Column: De bondmarkt heeft altijd gelijk

lettergrootte
Al meer dan twintig jaar vertel ik de ‘’geldende regel’’ in de actieve handelscursus en dat is dat obligatiebeleggers altijd gelijk hebben. Wellicht zijn ze slimmer en of beter op de hoogte dan aandelenbeleggers. Het gaat vaak om grotere bedragen dan aandelen. Veel obligaties zijn coupures van 10.000, 50.000 of zelfs 100.000 per unit aan nominale waarde. Nu zou je wellicht niet denken dat obligatie beleggers slimmer zijn als we naar de negatieve yields kijken in de markt. Immers er is gegarandeerd verlies in deze positie. Maar de verliezen zijn beperkt tot bijv. 1 procent, hoewel als je een half procent per jaar verliest (negatieve yield) en je hebt een dertig jarige looptijd aan je lening dan kan het alsnog enorm oplopen dit verlies. Alleen een nog negatievere rente zorgt dan voor een koerswinst die je dan wel moet pakken om er alsnog zonder kleerscheuren uit te komen…

Maar ondanks de negatieve rentes gaan we er nog steeds vanuit dat de obligatie beleggers beter weten wat ze doen dan de aandelen beleggers. Een voorbeeld hiervan: diverse malen zagen we eerst een bedrijfslening wegzakken om vervolgens later ineens de aandelen te zien wegzakken op fraude of andere problemen. In mijn historie vanaf 1986 heb ik vele voorbeelden, zoals Ahold gezien waar dus eerst de bonds omlaag gingen en daarna de aandelen volgde. En ook andersom soms dachten de aandelen beleggers dat het over en uit was en dan zag je de bonds oplopen om later ook de aandelen weer tot leven te zien komen. We hebben dit bijv. in de banken sector gezien.

De afgelopen tijd zagen we in de yield curve, maar ook in de rente daling een recessie en nogmaals de obligatiemarkt heeft een voorspellende kracht!

Een zelfde voorspellende kracht wordt er aan olie gegeven en die daalt ook, zelfs bij oplopende spanning en de spanning loopt zeker op.

Trade war totale escalatie

Ik maak me al bijna een jaar druk over de trade war, maar iedereen die denkt dat het goed komt en dat het strategie is van Trump om de Chinezen en de Europeanen te schofferen, dus dat het briljant is wat hij doet en dat alles goed komt… Echter de lijn tussen gek en briljant is heel dun, maar als je het mij persoonlijk vraagt zit hij niet aan de kant van briljant. Iedereen met enig historisch perspectief weet dat in de jaren 30 de crisis zeer diep was door de bescherming van de thuismarkten ging de wereldhandel fors omlaag en ontstond er een depressie.

Iedereen moet nu toch met me eens zijn dat de trade war alleen maar heftiger is geworden? De chinezen de vijand noemen, reageren op hun verhoging met nog weer een aantal verhogingen aan de VS kant. Bedrijven ‘aanmoedigen’ om weg te gaan uit China, etc. ik kan het niet anders uitleggen dat het een keiharde escalatie is. Zie het NRC stuk en deze.

Relatie met de centrale bank naar nul Kelvin

Terwijl je oorlog voert met de Chinezen en je dus rust wilt in je eigen land gaat Trump ook nog even de een voorzitter van de centrale bank tot vijand benoemen en dan hoop je altijd maar dat er in een land met 310 miljoen wapens (en 323 miljoen inwoners) er niemand zich geroepen voelt om deze man om te brengen… maar nogmaals zelfs als er geen gekken zijn die deze man iets aandoen dan nog is het wel heel bizar dat je president dit doet met de voorzitter van je belangrijkste club. De markten werden er heel onrustig van, zie bericht in Telegraaf.

Op zondag kwam Trump dat hij wellicht iets te enthousiast was geweest richting de Chinezen, maar echt woorden terug nemen deed hij ook niet en na de schoffering zou ik als Chinees ook iets meer willen dan een Tweet van een gekkie die van alles en nog wat roept.

In deze media gekte is het altijd goed om maar gewoon naar de grafieken te kijken, want wat is er nu per saldo gebeurd? De Aex index heeft nog steeds vrolijk een verkoopsignaal en krijgt pas op 559,23 in de Twindicator een koopsignaal. Een uitbraak aan de onderkant (onder de 530) zal een enorme beweging omlaag veroorzaken. In vermogensbeheer zitten we dan ook beschermd in onze standaard portefeuilles.

De Duitse DAX bevestigd het beeld van de AEX, ook hier al enige tijd verkoopsignalen. Het bericht over de mislukte plaatsing van de 30-jarige leningen was ook iets om in de gaten te houden.

Het luik kan open

Niet alleen de Europese beurzen liggen er zeer gevaarlijk bij en zouden met gemak een grotere al lang verwachte correctie kunnen laten zien. Ook de Amerikaanse beurzen zijn rijp voor een grotere daling. Ik wijs al weken op de grote beweging boven aan de trend.

Niet alleen de speculatieve Dow Jones heeft verkoopsignalen ook de heel brede Wilshire 5000 index geeft duidelijke verkoopsignalen.

Zelfs de index met de meeste fantasie aandelen zijnde de Nasdaq heeft heel duidelijk een verkoopgegeven. Dus ook in groei aandelen moet je bescherming hebben.

Ook de Chinese beurs heeft al een tijdje verkoopsignalen. Dus er is in deze oorlog geen winnaar, maar ook dat roep ik al tot vervelends toe.

Goud (en dus ook zilver) geeft koopsignalen dus dit kan een vorm van bescherming geven.

Even voor de fans van Berkshire Hathaway

Eerst kijken we even naar de A variant van Buffett, Het totale fonds heeft volgens de verhalen een cash positie van 130 miljard. Nu is het totale fonds bijna 710 miljard groot dus hebben we het “slechts” over pakweg 18 procent, ondanks de cash die er langs de lijn staat, zijn er verkoopsignalen.

Ook in de Berkshire Hathaway B variant hebben we verkoopsignalen.

Tot slot

Al met al kunnen we zeggen dat de markt er niet goed uitziet en we dus als we nog geen bescherming hebben dan zou mijn advies zijn koop een put spread om je posities en je winsten voor dit jaar veilig te stellen. Kijk in dit licht ook nog eens naar ASML, Amazon en dat soort aandelen die mega performance hebben laten zien. Onthoud ook dat winst nemen voor veel mensen makkelijker is dan verlies nemen en verkoopt de gemiddelde belegger graag aandelen die het goed gedaan hebben.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur