaten, maar of dat nu echt recente filmpjes van dit jaar zijn en of de aanbiedingen nu echt zo bijzonder zijn weten we niet. Als het waar is, dan zijn de consumenten ook weer wat positiever. Trump is dus echt een redder in nood, een super held. Hij zet de economie van de VS weer in de versnelling en ook zorgt hij voor inflatie.  De beurzen wereldwijd gaan hierop uit hun dak. Althans Europa doet weliswaar niet mee, maar China, Japan en de VS gaan omhoog. Nu heb ik ook de afgelopen vrijdag op de BeleggingsFair in de RAI dit vreemde effect benoemd, want in mijn eenvoudige gedachten kan niet én de beurzen in de VS en de Dollar en Japan en China winnen bij protectionisme van Trump.

Nu zegt men dat markten altijd gelijk hebben, maar het gaat natuurlijk om het midden lange termijn effect.

28-11-01

In de VS  spelen er nog veel meer zaken

Allereerst wil ik nogmaals aangeven dat ik vind dat Obama het prima gedaan heeft kijkende naar zijn probleem met de Senaat / naar het huis van afgevaardigde en de economische crisis. Een mooi voorbeeld van hoe prima hij het gedaan heeft is het werkloosheidspercentage.

28-11-02

Maar natuurlijk het gaat door de crisis niet goed in de VS. Even wat getallen

Schulden studenten

Zo hebben de studenten in de VS voor een totaal van 1.408 miljard dollar aan schuld. Dit zijn 44 miljoen mensen, dus gemiddeld is het 32.000 USD. Van de 44 miljoen mensen raken er 11,1 procent (4,8 miljoen) in ernstige problemen en kunnen de schuld uiteindelijk niet betalen. Om een carrière te beginnen met zoveel schuld lijkt mij niet goed voor een economie.

Schulden overheid

De federale overheid heeft sinds 2007 alleen nog maar meer schulden gekregen.

28-11-03

Staatsschuld

Ook de Staatsschuld is meer dan 109 procent van het GDP, tachtig / negentig procent werd mij vroeger geleerd op school zijn problematisch voor een land. Nu was de rente extreem laag en daardoor viel het probleem mee, maar als de rente verder oploopt krijgen we echt wel problemen.

28-11-04

Hypotheek schuld

Dan hebben we een hypotheek crisis gehad in 2007 en als we nu kijken staat is de hypotheekschuld alleen maar toegenomen…

28-11-05

Hoge koers winst verhouding en een lage VIX

De Shiller PE is weer redelijk hoog en afgelopen week las ik een rapport van de Deutsche bank waarin gewezen werd naar de combinatie van een hoge P/E en een lage VIX (markt volatility). Als de Vol snel stijgt krijg je heel snel grote problemen.

28-11-06

Margin debt

Ook moet je maar eens googlen naar margin Debt, oftewel het op krediet kopen van aandelen of andere producten. We zien dat de margin schulden op een nieuw record zijn en we moeten nu goed in de gaten houden of dit bedrag terug gaat lopen. Iets wat natuurlijk een normaal effect is bij een oplopende rente, maar een terug lopende margin schuld zorgde in de historie vrijwel altijd voor een enorme daling op de beurs.

De tijdbom

Het echte probleem in de VS is natuurlijk de enorme inkomens ongelijkheid. Ik heb dit al vaker benoemd en zal niet in herhaling vallen, maar ik las recent dat er een record aan Miljardairs is. In de VS zijn er nu 2.473 miljardairs alleen al in New York wonen er 97.

Goud

Nu ben ik nog al tegendraads en kan ik me ook niet voorstellen dat als de inflatie in de VS echt stijgt goud blijft dalen. Ik zit dus long in goud, maar dat was de afgelopen week nogal pijnlijk.

28-11-07

Euro Dollar

Natuurlijk is voor de koers van Goud en de andere commodities het van het grootste belang wat doet de dollar. Nu roept iedereen dat we naar pariteit gaan, maar als ik naar de grafiek kijk dan lijkt het alsof we een bodem gevonden hebben en weer omhoog kunnen in de Euro.

28-11-08

Hoewel ik dus helemaal niet positief ben op de AEX hebben we wel een long signaal in de Aex index. Toch wil ik pas meedoen als we uitgebroken zijn uit die zijwaartse trend.

28-11-09

Ook in de Dax hebben we een bevestiging van het koopsignaal, maar ook daar wil ik eerst een uitbraak zien.

28-11-10

Italië is nu eindelijk een beetje in beeld aan het komen met de verkiezingen van de 4de december. De pools geven aan dat de tegenstemmers gaan winnen. Dit kan dus een probleem worden, maar ook kan het meevallen. Ik ga me bezinnen op een contraire long positie in de MIB30.

28-11-11

Snel dan maar nog een paar aandelen

Eerst maar even mijn lievelingsshort Amzn, oftewel Amazon. We zijn precies terug bij de Twindicator lijn en dus krijgen we nu of een hernieuwde daling of niet. Ik heb zelf positie op de daling.

28-11-12

Abobe een aandeel met een hoge waardering als we fundamenteel kijken en technisch ben ik er niet enthousiast op. Dus een gokje met een putje long.

28-11-13

Nog even terug naar de BeleggingsFair van afgelopen vrijdag. Ik zat er op de bank naast een paar collega-experts en die kwamen met tips. Ik vind het dan ook altijd leuk om even te kijken of ik die tips ook ondersteun. Vriend Gokhan Erem kwam met ASML, nu ben ik nog flauw op alle IT aandelen en dus durf ik nu niet long in ASML.

28-11-14

Martine Hafkamp kwam met een koop aanbeveling van Naspers een media bedrijf uit Zuid Afrika en dus genoteerd in Zuid Afrikaanse randen. Nu heb ik over de ZAR al geen mening, maar als ik naar de grafiek van dit aandeel kijk dan zou ik het zelf direct short willen geven. We hebben immers verkoopsignalen in de Twindicator.

28-11-15

En nu heb ik al hoogte vrees als ik op een krant sta, maar als ik naar de week grafiek van Naspers kijk dan moet je wel echt lef hebben als je denkt dat dit aandeel zal blijven stijgen.

28-11-16

Naspers in USD

Om het ZAR effect eruit te halen heb ik ook even de grafiek van Naspers op de Nasdaq en dus in dollars. Ook hier een verkoopsignaal in de Twindicator.

28-11-17

Nog even de week grafiek in dollars

Om een goed beeld te hebben kijken we ook even naar de lange termijn in de dollar grafiek. U mag het zelf zeggen…

Nogmaals nu weet ik het gelukkig ook allemaal niet maar ik zou dus persoonlijk van Naspers afblijven.

28-11-18

Tip vorig jaar

Vorig jaar bij de opening van de BeleggersFair gaf ik aan dat ABN Amro niet een heel steady en sexy aandeel zou worden. Even ben ik dit jaar positief geworden op het aandeel en als u dit advies had gevolgd had u een mooie performance gehad. Nu zie ik juist weer een daling aankomen. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator.

28-11-19

Mijn tip vorig jaar en dit jaar is First Solar. Trump is niet echt een milieuvriend, maar we gaan het beleven.

28-11-20

Een verzoeknummer

Een aardige meneer vroeg me wat ik van Fugro vond en ik ben al een tijdje negatief op de olieprijs en dus heb ik de olie gerelateerde aandelen niet scherp op het netvlies. Dus Fugro op special verzoek:

28-11-21

We hebben koopsignalen in de Twindicator. We zijn dus korte termijn positief. De eerdere bodems zijn met veel volume neergezet wat ook heel positief is in mijn ogen.

28-11-22

Wat minder positief is het lange termijn plaatje. Rond de 19 hebben we een zware weerstand.

Fundamenteel zien we dat concurrenten het ook moeilijk hebben en dat dit bedrijf geen winst maakt en ook voor het dividend rendement hoef je het niet te hebben, maar het aandeel heeft nog wel een intrinsieke waarde per aandeel die niet heel ver weg licht van de huidige koers. Kortom; heel veel neerwaarts risico zie ik bij dit aandeel ook weer niet. Een korte termijn voorzichtige koop om maar een keer positief af te sluiten.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur