Column: En weer door

lettergrootte
Afgelopen week waren er nogal wat belangrijke zaken. Ik noem even: het FED rentebesluit, plus toelichting op woensdag avond, op donderdag zowel de UK verkiezingen als het eerste optreden van de nieuwe ECB president, Lagarde en op vrijdag de uitslag van de UK verkiezingen.

Eerst dus op woensdag de FED bijeenkomst in de USA en dan loopt er tegelijkertijd ook nog iets speciaals, namelijk de Impeachment procedure. Dus net zoals de ECB een reden had om even pas op de plaats te maken zo had ook de FED zeker alleen hierom al een reden om op de handen te gaan zitten.

Dan de verkiezingen in de UK

Inzet van deze verkiezingen was duidelijkheid over al dan niet een Brexit. Persoonlijk kreeg ik het gevoel dat de Engelse bevolking een beetje klaar was met de Brexit perikelen. Na al die jaren kissebissen en vele aftredende politici werd er vóór gestemd om er maar eens vanaf te zijn (‘‘get over with it”).

Op donderdag hadden we deze verkiezingen in de UK en dezelfde dag hadden we mevrouw Lagarde voor het eerst als ECB voorzitter. Juist omdat de volgende dag de uitkomst bekend werd en er bij de opening van de beurzen na de verkiezingsuitslag dus iets onvoorspelbaars kon gaan gebeuren, was er ook bij de ECB extra reden om niet direct het roer om te gooien.

En dan heb ik het nog niet over de handelsoorlog (trade war) met al zijn effecten. Op 15 december zou de USA zijn tarieven op Chinese import alweer verhogen, tenzij China zou voldoen aan Trump’s eisen en daar leek weinig kans op.

Vrijdag de 13de en volle maan

Mijn helaas aan Alzheimer lijdende moeder zei  vroeger altijd:” De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest”.

We waren bang voor de Brexit gevolgen, we zijn bang voor een handelsoorlog (lees: voor anti globalisering), bang voor de komende recessie en bang om een clown als president te hebben, maar de markt vindt het allemaal prima. Dus inderdaad moeder, je hebt helemaal gelijk.

Zoals vorige week al benoemd hebben we een koopsignaal in de Twindicator op de AEX.

DAX ter bevestiging?

Vorige week twijfelden we aan het Twindicator koopsignaal in de AEX., Eigenlijk moet er een bevestiging zijn middels een koopsignaal in de Duitse DAX. Ondertussen hadden we dit signaal vrijdag, dus in de Duitse DAX nu ook een uitbraaksignaal. In de AEX zou ik liever ook nog een slot boven de 605 willen zien. Ondanks dat de DAX ondertussen dus het bevestiging signaal heeft gegeven. Persoonlijk twijfel ik dus heel erg aan een koopsignaal op deze niveaus. Helemaal na een volle maan waar we normaal gesproken allemaal overdrijven.

Eurostoxx50

Dan toch maar weer ook de bredere Eurostoxx50 index erbij pakken en ook deze gaf vrijdag een koopsignaal, maar het was wel een raar candle patroon als uitbraak. We hebben namelijk een hamer patroon en dat ook nog eens boven in de grafiek. Theoretisch gesproken is dit juist een signaal op een daling dus dat je een goede kans hebt dat we nu eindelijke omlaag gaan…

Maar officieel voor verkoopsignalen in de Europese indices moeten we dan weer wachten op een doorbraak van de Twindicator lijn en als dat niet snel gebeurt moeten we inderdaad gewoon long gaan.

Nu zal het de komende weken minder liquide worden (lees: zelfs illiquide). Veel professionals gooien de boeken dicht en gaan lekker onder de kerstboom zitten.

Wel of geen echte deal?

We hebben volgens de Amerikanen een eerste helft van een fase 1 deal. Kortom; eigenlijk hebben we nog niks, maar dat willen we niet zeggen dus doen we alsof we heel blij zijn. De blijdschap was mogelijk wel van korte duur. Immers veel indices in de VS leverden hun eerdere winst weer in.

Toch de Small cap aandelen van de Russell 2000 index (vrijdag nog niet verwerkt in de grafiek) is technisch zelfs met vrijdag erbij nog niet eens een negatief plaatje.

Nasdaq, het wordt nooit meer flauw

De groeiaandelen hebben het dit jaar extreem goed gedaan en men denkt dat dit aanhoudt. Echter, volgens analisten zijn de Amerikaanse beurzen juist hard opgelopen op de belastingverlagingen van Trump. Experts schatten in dat er per bedrijf gemiddeld tien procent meer winst was. Omdat je winst naar de toekomst verdisconteert om iets te zeggen over de waarde van een bedrijf, is het effect ervan nog veel groter dan een eenmalige tien procent.

Om dan toch maar een beetje iedereen wakker te maken, in 2020 zijn er geen belastingverlagingen en mogelijk ook geen Trump meer (als hij niet herkozen maar afgezet wordt). Er zijn dus zelfs scenario’s te bedenken dat we het terugdraaien kunnen zien van de huidige belastingvoordelen. En dat zou dan weer grote effecten op de beurs moeten hebben.

Maar ja, dat had de de-globalisering ook moeten hebben en dus alleen al bij het uit de WTO stappen had er een negatieve reactie moeten zijn. Kortom; de vraag is hoelang gaan we door met deze gekkigheid.

Goud en inflatie

Als we dan toch in het sprookje willen geloven dan zou je toch ook verwachten dat we uiteindelijk ook weer inflatie krijgen in plaats van deflatie. En dat zou de rente moeten laten stijgen en de goudprijs waarschijnlijk ook.

Superstocks

Nog even een paar aandelen die het al jaren fantastisch doen, zoals Amazon. Het bedrijf is één van de oorzaken van de enorme problemen in de winkelstraten. Iedereen is alles online gaan doen, maar dit aandeel begint momentum te verliezen.

Wachten op een Greta effect

Vroeger moest je jaren lang goed werk doen voor de mensheid, nu hoef je alleen korte tijd kommer en kwel te prediken, met de boot naar een klimaatconferentie te gaan, bot doen tegen de wereldleiders (speciaal tegen Trump) en je wordt TIME persoon van het jaar. De persoon die het meeste effect heeft gehad? Heel bijzonder allemaal en ik word zeker geen lid van de Greta fanclub.

De vraag die bij mij alleen op komt: wanneer dit soort milieu-types eindelijk begrijpen hoe vervuilend de batterijen in elektrische auto’s zijn? En als we dat begrijpen, worden we dan wellicht weer minder positief over Tesla?

Facebook staat in de media onder druk door privacy eisen van de gebruikers. Op de beurs is het ook al een tijdje een vlakke bedoeling. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal. Persoonlijk zie ik het tot een grotere verandering komen.

Eerder in het jaar

Google leek een paar maanden geleden, ondanks dat het fundamenteel toen ook al best een goed verhaal was, een verkoopsignaal te geven. Maar dit signaal is gedraaid en het aandeel heeft weer een rit gemaakt. Het signaal is nog long.

Er is dus een scheiding aan het ontstaan in de FAANG aandelen waarbij er een paar nog wel potentie hebben en een groter aantal verkocht moet worden. Het einde van een tijdperk denk ik.

Deze week een hoop kerstborrels en andere feestelijkheden met een beetje geluk hebben we nog een column voor de Kerst, maar mocht ik u niet meer spreekwoordelijk spreken dan wens ik u vast goede dagen en tot snel.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur