Column: De lat ligt hoog

lettergrootte
Hoewel vorige week iedereen in de stemming was om een eindejaarsrally te hebben, zag ik dit niet direct gebeuren en was negatief in mijn vorige column. Op Twitter had ik het over de verkeerd gebakken soufflé, eentje die te hard omhoog gegaan was, puur op het nieuws van de FED wat (weer) als positief uitgelegd werd. Ik had dus aangegeven dat het omlaag zou moeten en had het opnieuw bij het rechte eind. Kortom; voor mij als oude beer kwam de Sint dus precies in de juiste periode. Wat zijn de zaken waar we ons zorgen over maken en wat gaan we de rest van het jaar doen? De lat ligt hoog voor de voorspelling van deze komende week, maar we gaan het gewoon proberen.

Handelsoorlog

Amerika wist, terwijl ze een ‘’staak het vuren’’ met China tekende, zogenaamd niet van de arrestatie van de Huawei topvrouw’. Terwijl zij degene waren degene die het arrestatiebevel uitgevaardigd hadden. Het zomaar, zonder waarschuwing, arresteren lijkt wel degelijk een politieke actie en daarmee is er een nieuw dieptepunt gecreëerd in de stille oorlog die er gaande is tussen de Amerikanen en de Chinezen. Kortom; dit is nog lang niet over en de Amerikanen voelen zich winnaar, maar dat gaan we nog zien.

Europa volop in de problemen

Dus een groot deel van de wereld heeft last van de handelsoorlog van Trump. Ondertussen is Europa geen een oase van rust, maar eerder één grote brandhaard. In Frankrijk hebben we met de gele hesjes een probleem. De strijd tussen rijk en arm begint op te spelen.

In Duitsland heeft premier Merkel een afscheid aangekondigd en daarmee zijn ze niet de leider in Europa en hoeven we vanuit Duitsland ook geen een opleving te verwachten.

Italië zit al langere tijd een begrotingsblues en de strijd tussen ultra links en ultra rechts wordt ook steeds feller en dan hebben we nog de UK in Brexit perikelen. Kortom; vanuit Europa hoeven we niet veel te verwachten. Nederland als handels- en transitieland heeft sowieso last van al deze dingen, zelfs al geeft het ons allemaal geen reden om de straat op te gaan het zal ons zeker raken.

Verdeel en heers

De OPEC bleek ook al verdeeld te zijn, Iran heeft door boycot van de VS andere belangen dan Saudi-Arabië, die het in stukken zagen van een politieke tegenstander nog goed moet maken bij de VS, Rusland is trots en altijd al een beetje een buiten beentje geweest moet alles met Poetin overleggen, Qatar stapte, heel verrassend,  eruit. Andere olieproducerende landen, zoals Venezuela hebben weer andere problemen en de Amerikanen hebben schalie olie en een Twitterende president dus verdeeld is het zeker. Maar wie er gaat heersen is voor mij nog even onduidelijk. Voorlopig overheerst er een paniek dat de olieprijs maar blijft dalen.

10-12-2018 01

In 2017 stonden we nog 42 USD en het jaar ervoor 26 USD. Kortom; ze moeten niet teveel klagen en ook de consument wordt verwend met deze niveaus. Het is bijna een plezier om te tanken toch?

Een tijd om te gaan vissen?

Zoals één van mijn helden (Jesse Livermore) altijd zei: ‘’There’s a time to go long, time to go short, and a time to go fishing.’’ Je moet soms kopen, soms short zitten en soms even niks doen. Op zich klinkt het laatste, dus het spreekwoordelijke vissen na een hectische periode best prima.

AEX theoretische 500-steun

Er zijn dus een grote hoeveelheid onzekerheden en het lijkt erop dat de optimisten het langzaam maar zeker opgeven. Ook het feit dat de spreekwoordelijk “Jan met de Pet” weer naar de beurs is gekomen geeft de ervaren beleggers ook weer enige schrik. De AEX zit met psychologische grenzen te vechten. De 500 punten grens bedoel ik dan. Vrijdag leek het er even op dat we een herstel zouden gaan zien, maar helaas de Amerikanen gooien roet in het eten.

10-12-2018 02

De Duitse DAX ligt al langere tijd niet lekker. Het lijkt op een hoofd-schouder patroon en dit patroon kan de index gemakkelijk naar de 9.000 punten brengen.

10-12-2018 03

Even naar de lange termijn kijkende moeten we niet verder dalen dan vrijdag. Anders breekt de langere termijn trend…

10-12-2018 04

Flauw die Dow

De Amerikaanse Dow Jones was vrijdag weer zwak gestemd en daarmee lijkt de kracht uit de markt.

10-12-2018 05

Korte termijn bezien zitten we niet alleen onder de Twindicator, maar ook de trendlijn lijkt gebroken.

10-12-2018 06

Gegokt en minder winst in Nasdaq

Persoonlijk dacht ik niet dat die stieren zo snel zouden opgeven en speelde dus ik vrijdag in op een tijdelijk herstel, maar helaas we hebben gewoon weer verkoopsignalen en dus moeten we ons gewoon weer bij de beren vrienden voegen.

10-12-2018 07

Zeker als we uitzoomen in de Nasdaq zien we dat ook hier een trend lijkt te breken.

10-12-2018 08

De trend is your friend

Over dalende trends gesproken, de Chinese beurs is al langer omlaag. Wat een beetje langs ons heen gegaan is, is dat de Chinese beurzen reeds min ruwweg 25 procent voor het dit jaar in lokale valuta stonden. Ik heb het nog niet eens over de terugval van de munt.

10-12-2018 09

China is dus al langer niet in een bull market en technisch gezien zou je naar het 2.000 niveau kunnen gaan.

10-12-2018 10

De Vix, volatility (Vol) is iets opgelopen naar de pakweg 27. Dit is geen crisisniveau, maar wel een stuk hoger dan dat we gewend waren. Persoonlijk denk ik dat de Vol verder kan oplopen.

10-12-2018 11

Nog even een paar aandelen die van groot belang zijn de komende tijd. Amazon nog net geen verkoop in de Twindicator, maar ligt lager krijgen we weer een verkoopsignaal.

10-12-2018 12

Apple; de trend is gebroken en een consolidatie is het meest positieve scenario.

10-12-2018 13

Koopadvies voor Tesla

Er zijn brokers in de VS die een koopadvies geven, maar ik zou nog voordat we een verkoopsignaal in de Twindicator hebben nu reeds weer een short signaal willen geven. Ik begrijp die optimisten niet als ik zie wat de rest van de sector nu doet.

10-12-2018 14

Mijn laatste aandeel waar ik u op wil wijzen is ASML. We hebben al langer verkoopsignalen, maar omdat de IT aandelen onder druk komen kan dit aandeel bij ons ook wel eens verder onder druk komen.

10-12-2018 15

Helemaal als we uitzoomen, zien we al langer een uptrend die gebroken is….

10-12-2018 16

Wellicht het Huawei effect? We gaan het zien.

Tot slot nog even we zien dat Bitcoin al tijden onder druk staat.

De Bitcoin wordt Bid coin

Als de Bitcoin gezien moet worden als geld dan eerst even de taken van geld en dus taken van de Bitcoin:

  • Oppot-middel: Het is klein, veilig op te slaan en gemakkelijk overdraagbaar. Kortom; het voldoet aan dit punt. Anonimiteit geeft het een prima basis om te sparen (verzamelen).
  • Transitiemiddel (Ruilmiddel): los van het feit dat je er niet overal mee kan betalen zou ik nog zeggen dat het als transitiemiddel best prima is.
  • Reken eenheid: ook als rekeneenheid is het een prima ding. Koersen zijn transparant en 7 dagen in de week verhandelbaar.
  • Vergoedingsmiddel: wordt al moeilijker omdat het volatiel is
  • Er moet vertrouwen zijn en hiermee gelinkt, het moet waardevast zijn. Dit laatste is helaas niet het geval.
  • 10-12-2018 17
  • Nu nog even een gekke gedachten; uitgaande dat er daadwerkelijk crimineel geld in de Bitcoin zit,  dan is dus de vraag of de Bitcoin daadwerkelijk nog veel lager gaat? De normale wetten zouden dan eigenlijk niet op moeten gaan, want het feit dat je nergens anders met je geld heen kan, kan juist een reden zijn dat iets waarde heeft, toch? Oke, we kunnen ons afvragen of het allemaal echt anoniem is? Even een paar grafieken van bron: Finanzen.nl.

10-12-2018 18

Als je al vanaf 2013 in de Bitcoin zit zit je nog prima. Of we nu de Bitcoin moeten kopen is de vraag? Ik zou als contrair handelaar ‘’ja’’ roepen. Maar veiliger is het om in goud te gaan. Immers we hebben koopsignalen in Goud.

10-12-2018 19

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur