Column: De wet van de negatieve bijeffecten

lettergrootte

Vrijdag las ik in de NRC een artikel dat de ECB bedrijfsleningen koopt en zelfs Mc Donald’s uit VS, CK Hutchison uit Hong Kong, Fomento Economico uit Mexico en Apple direct of indirect geld leent van de ECB. Ik ga mezelf dan altijd afvragen hoeveel hebben we hier als Europa aan? Moet de ECB dit wel doen? Wat zijn de effecten van gratis geld? Geeft dit geen grote bij effecten?

Ondertussen blijven de problemen met Griekenland alleen maar groeien. Om over de komende Britse exit maar niet te spreken. Nee, het maakt de beurs -die toch al aan elkaar hangt van manipulatie door de centrale banken- allemaal niet zo uit. We hebben een sentiment alsof het allemaal goed komt. Oké, het mooie weer maakt ook mij blij en ook ik hou rekening met een tijdelijk herstel, maar toch raak ik ondanks de mooi spelende muziek mijn Titanic gevoel niet kwijt.


Even de Hik in HYG

Er zijn rare dingen in de bond markt, zo had HYG (High Yield Corparate Bonds Iboxx ETF) ook wel Junkbonds ETF genoemdeven de hik door een enorme outflow van bijna 12 miljard in een week. Dat zijn dus geen particulieren maar slimme jongens.

Op korte termijn hebben we ineens verkoopsignalen in de Twindicator, maar op de lange termijn in de weekgrafiek zou het een korte termijn “hik-up” kunnen zijn. Hoewel ik er even nog niet vast op ben.


Ook op valuta front blijft het rommelen

Zo hebben we de Dollar Yen die voor grote effecten zorgt en ook Australische en andere valuta in de regio laat bewegen. Na het tijdelijke herstel zouden we zo weer een tree lager kunnen op deze spreekwoordelijke trap omlaag.

 

Euro dollar ging even door de weerstand en deed toen volgens het boekje weer even een stapje terug. Euro Dollar geeft nog steeds een koopsignaal voor de wat langere termijn en dus moeten we rekening houden met een stijgende Euro en een dallende dollar. Mits u ook in de grafiek gelooft. Een stijgende Euro is niet goed voor de Europese beurzen.

Olieprijs is nog wel boven de Twindicator lijn en dus is dat nog wel positief, hoewel we de afgelopen week ook zonder de olieprijs bewogen hebben.

De Amerikaanse Nasdaq grafiek heeft verkoopsignalen gegeven.

En ook de De Dow Jones heeft verkoopsignalen gegeven.

De Japanse Nikkei heeft ook verkoopsignalen gegeven.

China B shares een verkoopsignaal in de Twindicator.

Net als de small en midkap Russell 2000 index in de VS, ook daar een verkoopsignaal.

Zelfs in de Duitse DAX hebben we verkoopsignalen.

In de AEX hadden we dat al langer.

Ik heb zelf op de grafiek van vorige week puts gekocht op Euronext en dat zakt mooi weg.


Tesla kwam na de cijfers met hogere productie cijfers maar of die er echt komen wordt een beetje de vraag. Ook is het de vraag wat de concurrentie gaat doen als reactie op dit succes. Overigens is er op de iets langere termijn weer geen correlatie tussen het mogelijke verkoopsucces en de koers want de grafiek heeft verkoopsignalen gegeven.

Zelfs een sell in Shell

Laten we maar depri afsluiten en constateren dat zelfs RDSA een verkoopsignaal gegeven heeft in de grafiek.

Kortom weinig vrolijkheid op de beurzen als je het mij vraagt. Wellicht gaan de bijeffecten van de extreem lage rentes nu eindelijk een rol spelen. Ik zit met FT Actief Offensief  fonds short omdat ik een beetje koude rillingen krijg van het huidige beleid.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur