Column: De Dot.Com hype op steroïde

lettergrootte
 

De Dot.Com hype op steroïde

De huidige Elektrische auto producenten lijken nog erger dan de dot com hype, waarbij internet bedrijven en Mobiele netwerken omhoog schoten. Als een bedrijf in 2000 aangaf iets met het internet te gaan doen, was het direct een lieveling en werd het miljarden meer waard. Nu hoef je alleen maar te zeggen dat je een elektrische auto gaat leveren in de toekomst en je wordt direct tientallen miljarden meer waard. Zo zien we maar weer de geschiedenis herhaalt zich, alleen dan altijd net even anders.

Sprekende over herhalingen blijven we last houden van het corona virus en worden kerstmarkten en ander evenementen afgelast. De eventuele toekomstige Lock-ups zullen grote gevolgen voor brouwers en de Retail business hebben. In die Retail business zie je wat ik ook vele malen voorspelde dat de grote jongens door hun positionering op het net nog groter (Giantisme) worden en dus met goede cijfers kwamen. Over de problemen bij de kleine retailer hebben we het niet en dat dit een belangrijke groep voor de economie is ook niet.

Ondertussen ondanks inflatie verhalen, tekorten in de productieketens, corona, etc. zijn er nieuwe hoogte punten geweest in S&P500 futures, oké we sloten iets er vanaf maar geen reden tot enige vorm van angst.

SP500 futures

De Nasdaq futures kenden vrijdag al helemaal geen angst en zetten nieuwe records.

Nasdaq Mini

Maar….Divergentie

Maar in de Dow Jones Industrial Average index en ook de veel bredere Wilshire 5000 index zetten geen nieuwe hoogte punten neer. Dat zou in theorie een signaal kunnen worden.

Wilshire 5000

Een belangrijk theoretisch gegeven

De Mid and small Cap index in de VS zinde de Russell2000 is zelfs onder het Twindicator niveau gegaan. De kleinere bedrijven lopen normaal voorop in de economische cyclus.

Russell

Opvallend

Bijzonder is dat de Volatility indicator van de Nasdaq die normaal gesproken meer beweegt dan de volatility in andere indices laag is en dat moeten we in de gaten houden om de toekomst te kunnen volgen (lees voorspellen). Mogelijk wordt het feit dat de volatility boven de Twindicator is alsnog belangrijk. Want een koopsignaal in volatility is juist een verkoopsignaal voor aandelen…

Nasdaq Vola

Niemand wil de volgende Tesla missen

Nu geloof ik dus ook dat de geschiedenis zich herhaalt maar het is nooit exact zoals ervoor. Het is niet als de lotto Jackpot gevallen is op nummer 13 de maand erop weer nummer 13 de prijs geeft. Toch denken beleggers van wel ze gaan ervanuit dat de historie zichzelf exact herhaalt. Dus niemand wil de volgende Microsoft, of de volgende Apple, of de volgende Tesla missen (Super stocks).

Dus om ons te focussen op deze laatste, iedere nieuwe Elektrische auto producten die naar de markt komt wordt met veel enthousiasme onthaalt. Ook Apple als opnieuw aangeeft met een elektrische auto te gaan komen geeft dat een Boost.

Apple

Quiz vraag

Maar toppunt afgelopen week was natuurlijk Rivian. Nu had ik vorige week in mijn column Greet is Greet een basis voor een quiz neergezet. De quiz vraag is dan wat je als belegger liever hebt?:

  1. een bedrijf dat al 100 jaar auto’s maakt, iedereen kent, een dealer netwerk heeft, miljarden winst maakt en honderd duizenden auto’s produceert
  2. een bedrijf wat net begint, nog maar 256 auto’s heeft gemaakt en honderden miljoenen verlies maakt.

Het antwoord van de beleggers was 2. Want Rivian werd in een paar dagen tijd meer waard dan menig geen bestaand automerk. Nu kunt u me als beursexpert vragen hoe dit komt maar ik kan ook een arts vragen waarom een volslagen gek met zijn hoofd tegen de muur bonkt. Wellicht is er enige correlatie in het antwoord.

Rivian

Doe eens gek

Nu was Rivian niet eens het enige bedrijf was gevraagd lag. Ook Lucid Motors verwacht in 2022 mogelijk 20.000 auto’s te gaan produceren… en ja die waren ook “meteen” 91  miljard waard en dus groter dan BMW, Ford, Stellantis, GM, etc.

Lordstown Motors is hiermee in vergeleken ‘goedkoop’, ook dit is voornamelijk een belofte ‘maar’ kunnen we nog kopen als geheel op 1 miljard dollar. (dit is natuurlijk ook bizar). Het Chinese Tesla killer Xpeng (XPEV en 9868_HK) is ook gewoon 41 miljard waard op de beurs. Sono Group Cimmon (SEV) is ook een kleine 2 miljard waard.

En tot slot Volvo Spac met Polestar hebben 10.000 auto’s geleverd en verwachten er 290.000 in 2025 te leveren is ook meer dan 20 miljard waard. De SPAC met een deel van het bedrijf het de naam Gores Guggenheim inc Unit CI A Tikker (GGPI). Kortom als Evergrande een paar weken gewacht had met haar belang in een elektrische auto bedrijf te verkopen dan had ze zo miljarden minder problemen gehad…

Insiders verkopen

Wat dan ondertussen ook wel apart is en wat het enthousiasme zou moeten temperen is dat de insiders o.a. de familie (Elon en zijn broer) Musk grote hoeveelheden aandelen verkopen….

Maar ik zeg er niks meer over want hoe negatiever ik ben hoe enthousiaster de beleggers worden.

Tesla

Black Friday

Toch nog even over de retail gekte. Het is normaal dat er rond Black Friday (deze week) en cyber Monday (volgende week) aandacht is voor retail aandelen, maar het lijkt een beetje op elektrische auto bewegingen. We zien Macy’s, Walmart en dat soort bedrijven omhoog springen op goede verkopen echter we zien Alibaba omlaag duiken?

Macy

Afgeprijsd: Van 5 voor 40 dollar

Nu is het aandeel Macy’s in de reclame voor 40 euro en staat op pre-corona hoogtepunten. Een klein jaar gelden stond het nog 5 euro…. Kortom reeds een ritje gehad....

Alibaba

Van:… voor:…

Of toch liever iets echt in de uitverkoop? Alibaba komt van boven de 300 dollar en is tegenwoordig naar onder de 150 dollar is dat niet langzaam maar zeker een leuk niveau?

Nu hou ik van Fallen Angels maar net als vele andere Fallen Angels moet je deze waarschijnlijk niet hebben en gewoon vasthouden aan de winnaars? We gaan het zien.

Tot slot de Dollar

Nu had ik toch echt verwacht dat de Euro sterker zou worden, maar de markt gaat ervanuit dat de FED eerder de rente gaat verhogen dan de Europese Centrale Bank. Nu krijgt de FED inderdaad een hoop commentaar dat ze ook hun inflatie taak niet moeten vergeten maar wat gaan ze doen? Wat wordt het effect van een nieuwe jongere duif bij de FED?

Euro Dollar week

 

Dan maar technisch

Technisch, kijkende naar de weekgrafiek, lijkt het erop dat we zo naar de 1.05 kunnen en dus dat de Euro nog verder omlaag kan en de dollar nog verder omhoog. Dat dit ook weer heel pijnlijk wordt voor de energieprijzen wordt niet door iedereen begrepen.

De Bitcoin? Of toch niet?

De Bitcoin heeft weer een heel duidelijk verkoopsignaal gegeven in de Twindicator eerdere koop en verkoopsignalen werkte uitstekend dus succes ermee!

Bitcoin

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

 

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

 

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur