Persoonlijk begin ik me af te vragen hoe ik de United States of America (USA) ooit nog serieus kan nemen. Hoe kun je als land ooit in de toekomst nog kritiek hebben op andere landen inzake verkiezingsfraude? Trump heeft namelijk op dit moment van schrijven nog steeds niet aangegeven dat hij verloren heeft en blijft ook maar roepen dat er gefraudeerd is. Zonder ook maar enig bewijs. Hij speelt hiermee hoog spel en verspeelt mogelijk hiermee ook alle krediet van waarschijnlijk veel van zijn kiezers om het over 4 jaar als presidentskandidaat nog één keer te proberen. Oké de hardcore Trump fans geven hem gelijk. Zelfs een Nederlandse econoom durfde in de Telegraaf het eens te zijn met Trump en zelfs te beweren dat er fraude is omdat de social media bedrijven deze keer tegen Trump waren en hun stille reclame op Biden richtten. Deze social media waren de vorige keer tegen Hillary Clinton en daarmee dus in voor Trump Nou is marketing (propaganda) nog wel iets anders dan harde verkiezingsfraude. Ik vraag me openlijk af of Trump z’n fans nog een keer zó opjut dat ze in verzet komen en zo een burgeroorlog tegen de – dan nieuwe- elite starten. Dat hij daar nu nog onderdeel van is wordt noch door hem noch door zijn fans begrepen. Maar zo blijft hij het nieuws bepalen en is het allesbehalve saai in de periode voor Kerst.
Covid effecten
Reeds terugkijkend op dit jaar was er veel minder sport. Zo waren er geen Olympische spelen, was er geen Wimbledon, geen F1 in Zandvoort en lag het voetbal net als vele andere sporten een tijd stil en als het wel doorging dan waren de wedstrijden vaak zonder publiek. Honkbal in de VS was alleen al goed voor een verlies van 8 miljard dollar dit jaar. Voetbal in Spanje leidt tot lagere salarissen ook door het gemis aan sponsorinkomsten. Ik denk als we Spanje en de rest van Europa bij elkaar voegen er honderden miljarden minder opbrengsten zijn. Als we alle sporten wereldwijd zouden optellen zou je helemaal schrikken van het bedrag dat er minder inkomsten voor de sporters, sportclubs, sportmerken, etc. zijn. Dit geld komt dus niet in de economie. Ook zijn er geen concerten of evenementen, dus geen inkomsten voor de Dj’s en artiesten, zangers, zangeressen, bands, etc. Ook hier weer vele miljarden die niet in de economie komen en dus minder dure artikelen door de Dj’s en voetballers en dus minder Lamborghini’s en Ferrari ’s.
Ook hadden we hele periode in 2020 geen horeca en dus veel minder inkomsten bij restaurants, koffietentjes, cafés, etc. Als iemand denkt dat de afhaal alles goed maakt dan verklap ik graag dat de marges van een restaurant in de drankjes zitten. Afhalen is bij voorkeur “ veel voor weinig” zo leerde de afhaalchinees dat.
Ook hadden we geen toerisme in binnen of buitenland en dat had grote gevolgen voor vliegtuigmaatschappijen, hotels, autoverhuurbedrijven, oliemaatschappijen, etc. Nu kan dat volgend jaar allemaal weer oppakken nu we een vaccin en medicijnen hebben ontwikkeld om Covid19 te bestrijden. Moeten we daarom weer in bedrijven die hard geraakt zijn? Zoals winkelketen NordStrom?
Even inzoomen
En moeten we dan uit bedrijven die juist geprofiteerd hebben van de gehele Covid19 malaise met thuisblijvende, op de bank hangende en/of klussende mensen?
Zo kwam Zoom afgelopen week weer eens in het nieuws toen een journalist ingelogd had bij een meeting van alle Europese ministers van defensie waarbij nota bene de naïeve Ank Bijleveld haar top secret inlog-code had gedeeld via de social media. Nu was dit niet de eerste keer dat er dit soort incidenten waren.
Overigens hebben we technisch verkoopsignalen, door een mogelijk Hoofd Schouder patroon en short in Twindicator in Zoom. Fundamenteel is het aandeel ook extreem duur want het staat meer dan 560 keer de verwachte winst.
Lekker chillen
Netflix staat op een Koers Winst verhouding van bijna tachtig keer de verwachte winst en is dus ook fundamenteel geen koopje. Ook dit aandeel heeft technisch verkoopsignalen in Twindicator en negatieve technische patronen (drie dubbele top).
Profiteren van Covid19
Een bedrijf dat geprofiteerd heeft van het in en om het huis klussen is Home depot. Ook hier hebben we technische verkoopsignalen. Fundamenteel valt het wel mee met de overwaardering maar dit kan ook zo gemakkelijk anders worden.
Online bestellen
Een laatste voorbeeld is Amazon, dit aandeel heeft een koerswinst verhouding van 90 en heeft erg geprofiteerd van het online-winkelen gedurende corona. Maar nu technisch ook verkoopsignalen.
Op de Beurs is er niets aan de hand
De indices zijn ondanks de eerder beschreven problemen gewoon omhoog gegaan en staan op of rond All time high niveaus. We staan zo hoog omdat juist de Tech aandelen die geprofiteerd hebben van de coronaproblemen zo zijn opgelopen. Je zou dan ook verwachten dat als we een rotatie krijgen, dat indices onderdruk komen. “Old school” value zoals banken, energie en nuts werd zwaar afgestraft maar al fors geprijsde aandelen uit Tech werden alleen nog maar duurder. Maar als we naar de DAX kijken kunnen we technisch gezien ook nog best omhoog schieten. Het is immers een vlagpatroon en de Twindicator in de DAX future staat op 12.690,36 en daar zijn we ruim boven. Dus fundamenteel gezien zou je een afvlakking of daling verwachten maar technisch ziet het er vreemd genoeg rooskleurig uit.
De Dot COM bom
De huidige beurs doet me dan ook denken aan de Dot Com crisis. Op IEX schreef ik rond 2000 een column hoe mijn plaatselijke bakker gestopt was met werken en day-trader geworden was. Hij verklaarde me voor gek dat ik als professional niet zo veel geld als hij wist te verdienen. Hij gaf tips in fantasie aandelen en dat waren toen de jaren van de telecombedrijven als KPN, KPN-Qwest, UPC, Versatel en andere bedrijven als Baan. Of iemand ooit van CMG gehoord? Als dit soort bedrijven u niets meer zeggen dan klopt dit helemaal want inderdaad nu jaren later zijn deze bedrijven er niet meer of de koers staat zo laag dat ze er niet meer toe doen. Overigens de bakker is na een paar jaar weer gewoon brood en krentenbollen gaan bakken.
Nu zijn Hypes van aller tijden
Zoals we de Tulpenbol manie hadden in de 17de eeuw, was er 2012 de gekte rond de 3D printers. Koersen van dit soort bedrijven gingen maal tien alsof het normaal was. Maar na de gekte ging er gewoon meer dan 90 procent van de koers af.
Weer lokale productie?
Overigens vind ik nu juist na corona de 3D printers koopwaardig omdat ik van mening ben dat de afhankelijkheid van China (lees productie elders) te groot is gebleken en we snel producten zelf willen maken en daar zijn 3D printers essentieel bij. Nu blijkt het winst maken nog wel een dingetje te zijn, dus fundamenteel is er nog moeilijk iets te zeggen maar technisch vind ik DDD (3D Systems) best een speculatieve koop.
De huidige Hypes?
Nu is er een periode heel vele fantasie geweest over batterijen en elektrificatie. Een mooi hype voorbeeld is natuurlijk Tesla. Ik kreeg zaterdag nog in de Supermarkt de tip van een leek om dit aandeel te kopen. Veel kennissen hadden er een vermogen mee verdiend en het kon nog veel hoger. Ik denk van niet maar ik ben er eerlijk in: dit aandeel heeft nauwelijks voorspelbaarheid met technische analyse en fundamenteel gaat het over nog veel minder. Maar toch durf ik dit best de tulpenbol van onze tijd te noemen. Dit sprookje kan dan ook maar op 1 manier eindigen.
Dit staat als een paal…
Alfen is ook een sprookjesaandeel. Als elektriciteit bijvoorbeeld maar tijdelijk blijkt te zijn en waterstof het als brandstof uiteindelijk wint dan is het helemaal klaar met dit bedrijf. Toch maakt helemaal niemand zich druk over de toekomst. Het aandeel staat als we Yahoo Finance volgen 135 maal de verwachte winst…
Nog even een voorbeeld uit de oude doos
Batterijen waren al veel eerder heel hip, een bedrijf dat goed meedeed in de batterijen ontwikkeling was Ballard Power. De koers ging dan ook in korte tijd van 10 naar bijna 150, maar toen werd iedereen enthousiast alleen de koers ging van 150 USD naar 1,50 USD…
In 2017 kreeg je weer een koopsignaal op heel lage niveaus.
Op lage niveaus
Op 1,50 USD was het natuurlijk een interessante gok of hun techniek het ging redden en nu staat het aandeel weer rond de 19 dollar en hebben we ineens koopsignalen in de grafiek. Fundamenteel is winst maken ook hier nog een dingetje dus of je echt mee moet doen is even de vraag.
De echte vraag
De grote vraag is of we op een all time high horen te staan? Daarnaast is het grote punt krijgen we daadwerkelijk een rotatie naar aandelen die het weer goed gaan doen als alles weer naar een normale situatie gaat? Maar de andere vraag is ook: krijgen we een nieuwe normaal? En hoeveel schade hebben de bedrijven opgelopen aan deze comateuze situatie? kunnen ze gemakkelijk ontwaken en weer pieken? Is er zoveel geld vernietigd dat de bedrijven moeilijk weer mee kunnen doen? Hebben ze zoveel schuld dat de toekomstige winst onder druk komt? En hebben alle consumenten het overleefd? Of gaat bijvoorbeeld de werkloosheid zorgen voor veel moeizamer herstel in de echte economie, dan de grote V beweging die we op de beurs gezien hebben?
Dit wordt onderdeel van de Today’s Group visie op 2021 en die wordt de komende weken afgerond. We hopen de vraag te beantwoorden of de beurs gewoon vooruit gelopen is of totaal los gekoppeld is van de economie?
Let wel:
De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (Guardian strategie). In het verleden was dit op IEX.nl De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.