Column: Fake news

lettergrootte
De wereld wordt steeds gekker, mensen geloven liever presidenten dan onafhankelijke nieuwsbronnen. We krijgen klaarblijkelijk zoveel nieuws op ons af dat we ons afsluiten en horen we alleen nog maar wat we willen horen. Ondertussen hebben we topmannen en presidenten die er op los twitteren en de financiële markten reageren direct op al deze berichten doordat algoritme die nieuwsbronnen direct omzetten in effectenorders.

Nu zou je zeggen; dit moet toch niet kunnen? En ja, de Amerikaanse kranten en andere media doen dit weekend een poging om uit te leggen dat niet zij liegen en bedriegen, maar dat de regering dat doet. In andere landen zijn de onafhankelijke media al lang opgesloten of nog erger.

The dark ages

De meeste jongeren lezen geen kranten meer en grote opinie stukken zijn vaak te lang voor de mobiel om lekker weg te lezen, dus lezen we alleen het gemakkelijk opgediende nieuws dat vaak door de zoekmachines aangepast is aan je voorkeuren. Iedereen wordt zo extremer en kijkend naar de informatie, gaan we eigenlijk terug naar de Middeleeuwen waar het volk niet geïnformeerd werd en de heerser het nieuws bepaalde. Maar dan wel met het verschil dat nu iedereen wel geïnformeerd kan zijn, maar men niet geïnformeerd wil worden omdat dat dit te veel moeite is of gefilterd wordt door de social media? En dan hebben we het eigenlijk nog over het vrije westen, want in China en Turkije en grote andere delen van de wereld is het nog triester gesteld met de informatievoorziening. In Turkije geeft de president het buitenland gewoon de schuld van de problemen en vergeet hij dat het eigenlijk komt door te veel lenen. Nu heeft hij het probleem dat hij niet in zijn lokale valuta kon lenen en dus eerder afgestraft wordt. Maar uiteindelijk is ieder land dat gebouwd wordt op schuld gedoemd tot ondergang en daarom moeten we maar weer eens naar een website met een overzicht zoals deze, waar ook visueel de boel duidelijk wordt gemaakt. Of lees eens een artikel al uit december 2017  of ditartikel uit september, waarbij we moeten weten dat de belastingverlagingen de problemen alleen maar groter gemaakt hebben, but don’t panic, you are on the Titanic…

Even een aandeel dat een torpedo van de president kreeg te verwerken was Harley Davidson. Nu heeft dit een groep fans die zich niet zo veel aantrekken van presidentstweets, maar toch een bizar verhaal waar ook onderzoek naar zou moeten worden gedaan of er voorkennis of meer kennis was rond dit verhaal. Nu wat mij betreft een koop.

20-8-2018 01

Tesla de koning van fake news en tweets

Er zou een bod zijn op het bedrijf, maar dat bleek niet zo te zijn en dus kwamen eindelijk de autoriteiten in beweging. Het bedrijf zocht een smoes en gaf aan dat de topman overspannen was en ook dat nieuws werd niet als positief ontvangen. Kortom; zal het nu eindelijk klaar zijn met al het BS news?

20-8-2018 02

Facebook leeft van alle berichten en heeft regelmatig te maken met fake news. Ze moeten het nieuws beter checken en dat brengt allerlei kosten met zich mee. Ook willen mensen steeds minder voor nop hun privacy opgeven. Kortom; er moet een verandering komen in het businessmodel en anders maar hopen op de terugkeer van Hyves. Facebook is dus een short.

20-8-2018 03

Beurzen in de VS

Dow Jones technisch gezien een mooi verhaal. Natuurlijk denk ik dat er meer kansen omlaag liggen dan omhoog. Maar helaas dat denk ik al langer..

20-8-2018 04De Sp500 is ook nog geen short en al helemaal niet na het wonderlijke herstel op verhalen dat Trump met de Chinezen in gesprek gaat. Denken we nu echt dat hij zijn spreekwoordelijke keutel in gaat trekken en dat de Chinezen ook geen trots kennen? Nee, de handelsoorlog wordt alleen maar meer. Kortom; ik snap de feestvreugde van vrijdag niet helemaal, maar nu zat ik short dus dat kan het ook zijn.

20-8-2018 05Nasdaq wil ook maar niet omlaag en we zien dus dat de Europese beurzen het veel slechter doen dan de VS.

20-8-2018 06

Dax een hammer?

In de Duitse Dax zouden we een hammer patroon kunnen hebben. Dit is een omdraai patroon en dan zouden we dus weer omhoog moeten. Maandag wordt daarvoor van belang.

20-8-2018 07Een grote zwarte candle

In de AEX hebben we dat hammer patroon overigens niet. Daar hebben we wel gewoon zwarte een grote candle. Normaal moet je eerst de grote daling te boven komen alvorens je weer positief mag zijn.

20-8-2018 08

Nog even een paar aandelen

Daimler heb ik opgepakt omdat ik denk dat we bij een bodem moeten zitten, maar het is wel het vangen van een vallend mes. Het dieselschandaal blijft moeilijk te voorspellen.

20-8-2018 09ING werd de afgelopen week hard geraakt door de Turkse Lira. Nu lijkt het overdreven en onterecht, maar technisch gezien is er nog veel meer ruimte omlaag. Dus oppassen.

20-8-2018 10

Bayer deed eerder een overname van Monsanto en werd nu ineens geraakt door berichten over een product van Monsanto. Ook hier technisch nog veel meer ruimte omlaag.

20-8-2018 11

De VIX

De volatility is ondanks al de paniek rond valuta’s en geruchten nog steeds laag. Rond de 12 is gewoon spotgoedkoop. Als de Vix onverhoopt omhoog gaat konden we nog wel eens rare dingen gaan zien. Er zitten namelijk veel partijen short en bij een herstel naar een normaal niveau van rond de 20 zie je mogelijk al een bloedbad.

20-8-2018 12

Het blijft een moeilijke markt.

 

Geschreven door: Cees Smit

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur