Column: Even rust

lettergrootte
In het algemeen gesproken is een goed begin het halve werk, dit zou ook voor een daling moeten gelden. We waren net lekker op dreef met het dalen, maar ondanks dat ik een oude beer ben en het dus naar me zin had de afgelopen week, moet ik ook waarschuwen dat het zelden een lijn omlaag is. De markten zijn oversold na een daling van meer dan 4 procent in een week en daarbij komt bij dat het deze week expiratie is en de afloop van opties kan een versnelling omlaag worden of juist een tijdelijk herstel. Maar de eerste dagen eerst even herstel en richting vrijdag (expiratie) moeten we kijken wat er gaat gebeuren.

Ondertussen heeft Trump zich goed ingedekt tegen een eventuele crash en geeft gewoon de FED de schuld in plaats van zijn eigen bullebak opmerkingen over alles wat los en vast zit. Maar is een slechte relatie tussen de knappe koppen van de FED en de president van het meest machtige land een goed verhaal? Ze hebben elkaar nodig de FED heeft draagkracht nodig en Trump met al zijn schulden een sterke onafhankelijke Centrale Bank.

De week was redelijk hectisch en de nieuwe bedrijven markt, IPO markt, was nog veel nerveuser. Dit is altijd een indicatie hoe het met de kapitaalmarkten gaat. De markt was zo nerveus dat leasemaatschappij LeasePlan in Nederland en Tencent (muziekstreaming) beide hun debuut afgeblazen hebben.

Drie keer scheepsrecht?

LeasePlan ging voor de tweede keer niet naar de markt en je vraagt je af of dat een derde keer wel gaat lukken (Ik denk van niet). Nu is auto’s leasen een commodity geworden en moet het o.a. concurreren met private lease van de autoproducenten. Ook is dit bedrijf niet voor de huidige generatie en de toekomst generatie beleggers (Millennials) die willen liever iets duurzaams zoals een bakfiets en geen leasebak. De toekomst is een deel economie en daarbij hebben we minder behoefte aan een bedrijf als Leaseplan. Uiteindelijk kunnen we nog platter zijn en zeggen dat de prijs die de partijen wilde hebben wel heel enthousiast was. Voor bijna de helft van die waardering vind ik het een leuk bedrijf.

Dat prijs alles bepalend is zagen we aan Elastic een software nieuw bedrijf op de Nasdaq, het aandeel verdubbelde in korte tijd. Ook elektrische auto producent MIO deed het goed.

Nog even leuk in het kader van IPO

In augustus werd de IPO van de Saudische oliemaatschappij afgeblazen, Saudi Aramco. Kijkende naar het huidige sentiment rond Saoedi Arabië kan die IPO van de kalender. Ook Cryptocoin Miners, zoals Yicai zullen met een Bitcoin rond de 6.000 en miljarden diefstallen ook nog wel even in de coulissen blijven.

I told you so!

Mijn standpunt was tot vervelends aan toe: als het daalt dan dalen de hard opgelopen aandelen, zoals Amazon altijd harder. Ik zat al tijden op een daling te wachten van de markt en dus ook steeds klein short in de dure aandelen. In de Twindicator een mooi verkoopsignaal gehad (voor de verandering).

15-10-2018 01

Facebook ook flink gedaald. Nu lijkt het een horizontale steun te hebben bereikt, maar het kan gemakkelijk lager.

15-10-2018 02

Adobe ook een aandeel dat een mega performance achter zich heeft en dus gemakkelijk verkocht kan worden. We hebben verkoopsignalen.

15-10-2018 03

ASML ook een aandeel met een geweldige performance en ja, ook deze gaf verkoopsignaal en daalde.

15-10-2018 04De AEX kwam op een horizontale steun en dit met de stijging in de VS op vrijdag geven een tijdelijk herstel. Maar zoals gezegd optie expiratie kan best een dingetje zijn en zorgen voor beweging.

15-10-2018 05

De week grafiek geeft mooi aan dat we flink gedaald zijn, maar je kunt ook gemakkelijk 3 of 5 zwarte candle’s hebben alvorens er een herstel komt. Dus korte termijn stijging kan best gebruikt worden om goedkope puts te kopen.

15-10-2018 06

De maand grafiek geeft goed aan dat we gemakkelijk langer omlaag kunnen zonder dat de wereld vergaat.

15-10-2018 07

De Duitsers hadden dit weekend verkiezingen in Beieren en de CSU is daar volgens de eerste berichten niet meer de grootste partij. De Duitse DAX zou ook een bodem moeten hebben, maar blijft spannend.

15-10-2018 08

Dax lange termijn gezien bijna onderin de trend, nu hebben we ook een verkoopsignaal in de Twindicator op maand basis.

15-10-2018 09

De Nasdaq had een behoorlijke prikker omlaag. Zeker als je de langere termijn bekijkt zie je een serieuze tik omlaag.

15-10-2018 10

Nog langere termijn zien we ook hoe dat in het verleden gelopen is.

15-10-2018 11

Dow Jones grafiek geeft mooi aan hoe we binnen de range gebleven zijn.

15-10-2018 12

Sp500 viel wel even uit de range, maar sloot vrijdag weer terug in de opgaande bandbreedte.

15-10-2018 13

VIX liep even op, maar viel vrijdag net zo gemakkelijk weer 6 punten omlaag.

15-10-2018 14

Flow Traders mijn BNR tip dec 2017 en later in mei een verkoop, heeft in de Twindicator een maandje gelden weer koopsignaal gegeven. Maar als je echt een grote correctie verwacht moet je geen Flow Traders hebben. Dan moet je meer kijken naar goud.

15-10-2018 15

Goud gaf vrijdag een koopsignaal in de Twindicator.

15-10-2018 16

Mijn tip voor de optimisten is First Solar. Op huidige niveau een lage koers winst verhouding. Ook zou het moeten profiteren van het IMF rapport over het milieu en bescherming van de thuismarkt door Trumps Amerika First is ook positief.

 

– Geschreven door: Cees Smit

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur