Column: Escalatiefase

lettergrootte
De fijnproevers en iedereen die net terug is van een vakantie in Frankrijk weet dat escargots slakken zijn, maar je zou denken dat het iets met de moderne versie van het woord escalatie te maken heeft. Immers sinds eind december loopt de beurs op, omdat Trump de situatie met de trade war met China onder controle heeft en omdat Korea ook geen probleem vormt. Echter zijn we nu in augustus 2019 en er is nog steeds geen trade deal en het dreigt zelfs steeds verder te escaleren, maar dat gaat met zulke kleine stapjes dat je het haast niet merkt. Ook is de Rocketman nog vrolijk raketten aan het testen en ook daar zien we geen langzame de-escalatie. Nee, we kunnen concluderen dat we echt geen redenen hebben gehad om op te lopen…GEEN DUS.

Boze tongen

Er zijn mensen beweren dat Trump de escalatie met de handelstarieven expres deed en dan niet als onderhandelingsstrategie, maar om een manier om je zin te krijgen. De dag voor de tweet van de president hadden we namelijk de FED die een kleine wel overwogen rente stap deed en de hint gaf als de trade war zou escaleren dan zouden er waarschijnlijk meer rente stappen komen dit jaar en nu wil Trump graag zijn valuta verzwakken en ook wil hij concurreren met Europa die gewoon negatieve rentes heeft en dus moet de rente omlaag. We krijgen ons zin niet en we chanteren de boel met een tweet.

Succes ermee

Nu werd vorige week ook bekend dat het IMF een nieuwe Bulgaarse topvrouw krijgt in plaats van een Nederlander (Dijsselbloem) en er was ook al nieuwe ECB topvrouw op de plek van Draghi en ook hier waren geen Nederlandse toppers voor gevraagd, maar we moeten daar blij mee zijn. We staan namelijk op een zinkend schip en ja, we hebben een laatste ijsberg geraakt en ja, we hebben alle reddingsmaterialen reeds gebruikt en dus ja, elk moment kan de paniek uitbreken. Wij Nederlanders zijn altijd heel goed om van de zijlijn commentaar te geven en dat moeten we dan maar lekker gewoon doen.

5-8-2019 01

Olieprijs lager?

We krijgen steeds meer tekenen dat de economie helemaal niet zo goed draait. De olieprijs loopt niet op, ondanks de grappen en grollen van Iran. We zien ook dat los van de escalatie in de golf, een boycot niet helpt als de Chinezen niet mee doen. Als die goedkoop olie kopen van Iran dan maakt het Westen niet echt indruk.

5-8-2019 02De herhaling

Maar voor we in herhaling vallen we gaan snel naar de Aex, we zien na eerdere verkoopsignalen in de DAX nu ook officiële verkoopsignalen in de AEX.

In de Duitse Dax hadden we, zoals gezegd dus al veel langer verkoopsignalen.

5-8-2019 03

Ook de Amerikaanse indices, zoals de Dow Jones hebben nu officieel verkoopsignalen.

5-8-2019 04

Niet alleen de Sp500 en de Dow Jones hebben verkoopsignalen gegeven, maar ook de toppers van de Nasdaq die lang de hele stijging ondersteunde hebben verkoopsignalen.

5-8-2019 05

Draghi of Drag nie?

En zelfs de zeer bredere Amerikaanse index, Wilshire 5000 een zeer brede totale markt index heeft een verkoopsignaal. De vorige keer in mei hadden we ook een verkoopsignaal en redde Draghi en andere centrale banken ons met verlagingen, maar gaat dat nu weer gebeuren? De Duitse rente was vrijdag rond de 45 BP negatief over bijna de hele curve tot 30 jaar. Ik ben het dan ook honderd procent eens met de topman van ING dat lage rente de consument alleen maar afschrikt, bubbels creëert en iedereen het gevoel geeft dat we in een permanente crisis zitten.

5-8-2019 06

Wat was achteraf erger voor het milieu: het diesel schandaal of de 100.000 auto’s die nu vernietigd worden voor het milieu?

De afgelopen week kregen we schokkend nieuws over het smelten van de poolkappen in Groenland. Maar ook hadden we nieuws vanuit de brandweer en schade sleepdiensten (bergers) die problemen hebben met de elektrische auto. Het heeft er de schijn van dat we heel ondoordacht massaal elektrische auto’s zijn gaan rijden zonder een oplossing voor de oude batterijen te hebben en ook geen oplossing voor problemen met het dagelijkse gebruik van de elektrische auto. Hiervoor en iets dat zeker heeft meegespeeld is het diesel software probleem. Nieuwe auto’s waren iets minder schoon dan we dachten, maar als we nu horen dat er alleen al door VW in de VS in verband met diesel software schandaal er 102.000 auto’s vernietigd zijn dan vraag ik me af of iemand echt geeft om het milieu? Want we hebben het over een software update, maar omdat er een claim cultuur is was het goedkoper om de auto’s terug te nemen en te vernietigen dan de update uit te voeren. Triest hoe we omgaan met de resources van de aarde en ongetwijfeld heeft iedereen die betrokken is zijn ESG score gewoon gehouden. Zie hier meer informatie.

Lekker die lage rente

De banken en dus ook ING had het zwaar en we hebben dus weer verkoopsignalen in dit aandeel en deze sector. De topman hintte ook dat de spaarder direct geconfronteerd zal worden met negatieve rente. Nu als je de kosten meeneemt dan was je al negatief, maar ik kan me goed voorstellen dat hij geen zin heeft de probeersel van de centrale bankiers te blijven financieren. Bij de centrale bank moet een bank betalen en ondertussen geven ze nog wel een nul rente. Het echt negatief maken van de spaarrente kan een opname van gelden triggeren en dan verliezen maken hun laatste reden van bestaan namelijk het kort lenen en lang uitlenen. Als deze match er niet meer is en we allemaal alleen van de centrale baken afhankelijk worden is het drama dat crisis heet compleet.

5-8-2019 07

Een winstpakker?

De eerdere IPO successen, zoals Beyond Meat hebben scheurtjes, of zeg maar scheuren. Oke, we zijn 800 procent gestegen in nog geen 85 dagen na de IPO. Maar nu hebben we nieuwe aandelen aan de markt en zijn we dus behoorlijk opgelopen. Technisch zou ik ze een enorme schop geven.

5-8-2019 08

Les van AMG

Op Twitter gooide ik vorige week de grafiek na de cijfers. We zijn na de cijfers fors onderuit gegaan en hebben zelfs de 20 euro gezien. Ik heb dan ook de gifbeker gedronken en verkocht.

AMG was fundamenteel volgens de analisten een enorme koop. Nu zag ik er al een tijd een hoofd-schouderpatroon in en ook in de Twindicator had ik steeds verkoopsignalen, maar omdat het aandeel gelinkt was aan de Chinese trade war en ik shorts had op die escalatie van de trade war had ik dit aandeel als hedge voor het geval de trade war dus opgelost zou worden. China speelt de hoofdrol in de wereld van speciale metalen. Nu deed mijn short op de trade war helemaal niks en leek dit een foute positie, maar ondertussen ging het nog erger met mijn long op AMG. Gelukkig is mijn short op de index door de daling in de indices en een stijging van de volatility weer boven jan, maar de AMG fantasie is voor mij over en uit. Volgende keer zal ik mijn gevoel en de grafiek weer de boventoon laten voeren. Fundamenteel blijkt totaal niet te werken.

Ter afsluiting 

5-8-2019 09

Op zondag zijn we weer opgeschrikt door een paar schietpartijen in de VS.

https://edition.cnn.com/us/live-news/ohio-shooting/index.html?utm_source=CNN+Five+Things&utm_campaign=10b016649d-EMAIL_CAMPAIGN_2019_08_02_10_58&utm_medium=email&utm_term=0_6da287d761-10b016649d-86732021 en https://edition.cnn.com/2019/08/04/us/el-paso-shooting-sunday/index.html

Hoe erg het allemaal ook is, toch wil ik deze column positief afsluiten. Kijk eens naar komiek Jim Jefferies die op een humoristische wijze het probleem in de VS goed uitlegt zie hier deel 1 of deel 2.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur