Column: Feestweek voor de beren

lettergrootte
Al jaren waarschuw ik voor een correctie en wijs iedereen o.a. via Twitter en TradeIdee erop dat beleggers gemakkelijker winst nemen dan verlies nemen en dat de zogenaamde FAANG aandelen met enorme winsten in een correctie harder dalen dan de andere aandelen. Toch verbazen de media en een groot aantal analisten zich de afgelopen week weer dat een goed bedrijf als Apple en Google harder dan de markt omlaag gaan in deze correctie…

Ook roep ik al tijden van de daken dat als we omlaag gaan, we eigenlijk geen wapens meer hebben om een correctie te bestrijden, de belasting is reeds extreem laag de rente is ook nog steeds te laag en opkoopprogramma’s werken ook niet meer.

Belasting truc werkt niet meer

Trump riep recent op een verkiezingsbijeenkomst (op 6 november zijn er de Midterms) nog dat de belasting voor de midden inkomens nog verder fors verlaagd (10 a 20 procent) gaan worden, maar (hoewel er helemaal geen middengroep meer is) in de VS werd er door de markt negatief op gereageerd. Na eerdere belastingverlaging is er steeds meer het besef dat dit een probleem geeft op de begroting van het land.

Grote loterij

De begroting in de VS is dus een soort loterij en in Amerika was er afgelopen week ook in de ban van een loterij waar de hoofdprijs 1,5 miljard was. Je zou zeggen; we hebben liever 1.500 kansen op een miljoen of 15.000 kansen op 100.000 dollar, maar nee we willen allemaal 1 kans op echt geld.

Sprekende van echt geld

Chinezen kopen volgens de geruchten geen Amerikaanse bonds meer en ook geen soja meer voor China. Nu hebben de communisten vaker in de geschiedenis bewezen dat ze liever een volk laten doodhongeren dan toe te geven aan buitenlandse druk, dus wel een dingetje voor Trump. Immers de boeren zijn de achterban.

Problemen met de relaties met het Midden Oosten

Tot nu toe waren de Arabieren vaak te hulp geschoten met enorme bedragen aan investeringen in wapens en vliegtuigen. Maar nu hadden we een verhaal dat elke keer aanpast van een journalist die in “Piece” ging en in “Pieces” ging. Kortom; een brutale lugubere en brute moord door een regime. Alle verhalen werden door de Turken in de media gehouden. Nu zijn zij ook niet helemaal zonder schroom als het gaat om journalisten en vrije pers, maar al deze media aandacht zorgde ervoor dat de westerlingen en de VS even politiek correct zich moesten distingeren van de Arabieren.

Wie haat zaait zal oogsten

De VS wordt al langer verdeeld door de politieke strijd. Maar dat er bommen bij democraten worden afgeleverd door Trump zijn aanhangers, geeft eens te meer aan hoe groot de enorme verschillen zijn in een economische hoogconjunctuur fase tussen de toch eigenlijk normaal gezien gematigde groepen als de Democraten en Republikeinse Amerikanen. Je moet er niet aan denken dat we politiek gezien aldaar partijen met communisten en nog meer ultra rechts zouden hebben, zoals Europa. Ook moet je niet denken aan wat er gaat gebeuren op het moment als de economie minder goed zal draaien. Of is het zo dat de economie onderhuids al veel langer niet goed draait voor de onderste groepen?

Een soortgelijk verhaal zou je ook over Nederland kunnen houden, want is het normaal dat ziekenhuizen failliet gaan in een land met onze ziektekosten structuur? Onderhuids gaat het als je het aan mij zal vragen helemaal niet zo geweldig.

Tesla maakt ineens winst

We hebben het er over dat het helemaal niet zo geweldig gaat in de wereld, maar ondertussen schijnt Tesla ineens winst te maken. Dus hoewel ze mega investeringen doen in fabrieken en geld toegeven op een auto wordt er winst gemaakt. Heel knap en dus weer koopsignalen in de Twindicator. Ik ben er helemaal uit en wacht tot een later moment.

29-10-2018 01

Wie gaat ze FAANGEN?

Ja, de FAANG aandelen zijn onderling enorm verschillend, maar toch zullen we even naar de groep kijken. We beginnen met de F: Facebook en de andere FAANG aandelen zijn in deze correctie dus extra hard gedaald. We hebben verkoopsignalen in Facebook en gaan door steunniveaus.

29-10-2018 02

Amazon heeft ook verkoopsignalen.

29-10-2018 03

Apple, ik zie er een kleine hoofd-schouder in en dus denk ik dat we nog wat lager kunnen.

29-10-2018 04

Netfix heeft verkoopsignalen.

29-10-2018 05

Google heeft ook verkoopsignalen.

29-10-2018 06

AEX een hamer op vrijdag in de candles. Hebben we de tijdelijke bodem neergezet?

29-10-2018 07

Duitse DAX ook een hamer patroon.

29-10-2018 08

Italië het probleem van Europa, maar ook bij de Duitsers zelf gaat het politiek gezien niet helemaal lekker.

Dow Jones onder belangrijke niveaus.

29-10-2018 09

Nasdaq ook op verkoopsignaal.

29-10-2018 10

Lange termijn dichtbij een groter verkoopsignaal.

29-10-2018 11

SP500 bevestigt het beeld van de rest van de Amerikaanse indices.

29-10-2018 12

Een klassiekertje

Nog even China, we zien een klassiek patroon met een eerdere snelle top.

29-10-2018 13

Een soort gelijk verhaal hadden we in de jaren tachtig in de Japanse Nikkei.

29-10-2018 14

Huidige Japanse Index geeft aan dat Toppix verkoopsignalen geeft.

29-10-2018 15

Al met al een best interessante beurs. Met kans op grote uitslagen.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur