Column: De maand was geen grap

lettergrootte

Voor mij begint april meestal met een leuke grap maar door het wilde consolidatie patroon in maart met een enorme terug val in volatility, was het een heel pijnlijke maand voor mij en mijn beleggers in mijn Actief Offensief fonds. We verspeelden de eerdere jaarwinst in de Draghi en Yellen bewegingen en staan nu weer gelijk aan de index.

Door: Cees Smit

Spijt van de trades?

Natuurlijk achteraf had je het wel kunnen weten, maar juist omdat de markt nu dusdanig gevaarlijk is, kan je met mijn visie en met de signalen die we kregen niet zonder de reddingsmiddelen op deze reeds door ijsberg geraakte Titanic zitten. Want denkt u nu echt dat het goed gaat met de patiënt die wereld economie heet als deze het medicijn van negatieve rentes krijgt toegediend? Nee, dit medicijn heeft zoveel bijwerkingen dat dit alleen voorgeschreven wordt aan terminale patiënten.

Oorzaken van

We hadden in de AEX in de maand april na Draghi een mega beweging intra-day (dus veel volatility) en we hadden een Engulfing bear patroon in de Candles.  Hier moest ik volgens mijn eigen op 30 jaar ervaring gebaseerde trading regels, short op gaan (lees bescherming op kopen). Die bescherming met gekochte puts op de index en een aantal dure fondsen decimeerde in een paar dagen na Draghi. Daarna leken we door alle manipulatie ineens omhoog uit te breken in de indices en moest ik verlies nemen in short posities en weer long gaan om vervolgens weer helemaal terug te vallen in de range. Consolidatie is met premie long posities een pijnlijk iets.

Back to the Future

Maar gauw weer vooruit kijken want deze markt geeft je, zoals het er nu uitziet, niet de tijd om je wonden te likken en uit te huilen. We staan in de AEX dicht bij het Twindicator niveau. Een slot onder de 428,87 in de AEX geeft een verkoop in deze index. Vrijdag hadden we die al weer kunnen hebben. Maar vrijdag hadden we ook weer een rare intra-day beweging in de AEX; Op de Amerikaanse werkloosheidscijfers gingen we fors omhoog. En dus werd de heftige olieprijs daling totaal genegeerd. De afgelopen tijd was juist de olieprijs leidend.

 

De EB indicator op de AEX laat wel een eerste signaal zien, maar er is nog geen officiële verkoop.

Om meer gevoel te krijgen over de AEX is het goed om weer even een rondje langs de andere indices te lopen. Als we naar de Duitse Dax kijken, dan zien we dat we in de EB indicator bij gelijkblijvende of lagere koersen een verkoopsignaal gaan krijgen. Op 9.573 ligt het short moment voor de Twindicator in de Dax.

De Amerikaanse Sp500 index staat weer dichtbij oude hoogte punten en is in de indicatoren nog ver weg van verkoopsignalen. Of je nu nog op deze niveaus long moet gaan is even de vraag.

 

De Amerikaanse Dow Jones index bevestigt het beeld van de Sp500 min of meer.

Het antwoord op de constatering dat Europa er dus ogenschijnlijk slechter voor staat dan Amerika, moet liggen in de valuta’s. En ja inderdaad, de Euro Dollar loopt op en dit is negatief voor Europa. We hebben al langer een groot bodem patroon en als het nog iets verder oploopt zullen al de partijen die ingezet hebben op een pariteit hun posities draaien en kon het wel eens voor een grote Euro Dollar stijging gaan zorgen.  Een positie in de Euro Dollar via een Turbo lijkt me een prima deal.

Ons voorland

De Dollar Yen lijkt de beweging te gaan inzetten die ik eerder verwachtte. Ik zie een omgekeerde vlag (Down Flag) in deze valutagrafiek. We hebben nog een alternatief lijntje te beslechten, maar als dit patroon daadwerkelijk doorzet dan kunnen we onze spreekwoordelijke borst nat maken. Immers, eerdere bewegingen in de Dollar Yen hadden grote effecten op de aandelenbeurzen. Een gokje met een Turbo long Dollar Yen lijkt me wel iets.

Even schrikken voor Japan

Ondanks een negatief rentebeleid, had de Nikkei vrijdag te lijden onder slechte economische berichten. Het geeft wel aan hoe goed dit medicijn aanslaat aldaar en dus weten we ook hoe goed het voor ons gaat werken. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en zo is van eerder enthousiasme over een rebound weinig over gebleven. Nu heb je gewoon een harde verkoop. Mocht er een rebound komen vandaag of morgen, dan is dat helemaal een mooi moment voor een speculatieve short.

 

Onze groei motor?

China had vorige week ook weer hernieuwde verhalen rond ernstige problemen bij de banken. Al de problemen werden overigens genegeerd op de beurs en we staan op moment van schrijven nog boven de Twindicator lijn.

In de andere leidende indicator, de Olieprijs, hadden we vrijdag bijna een officiële verkoop. De Twindicator lijn ligt op USD 36,85 en gedurende de dag waren we hier onder. Of we de komende dagen daadwerkelijk hier onder gaan, moeten we even afwachten. Maar een verkoop in de olie moet effect hebben op de indices en ook op alle banken die enorme leningen hebben gegeven aan de olie sector.

 

Ter illustratie; het aandeel RDSA (Royal Dutch) heeft een identiek patroon met de olieprijs.

 

Van olie naar Electra

Om even aan te geven hoe gek de wereld is geworden, was het wel leuk om te zien dat er Apple Iphone-achtige taferelen ontstonden bij alle Tesla dealers. Mensen stonden uren in rijen om een nieuw model te mogen bestellen mits er een aanbetaling gedaan werd. De auto wordt dan in 2018 geleverd (als je geluk hebt). Dit nieuws zorgde voor een uitbraak in het aandeel. Omdat de wereld een beetje aan het doordraaien is, ben ik ook maar even long gegaan in dit aandeel. Trek uw conclusie zou ik zeggen.

Een aandeel waar ik ook heel gelukkig mee ben is de 3D printerproducent DDD.

 

En voor de rest is het een kwestie van kijken of het sentiment en de beurs echt draait (omlaag), want dan moeten we weer kijken naar de Short’s als Amazon. Maar nog even geduld.

En ook Google rommelt een beetje, dus opgelet hoe dat verder ontwikkelt. Ook dit kan een mooie short worden.

Maar even wachten, het is nog te vroeg voor grote hernieuwde short posities. 

Tot slot

Nog even een opvallende beweging in ING, want ik heb wel  een officieel  verkoopsignaal in ING….

Ook opvallend; ik las dat in de VS de creditkaartschulden in 2015 met 71 miljard USD gegroeid zijn en dat ze nu op een totaal niveau van 900 miljard liggen. Dit is het hoogste niveau sinds de grote depressie.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur