Column: Black Friday

lettergrootte
Wij zijn steeds meer aan het veramerikaniseren. Vroeger hadden we in Noord-Holland bijv. het feest Sint-Maarten, nu ineens vieren we overal Halloween en hoewel we helemaal geen Thanksgiving vieren en dus ook niet de vrijdag erna vrij hebben, vieren we wel ineens Black Friday in de winkels?  Overal aanbiedingen en enorme kortingen, iedereen doet mee alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Met een beetje pech hebben we binnenkort ook geen Sinterklaas meer, maar vieren we gewoon kerst. Los dat dit de discussie over de zwarte piet lichtelijk oplost ben ik klaarblijkelijk de enige die zich stoort aan het ‘’Amerika-feestdagenverhaal’’.

Party like…

De Amerikanen hadden dus een korte week en vierde een feestje, sowieso hebben ze bijna elke dag een feestje omdat de beurzen aldaar steeds records neerzetten. Verkoopsignalen draaien steeds met enig gemak om in koopsignalen, maar ik denk dat veel positief nieuws reeds in de koersen zit en ik blijf sceptisch of het TAKS-plan echt wel doorgaat.

27-11 01

De Sp500 bevestigd het beeld van de Dow Jones Industrial.

27-11 02

De Russell2000 index draaide van een verkoop naar een koop en heeft nu weer een hamerpatroon, eens even kijken of we bevestigingen krijgen voor een hernieuwde correctie.

27-11 03

De Sox Index, de semiconductor index staat bijna op het niveau van 2000 de top voor de DotCom bubbel. Zo zie je maar weer je moet even 17 jaar geduld hebben, maar dan heb je ook wat met je buy and hold strategie.

27-11 04

Duitsland nog geen regering

Ik kan me herinneren dat we heel enthousiast waren over de uitslag van de Duitse verkiezingen en hoewel ik het toen niet begreep gingen we flink omhoog. Nu hebben we nog steeds geen regering en blijkt Merkel minder machtig dan gedacht. Nieuwe verkiezingen lijken de enige oplossing en toch gaan we nauwelijks omlaag. Nog wel hebben we verkoopsignalen in de Dax. Zowel de EB als de Twin geeft verkoopsignalen af.

27-11 05

De AEX bevestigd het verhaal van de DAX, maar het sentiment is ook bij ons best positief.

27-11 06

Leuk even langere termijn

Best leuk om te zien, we zitten in de week grafiek op het niveau van 2007 in de AEX. Wat we in een jaar kwijt geraakt waren hebben we (los van de dividenden) uiteindelijk in een kleine tien jaar weer terug.

27-11 07

Eurostoxx50

Maar hoe gaat het in de rest van Europa? Het gaat bijv. niet goed met de Brexit en dat zou negatieve effecten moeten hebben op heel Europa. Ook in Ierland gaat het niet echt toppie daar hebben we nog steeds de uitwassen van de kredietcrisis. Naast Ierland heeft ook Italië veel “non performing loans” zie Ierse media of de verhalen over Italië. De Eurostoxx50 index geeft net als de andere Europese indices verkoopsignalen.

27-11 08

Italië wereldkampioen ?

Met voetballen ging het niet zo goed met de Italianen, maar met schulden maken en slechte schulden zijn de Italianen wereldkampioen. Men bleek uit berichten van de afgelopen week zelfs meer slechte schulden te hebben dan India. Begin volgend jaar hebben we verkiezingen in Italië en als we zien hoe Duitsland het doet na de verkiezingen…dan geeft het wel te denken voor de Italianen. Nog even een paar getallen: Zij hebben meer dan 300 miljard euro aan bad loans.

En er is nog een verschil tussen bad en de groep die mogelijk niet gaat betalen. Nu denkt u de ECB lost het allemaal wel op, maar Draghi heeft zelfs gewaarschuwd en gezegd dat er iets moet veranderen. Zie ook deze link.

De beurs van Milaan de MIB30 loopt in gelijke trend met de Dax en de AEX.

27-11 09

De Euro weer in galop dus Dollar zwakker

Waar we een opvallende beweging zien is in de Euro Dollar. We zien technisch de Euro sterker worden en de dollar zwakker.

27-11 10First Solar had een prima jaar

Hoewel het jaar nog niet om is kijk ik stiekem wel al naar mijn jaar tips. We zien dat First Solar het prima gedaan heeft. Ik ben er zelf al iets langer uit.

27-11 11

Keep the fire burning

Tesla verband elk uur een half miljoen dollar en ondertussen verkopen ze vele fantasieën. Nu houden mensen van storytelling en dus zoeken ze het maar uit, want iedereen blijft enthousiast. Een leugentje? De grafiek liegt niet en geeft een verkoopsignaal.

27-11 12

Cyber Monday

Na het belegeren van de winkels tijdens Thanksgiving hebben we erna op maandag de digitale versie en dus houden we ook fantasie in bedrijven als Amazon.com. Ik zat short, maar wordt er weer uitgepest. Zoals een wijze en sterke man in een film altijd zegt: I will be back…

27-11 13

En dus ook snel; tot snel tot ziens op Twitter of tijdens mijn nieuwe column.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur