Column: Blue Monday en of Blood Moon?

lettergrootte
Vandaag op maandag is het officieel Blue Monday en dit is de dag dat iedereen dus wat depri is, ook hebben we op maandag een speciale Blood Moon (speciale volle maan) en iedereen die net als ik gelooft dat ook de volle maan effect heeft op de mensheid weet dat het een speciale dag zal worden.

Als je naar de Amerikaanse beurs kijkt dan lijkt het wel of er sinds de bodem van december enorm veel goed nieuws geweest is. Wellicht heb ik het gemist, maar ik heb geen goed nieuws gezien. Ja, de rente werd niet snel verder verhoogd maar dat kwam omdat de beurs daalde en ook alleen daarom.

Los hiervan hebben nog we steeds (in willekeurige volgorde) een Brexit probleem, een klimaatprobleem, een toenemend Shut-down probleem, een handelsoorlog met China, IS terreur is er ook nog, we hebben Trump nog steeds als president, de rente is wereldwijd eigenlijk te laag, er moet afgebouwd worden van het eerdere QE, de schuldenberg wereldwijd is meer 244.000 Miljard dollar en dus te hoog, het enorme verschil tussen arm en rijk en de bedrijfscijfers zijn ook niet extreem goed. Kortom; wie hier van opgewonden raakt is wel heel pervers.

Ambtenaren werken toch niet

Er is weer een boek uitgekomen van Micheal Lewis over Trump en in de aanprijzing zag ik dat de schrijver wees op de minachting die Trump voor zijn eigen ambtenaren heeft. De Shut-down heeft nu al meer dan de 5 miljard van de muur gekost en gaat het consumenten vertrouwen ernstige schaden en dus blijvende schade geven. Maar Trump zit in meerdere onderhandelingen op het zelfde moment en kan dus ook niet zonder grote gevolgen voor zijn Trade War of NATO nu ineens akkoord gaan met de democraten. Zo krijgen we een hoop menselijk leed, want 800.000 mensen krijgen geen loon en hebben waarschijnlijk net als de rest van de VS geen reserve.

So far so good

Nu was ik steeds even positief, maar dat begint dus weer weg te ebben. De beurzen hebben een soort pull back laten zien. Maar gaan we nog verder omhoog op niks? Of krijgen we een Trade deal of een stop van de Shut down. We gaan het zien.

Niet alleen Italië

We lijken de klassieke denkfout te maken dat alleen Italië of Griekenland in de problemen zit met de banken. Maar los van de Brexit die de nodige zorgen geeft bij de banken hebben we zelfs in Duitsland problemen. Ik doel deze keer niet op het aandeel Deutsche Bank, maar in Duitsland zijne er ook nog steeds problemen met de Landesbank. Dit bedrijf wankelt al een tijdje, maar NordLB zit door scheeps- en vastgoedleningen ernstig in de problemen.

Dus hoewel we net (een weekje) een koopsignaal in de DAX hebben zie ik het niet zo zitten om onbeschermd long te gaan. Je zou dus in plaats van al je geld in de beurs ook naar cash kunnen gaan en als je dan toch zo graag mee wil doen een call te kopen. De Volatility is nog laag. Natuurlijk kan je ook gewoon een put onder je aandelen kopen, maar zoals iedereen weet is dat dan ook hetzelfde.

23-1-2019 01

De AEX ging vrijdag ook ineens rap mee met de Duitsers en de rest van de wereld. De 500 punten barrière is natuurlijk niet echt iets van belang, maar toch werd deze geslecht.

23-1-2019 02

Voor indices is het beeld dus troebel. Je zou een correctie op de correctie verwachten, maar voor hetzelfde geld gaan we nog iets verder. Kortom; spreekwoordelijk gaan we maar even vissen en focussen op individuele aandelen.

Ik zag moeilijke tijden voor Tesla

Begin januari zag ik in de grafiek al problemen ontstaan, we hadden zelf net een belasting verandering achter de rug. Maar nu ziet Tesla ook moeilijke tijden, Musk ontsloeg een deel van zijn personeel terwijl hij net de productie problemen onder de knie heeft. Ook gaf aan dat hij een moeilijke toekomst ziet voor Tesla en meteen hadden we verkoopsignalen in de grafiek. Twindicator ligt op 333,60 USD.

23-1-2019 03

General Electric blijft het prima doen. Ook bij het Lynx debat tipte ik dit aandeel.

23-1-2019 04

Als we dan toch long willen laten we dan ING kopen was ook mijn motto bij Lynx. We hebben koopsignalen en we hebben ruimte omhoog. Ook hier kunnen we dit met een call optie doen als we bang zijn voor het aandeel. Maar het aandeel heeft een mooi dividend rendement.

23-1-2019 05

Amazon wil ondanks de scheiding van de topman nog niet omlaag. Even ga ik glad maar ben niet zoals het Nederlandse Hedgefund dat afgelopen week bekend maakte niet meer short te durven. Maar ik ben meer zoals de acteur Schwarzenegger altijd zegt: I will be back!

23-1-2019 06

We moeten even kijken of we echt al uitgeraasd zijn, maar veel bedrijven hebben een flink herstel achter zich.

23-1-2019 07

Goed nieuws voor het klimaat

Als mijn verwachting voor de wereldeconomie voor de komende jaren uitkomt en we daadwerkelijk een krimp gaan krijgen dan is dat ook weer goed nieuws voor het klimaat. Toch?

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur