Column: De nieuwe keizer

lettergrootte
Deze week gaat het gebeuren Obama gaat vertrekken en Trump kan los. Het afscheid van Obama stond al in het teken van Trump, want er kwam een hele berg shit omhoog en we zijn nog niet eens begonnen.

Een goed begin is het halve werk

Trump stopt al direct het Obamacare, zonder dat er een alternatief komt of er überhaupt over nagedacht is stopt hij iets wat effect heeft op 20 miljoen mensen in de VS. Eerder becijferde Bloomberg al dat als we zouden stoppen met Obamacare, meer dan een miljoen mensen weer zonder health plan komen te zitten en dus weer in de problemen. Kortom; dan maar hopen dat je niet ziek wordt, want dan ben je direct failliet en woon je op straat of ben je van giften afhankelijk. Nu gaat dit ongetwijfeld economische gevolgen hebben, want Joe Sixpack kan maar één keer zijn geld uitgeven. Je koopt of een TV of je gaat jezelf een maand verzekeren. Obama had het dan ook niet verzonnen omdat het allemaal zo goed geregeld was of dat hij een hobby zocht of aan iets zijn naam wilde geven… Maar we gaan het beleven.

Ondertussen ging Trump ook even a la Hillary kritiek geven op medicijnfabrikanten om zo toch nog Joe Sixpack het idee te geven dat hij het beste met iedereen voor heeft en dat hij niet alleen met zichzelf het beste voor heeft, maar dit laatste kwam niet echt geloofwaardig over.

De Teflon man

Of Trump nu raar doet bij een persconferentie, dictators tot zijn vrienden rekent, ter discussie staat over van alles en nog wat, seksschandalen verdacht wordt, niet ethisch handelt, etc.,etc.  niets raakt de man. Het wordt zelfs positief uitgelegd. Dus als sterren weigeren te komen bij zijn inhuldiging dan legt hij dit positief uit dat sterren zakkenvullers zijn en hij daar niets mee te maken wil hebben. Je gaat denken dat deze man van Teflon is, want alles glijd van hem af. Ik blijf zeggen protectionisme is op lange termijn heel negatief en dus ben ik niet positief op zijn ambtstermijn.

Maar laten we er geen woorden meer over vuil maken

Ondertussen wil de Dow Jones nog steeds niet door de 20K grens. Wel zou je als optimist een soort vlag patroon kunnen herkennen en dan moeten we inderdaad nog hoger. Ik zie dat als positief, want dan krijgen we de kans om nog goedkoper puts te kopen.

16-01 01

Bio burbje?

Trump riep wat rare teksten over dat de farmaciesector moordenaars waren en meteen ging ook de  Nasdaq Biotech indexflink omlaag, maar we staan in de Twindicator lijn en dus hebben we ondanks het geTrumpetter geen officieel verkoopsignaal.

16-01 02

Lange termijn gekeken hebben we die overigens wel al een tijdje.

16-01 03

De Russell2000 (Small en Midkap index) heeft een mega rally achter de rug, maar hoeft nu maar onder de 1.347 te sluiten om ineens een verkoopsignaal te geven. Blijven we erboven zou je ook hier als optimist een soort vlagpatroon kunnen herkennen en dus is het verstandig om te wachten met de short posities.

16-01 04

Weer boven Jan

Zelfs de MSCI Wereld index is weer boven het 2007 niveau. Kortom; alles is vergeten en vergeven en ja, we hebben een kredietcrisis opgelost met nog meer schulden. Mocht dit optimisme op korte termijn eindigen dan hebben we nog steeds een mooie kans op een hoofd-schouderpatroon en dus geen haast om negatief te zijn. Als het gebeurt wordt het dusdanig heftig.

16-01 05

Even van belang voor de rally

Of het optimisme aanhoudt is het van belang naar de Amerikaanse banken te blijven kijken. Als bijvoorbeeld de Citi bank nog iets wegzakt krijgen we ineens een verkoopsignaal. De andere banken zitten nog niet zo dicht bij hun verkoopsignaal, maar dit is een belangrijke sector om in de gaten te houden.

16-01 06

De Duitse Dax geeft nog geen verkoopsignalen. De Twindicator geeft pas onder de 11.414 een verkoop.

16-01 07

Voor de AEX index ligt het Twindicator niveau op 479,76 punten. Dus nog niet tegen de trend in.

16-01 08

Later wordt alles duidelijk

Een paar weken geleden vroeg een journalist waar Nationale Nederlanden en Aegon waren. Op dat moment was er alleen nieuws over Delta Lloyd, ik moest dan ook het antwoordt schuldig blijven kort daarna werd pas in de markt bekend dat er een tweede deel van ASR geplaatst werd. Dat was dan ook achteraf de reden. Grote partijen wisten dat ASR er aan zat te komen en maakten een beetje ruimte in hun boeken.

Nu hebben we dus nog steeds een verkoopsignaal in Aegon.

16-01 09

Boetes zijn in

Hoewel iedereen tegenwoordig boetes betaald, want ook Moody’s is nu eindelijk een boete aan het betalen voor het AAA maken van pakketjes rommel hypotheken.

Ook Volkswagen is een tijd doende om uit het diesel schandaal te komen. Een tijd was ik verbaasd dat alleen VW er last van had terwijl volgens onderzoeken ook o.a. Jeep zwaar gerommeld had. Ik zat dan ook een tijdje long in VW en had shorts in Fiat Chrysler, maar in het eerste pakte ik mijn winst en in het laatste gebeurde niks en ging zelfs hard omhoog.  Althans tot voor kort.

16-01 10

Maar dat was toch al een tijd bekend?

Nu was ik er al heel lang uitgepest, maar uiteindelijk ging Fiat Chrysler omlaag op het Jeep sjoemel nieuws. Markten zijn dus minder efficiënt dan we denken.

16-01 11

Meedoen belangrijker dan winnen?

Afgelopen week heb ik meegedaan aan het grootste beleggers debat van Nederland, het Lynx debat. Mijn IEX collega Nico won met een paar goed gekozen “Nederlandsche tips”, maar meedoen was belangrijker dan winnenJ. Nico langs deze weg nogmaals gefeliciteerd. Ik zou op deze niveaus geen Mittal meer willen hebben, maar we gaan het zien.

Wat er ook gebeurt altijd blijven lachen

Ik had special geen short tips, want er wordt door de meeste goeroes altijd lacherig gedaan over bearish handelen. Maar als je met bearish handelen, in de jaren dat je het (volledig) fout hebt in een echt gehandelde portefeuille, maar beperkt verliest en je in de jaren dat je het goed hebt, honderden procenten winst maakt. Dan maak je op de lange termijn soep van je concurrenten. Ik maakte in een openbare portefeuille (de Lage Landen) van 100K Euro nu 4,8 miljoen euro.

Dus zoals Bassie altijd zegt gewoon blijven lachen en wie het laatst lacht … Overigens was vorig jaar door de switch naar mijn maandelijks verhandelbare fonds het rendement op IEX maar min 2 terwijl ik in mijn Actief Offensief fonds min 3,2 procent lager was over 2016.  Voor 2017 ik ben dus van mening dat er binnenkort weer een grote klapper komt. Maar rendementen uit het verleden…

Nog even mijn tips waren op 34,90 koop First Solar. Volgens de andere zouden de Chinezen betere techniek hebben maar leest u zelfs eens iets meer over dit bedrijf u begrijpt dat ik het er niet direct mee eens ben :).

16-01 12

Gopro was mijn andere tip, zij leveren nu ook Dash cam software aan de automobiel industrie. We gaan het beleven.

16-01 13

Binnenkort mijn derde tip bij Lynx en dat zal waarschijnlijk gewoon een short worden :).

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur