Column: Een Buzz Lightyear beurs

lettergrootte
In de Disney film Toy Story (tegenwoordig 1 t/m 4) heb je de pop (lees: actiefiguur) Buzz Lightyear, die altijd roept: “op naar de sterren en daar voorbij!”. De tekst van dit actiefiguur, past perfect bij het huidige beursklimaat van hoog, hoger, nog hoger, hoogst en daar voorbij. Zo hebben we in de VS bijna iedere dag records. Ook in de AEX hebben de optimisten het over 650 einde jaar en dan door naar de 800 volgend jaar…

Nu ben ik niet direct vast geworden, maar tegen dit sentiment kun je als beer niet vechten tegen de trend. De records op Wall Street spreken voor zich. Nu ben ik dus nog steeds van mening dat het een bubbel is, maar als je een blow off top krijgt is het onvoorspelbaar waar het eindigt. Ook blijf ik wijzen op de onderhuidse problemen, maar voor we het over de trade war soap hebben eerst even een leuke strijd namelijk de:

Streaming war

Rond 2000 was het idee dat content King zou worden en dat de telefoonbedrijven zowel telefoon, internet als content zouden bieden. Nu is van dit Triple play verhaal weinig overeind gebleven, want niemand heeft meer telefoon nodig en internet is een commodity geworden en dus ja, tegenwoordig hebben we een content strijd. In dit geweld strijd Disney, Apple en Netflix om de consument. Disney had in een maand tijd 10 miljoen leden erbij. De koers maakte op die geldmachine ook een sprong.

De streaming strijd tussen de giganten is ook goed voor de kabel en de Telco’s . Nu moeten de Telco’s wel weer oppassen dat ze niet weer groot geld moeten betalen voor de 5G frequenties, want na eerder fors betaald te hebben voor UMTS en 4G is het helemaal klaar met deze bedrijven.

Altice Europe NV is een kabel bedrijf dat ook mee profiteert van de streaming war.

Natuurlijk als we langer in de historie kijken, wordt je als aandeelhouder nog niet vrolijk.

Netflix lag een tijd als content koning toch slecht, maar het aandeel begint weer op te veren. Ik vind het technisch gezien wel koopwaardig.

Uiteindelijk moet de streaming war en de uitrol van 5G, ook de Nokia’s en de Cisco’s gaan helpen maar daar zien we nu nog bitter weinig van. In de lange grafiek van Nokia kan ik met veel fantasie iets van steun zien maar in de kortere grafiek ben je gewoon door het ijs.

Cisco slechte cijfers

Cisco had slechte cijfers en trok Nokia mee omlaag. Dus ook van die grafiek wordt je niet vrolijk. Van de 5G discussie met Chinese aanbieders naar de trade war is een kleine stap.

Trade war?

Bijna is er een eerste fase van een deal. Deze zin in de krant als reden voor een hogere beurs heb ik echt tien keer moeten herlezen. Hoezo een eerste fase? Komen er dan meer fases? En is er al iets getekend? En is dat voor iedereen goed? En doen we meteen een deal met Europa? En bijna? Etc. etc.

Het goede nieuws rond de mogelijke gedeeltelijke deal in de trade war geeft wat afleiding van de Impeachement procedure.

Woordenstrijd rond Trump

Wij sturen ook wel eens een minister weg, maar een afzettingsprocedure is wel even wat anders, er wordt een bak shit uitgegooid alsof het normaal is dat je je eigen president zo beschadigd. Nu is het bijzondere dat hij van Teflon is en dat de shit hem dus helemaal niets doet. Ook de beurs trekt zich niets van de woordenstrijd aan.

Monetaire strijd

Hoewel we op “all time high” niveaus (record hoogte) staan, wordt er een enorme strijd geleverd door de centrale banken. Men doet er alles aan om hun valuta te verzwakken en de rente te verlagen en men doet QE, men koopt obligaties in de markt om de rente te beïnvloeden. Soms noemt men het geen QE en soms wordt het glas hard ontkent, maar ondertussen gebeurd het gewoon. Je denkt dan wat gaan we allemaal doen als er per ongeluk wel een economische teruggang komt?

Maar ondanks alle stimulatie wijzen ook veel cijfers op deflatie en volgens experts zijn het juist die centrale banken die de deflatie veroorzaken. De lage rente veroorzaakt sowieso een gevoel van crisis. Anders is er toch geen lage rente? Het is vergelijkbaar met een cursus van de Iceman. Na deze cursus kun je in heel koud water, maar als we zien dat het koud water is dan bevestigd dit ons gevoel dat het winter is.

Japan wordt als bewijs van het gelijk van de excentrieke moderne monetaire theorie gezien. Hun schulden zijn uitgegroeid tot bijna 250 procent van het BBP in de tijd van krijgsheren zouden de huurlingen niet meer willen vechten voor deze koning, maar tegenwoordig willen we gewoon voor nul geld lenen en mogen ze gewoon de looptijd verlengen als ze willen. Dus men hoeft niet terugbetaald te worden en ook behoeven we geen rente? Vertrouwen komt te voet, maar gaat t.z.t. met een Red Bull F1 er weer vandoor.

Strijd steenrijk en straatarm

Afgelopen week was ook het nieuws dat Japan helemaal niet zo gek is. Immers iedereen doet het. Er is een record niveau aan schuld in de wereld en het eerste half jaar van dit jaar hebben we weer een nieuw record. Het record staat nu op 250 Trillion USD dollar … en aan het einde van het jaar loopt dit nog op. Oke, tegen over de schulden staan o.a. papieren winsten in stenen en andere bezittingen. Echter de schulden zijn veel meer gestegen dan dat de assets in waarde zijn toegenomen en als de rentes normaal zouden zijn en of de deflatie doorzet dan worden de schulden dus meer…

Maar omdat niemand daar moeilijk over doet ga ik alle boeken die ik daar over gelezen heb maar in de haard gooien.

Tot slot

In de Telegraaf van dit weekend staat een artikel over de Amerikaanse econoom, Joseph Stiglitz die een boek heeft geschreven over het probleem van het enorme verschil tussen arm en rijk in de VS. Het is niet alleen een sociaal probleem, maar ook een economisch probleem. Kortom; iemand die mijn mening onderschrijft en dus is wellicht zijn boek een goed cadeau voor in onze schoen.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur