Column: Frankrijk uber alles

lettergrootte
De afgelopen week hadden we nog een na-ijl effect van de Franse verkiezingen. De markt reageerde alsof alle rondes al achter de rug waren en Le Pen geen enkele kans meer heeft. Natuurlijk waren we blij dat een ultra linkse kandidaat uit de race verdween. Maar om nu te doen alsof er een nieuw tijdperk is ontstaan gaat mij allemaal wat ver.

Ook hadden we nog een einde maand effect te verwerken en een extra vrije dag in Frankrijk en Duitsland. De Franse index heeft een koerssprong gemaakt en heeft alle verkoopsignalen weer vernietigd.

1-5 1

Trumps belastingplan

Een andere reden waarom de markt heel enthousiast is over de beurs is het belastingplan van Trumpie. De rijken worden onder dat plan nog rijker en de armen nog armer, maar het schijnt goed te zijn voor de beurs. Ook het idee dat bedrijven 15 procent belasting gaan betalen zorgt dat ze meer winst maken en ook vele triljarden aan gelden over de grens terug naar de VS halen. Maar ook stopt of verminderd dan de inkoop van eigen aandelen, die gelden uit het buitenland werden via leningen weer ingezet om eigen aandelen te kopen. Dus als je de bedragen terug haalt en de leningen aflost dan zijn er ook andere effecten te verwachten.

Maar bizar genoeg zoekt iedereen smoezen om aandelen te kopen en de Amerikanen gingen zelfs omhoog op de Franse verkiezingen.

1-5 2

Koningsdag/Draghi dag

Afgelopen donderdag was half Nederland op de vrijmarkt, maar ook was het ECB dag. Nu blijf ik het raar vinden dat de beurs open is op koningsdag en dat we op maandag 1 mei, de dag van de Arbeid dicht zijn maar nog vreemder is het dat Draghi met een belangrijke speech kwam terwijl wij aan de Oranje bitter stonden. Uiteindelijk viel het Draghi effect mee, maar de grote goochelaar blijft tot einde jaar alle obligatie rommel kopen die iedereen op zijn koningskleedje niet kwijt raakt. Iedereen denkt dat we daarom tot het einde van het jaar veilig zijn, maar we weten natuurlijk ook dat markten al anticiperen ver voordat het zo ver is.

1-5 3Drank en vrouwen

Sinds het overlijden van Pim Fortuin hoor je zelden politici de waarheid vertellen. Het was dan ook best een verademing om Dijsselbloem te horen zeggen dat het leven bestaat uit drank en vrouwen of had ik dit nu verkeerd begrepen?

Dit weekend voorverkiezing in Italië, maar daar zat niemand op te wachten want de media hield zich er niet echt mee bezig. Althans zeker niet zoals de Franse verkiezing.

1-5 4

100 dagen Trump records worden gebroken

Nog nooit was een land zo verdeeld en nog nooit was een president zo onpopulair na 100 dagen en als je mij nu vraagt wat hij allemaal als verkiezingsbelofte heeft ingelost kan ik maar een paar punten opnoemen en ook kan ik met enig gemak een paar punten noemen waar hij 180 procent gedraaid is van wat hij eerder heeft beloofd. Maar het is allemaal fake dus laten we het er allemaal niet meer over hebben.

Ook wilde ik niet teveel in gaan op alle indices die allemaal gewoon van eerdere verkoopsignalen gedraaid zijn naar koopsignalen. Een index waar ik wel even naar wil kijken is de Sp500. Daar staat de Twindicator ook weer op een koop, maar als beer zie ik ook wel een soort dubbele top.

1-5 5

Even een zoem in

En als we meer in detail kijken dan hebben we ook een hamer aan de bovenkant van de trend gezien en deze is gevolgd door candles die de top bevestigen. Of het allemaal gaat gebeuren? De markt lijkt verkoopsignalen steeds te gebruiken om een rally in te zetten dus ik hou me maar even stil.

1-5 6

Voor de liefhebbers de AEX

De ene dag heb je het er over dat je bijna doorzakt en al verkoopsignalen in de VS hebt en dus ook verwacht dat Amsterdam zwak gaat worden… Maar het volgende moment is het enthousiasme niet te stuiten.

1-5 7

Volop in het cijfer seizoen

Gemalto was tegengevallen vorige week, maar zit bijna onderin de trend. Ik zou bijna het aandeel op willen vangen. Als beveiliger zit het in de populaire sector van internet beveiliging, dus dat het sprookje nu ineens over zou zijn zou me verbazen.

1-5 8

Als een modern sprookje

De koers van Google is, zoals Buzz Lightyear (een Disney figuur) zou zeggen: op naar de sterren en daar voorbij. We gaan richting de 1.000 dollar of we die ook echt gaan halen, maar de waarde van het bedrijf is menig oud economie bedrijf overstegen. Terwijl de concurrentie naar hun eigen zeggen altijd maar een muisklik ver weg is.

1-5 9

Nu zat ik ze short als één van mijn contraire ideeën en u raadt het al mijn stoploss werd geraakt. Nu even geen positie.

1-5 10

AMZN ook richting de 1000

In de race naar de duizend dollar wordt Google gevolgd door Amazon. Beide bedrijven hadden goede cijfers en ook hier werd ik in mijn stoploss geraakt. De markt was klaarblijkelijk niet klaar voor contraire trades.

1-5 11

Nu zit ik gelukkig niet altijd Amazon short, maar als je het lange termijn plaatje bekijkt dan is het wel een soort spreekwoordelijk Mount Everest. ik kan niet wachten tot mensen tot bezinnen komen.

1-5 12

Wat ging er goed?

Er gingen ook wel een paar dingen goed. Zo zat ik long in sportmerk Under Armour en dit bedrijf kwam met goede cijfers. Ook zit ik long in Twitter en ook die deden het prima.

1-5 13

En zelfs mijn First Solar komt weer bij en geeft koopsignalen.

1-5 14

Contraire trades werken dus niet of eigenlijk shorts werken niet echt. De markt is ondanks alle onderhuidse problemen en de enorme schuldenberg die groter is dan de eerder genoemde Mount Everest niet stuk te krijgen. Dus de enige beren die populair zijn, zijn de panda’s in Rhenen en voor de rest zijn de beren alles behalve populair. Kortom; voorlopig even voorzichtig met shortposities, want als een Franse voorverkiezing al leidt tot gekte dan moet ik niet denken wat er gaat gebeuren als we gewoon goede cijfers krijgen.

 

___________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur