Column: Gelukkig nieuw beursjaar 2020 en een goed decennium toegewenst

lettergrootte
Allereerst allemaal een heel gelukkig nieuwjaar, dat we allemaal maar heel gelukkig mogen zijn in onze speculaties en daarbij ook gezond blijven (dus geen oorlog). Aangezien beleggen iets is voor de lange termijn en dus ook een lange termijn horizon heeft wens ik een ieder toe dat we ook allemaal maar een goed decennium mogen krijgen.

Vorig jaar en wel eind 2019 ben ik geëindigd met een lijstje met mijn verwachtingen van aandelen die je zou moeten kopen en tevens met verwachtingen over het beursjaar 2020 voor zaken als de dollar, de AEX index en de rente. Voor het jaar 2020 deel ik niet het optimisme van ‘the crowd’ (de rest van de analisten) en dat denk ik bijvoorbeeld omdat de rente omhoog kan, zoals door looninflatie (kijk eens naar de leraren, de zorg, etc. ), maar ook door veel negatieve bijeffecten van negatieve rente.

We komen uit het aandelendecennium

Op RTL4 toonde men de afgelopen week op de grens van de overgang naar een nieuw decennium, hetgeen mensen twintig jaar geleden verwacht hadden over 2020 en ging even twintig jaar terug. Er kwamen daar opmerkelijke ideeën en inschattingen over de toekomst voorbij, zoals: gebruik van mobieltjes, IT revolutie, etc.. Veel van deze verwachtingen bleken niet te zijn uitgekomen.

Ook economisch is er in 20 jaar een hoop gebeurd, want er waren enorme veranderingen. Zo hadden we twintig jaar geleden nog geen euro (die kwam pas op 2 januari 2002) en hadden we rond 2000 nog positieve rentes. Euribor stond in de periode rond 2000 om en nabij de 3,5 procent. Dus wie had toen gedacht dat de rente ooit negatief kon worden? Wie had gedacht dat er nu twaalfduizend miljard dollar aan schuld met een negatieve rente zou kunnen zijn? (Bron: Fondsnieuws dec 2019 nr. 6).

De wereldwijde schuldenberg is nu 250 biljoen USD en groeit nog steeds. Centrale banken hebben geprobeerd de reële schuld door inflatie te verminderen maar dat is niet gelukt. Men probeert daarom de rente laag te houden het is maar de vraag of dat lukt.

De Amerikaanse bedrijfsschuld is net als de beurs op recordhoogtes. De helft (50%) van de Amerikaanse bedrijfsobligaties kent een kredietrating van BBB. Dit zijn alleen de obligaties met een rating dus zou je de “non ratings” meenemen dan is het zelfs minder. Even voor de toelichting: BBB is helemaal niet zo geweldig. Veel bedrijven mogen al niet in die obligaties beleggen. Voor uitleg over kredietratings, zie: dit artikel.

Even kort, S&P is een ratingsbedrijf en beoordeelt de obligaties en maakt bijvoorbeeld een onderscheid tussen korte- en lange termijn risico’s voor leningen. We quoten Wikipedia even:

Korte termijn

 • A-1 Hoge kredietwaardigheid.
 • A-2 Betrouwbaar
 • A-3 Kredietwaardigheid is kwetsbaar voor veranderingen in de economie.
 • Onzekerheid over kredietwaardigheid in de nabije toekomst.
 • Bij deze instelling bestaat het gevaar dat deze zijn schulden niet of slechts gedeeltelijk zal kunnen afbetalen.
 • Schulden zullen (waarschijnlijk) niet op tijd worden terugbetaald. Mogelijk faillissement.

Lange termijn

 • AAA Hoge kredietwaardigheid.
 • AA Iets minder hoog maar nog steeds heel betrouwbaar.
 • Kredietwaardigheid is kwetsbaar voor veranderingen in de economie.
 • BBB Instelling zal haar leningen hoogstwaarschijnlijk wel afbetalen.
 • BB Bij BB beginnen de zogenaamde junk bonds. Uitgevende instellingen lopen een hoog risico.
 • B Uitgevende instellingen lopen een extreem hoog risico
 • CCC Kredietwaardigheid hangt af van de toestand van de economie.
 • CC Hoge kwetsbaarheid. Lenen staat gelijk aan speculeren.
 • Gevaar van faillissement bestaat.

Kortom voor deze Amerikaanse BBB obligaties:

Op korte termijn is er onzekerheid en op lange termijn is het vrij waarschijnlijk dat er betaald wordt en als het een B minder wordt dan is het Junk en wordt die kans nog eens sterk minder. Kortom; als je bij deze lage rente al deze slechte rating hebt hoe zorgelijk moet je zijn voor de toekomst? En als je dan ook nog eens weet dat er nu al veel downgrades waren (een verslechtering van de verwachtingen) de afgelopen tijd.

Maar iets andere verwachtingen

Wie had gedacht dat de S&P500 na 2008 weer bijna 200 procent zou stijgen? De S&P500 is na de “alles vernietigende kredietcrisis” inderdaad bijna 200 procent gestegen en heeft dus alle verliezen ruimschoots goedgemaakt. Zo zien we maar weer hoe moeilijk het is om te voorspellen, helemaal als het de toekomst betreft.

Beleggen is voor lange termijn en daarmee gaan we weer vrolijk verder mee, maar omdat ik geloof in actieve beleggingen en ook gezien het feit dat ik wat minder enthousiast ben voor de korte termijn, introduceer ik een top 5 van kortere termijn (persoonlijke) short posities. Gezien alles wat er speelt in de wereld vind ik dit wel een actueel item.

In willekeurige volgorde en het zijn persoonlijke ideeën (dus pas op om ze blind te volgen!):

Boeing net als de snelheid terug naar 100

Boeing heeft fundamenteel grote problemen, maar ook technisch is er een heel interessant patroon. Persoonlijk zie ik er een soort hoofd en schouder in, waarbij we reeds verkoopsignalen van de Twindicator hebben. Als we door de steunlijn heen weten te zakken kunnen we een versnelling omlaag gaan zien.

Lange termijn is het patroon van Boeing ook wel duidelijk. Privé heb ik dan ook een paar putjes BA feb 325.

Ook kunnen we weer short in Tesla

Dit bedrijf krijgt concurrentie van iedere automobielbouwer in de wereld en omdat we ons nu nog geen zorgen maken over de batterijen over een paar jaar en ook niet over de autowrakken in de toekomst is iedereen heel positief over elektrisch rijden. Korte termijn hebben we pas onder de 400 USD een verkoopsignaal, maar aangezien we een hamer op zijn kop hebben in de grafiek geeft de Candle dus een mega verkoopsignaal.

Lange termijn (tot einde jaar) zien we in de weekgrafiek enorme bewegingen en iedereen is vergeten dat de topman door het manipuleren van zijn aandelenprijs eigenlijk weg moet. Even ter herinnering: hij had op Twitter verzonnen dat er een bod zou komen en dit zou toch niet zonder gevolgen moeten blijven. Ook zijn we vergeten hoe hij een zonnecelbedrijf naar binnen geschoven heeft en kijk nu eens hoe veel auto’s dit bedrijf maakt en hoeveel auto’s zijn Duitse collega’s vrij spoedig gaan maken en verkopen. Kortom; ga me niet vertellen dat dit bedrijf goedkoop gewaardeerd is. Bij een officieel signaal gaan we short met een Turbo omdat we dan geen volatility hoeven te betalen.

IBM nu wel reeds een technisch verkoopsignaal.

Dit verkoopsignaal wordt duidelijker als we de IBM grafiek wat langer maken. We zien ook hier een soort hoofd-schouderpatroon. Wat technisch dus betekent dat je omlaag zou moeten. Koersdoel is richting de 105.

Lange termijn gezien zou je overigens nog veel lager kunnen, maar laten we eerst maar eens naar het eerste koersdoel gaan.

Op Bitcoin ben ik als contrair belegger positief, maar omdat de Bitcoin in 2019 gedurende het jaar weer fors teruggevallen is; zijn een hoop hobbyisten gestopt met het oogsten van Bitcoins. We hebben het er over omdat een volgende short steeds geprofiteerd heeft van de verkoop van grafische kaarten. Die kaarten heb je nodig voor het oogsten van Bitcoins. Ook in de spelletjes- industrie worden er veel grafische kaarten gebruikt om de grafics (dus: hoe fraai ziet het er uitziet) van een spel mooi te maken.  We hebben het dus over grafische kaartenmaker Nvidia.

Nvidia voor mij een short

Hoe durf je een aandeel dat in een jaar 60 procent gestegen is, weer als je (short) tip voor 2020 te gebruiken? Dat schijnt het verschil tussen momentum en contrair beleggers te zijn. Momentum beleggers geloven in het doorgaan van de trend en ik kijk of dit wel logisch is. Zo noemde ik al de Bitcoin daling en ook dat Nvidia in grafische kaarten en in Game PC’s zit en dat Google een aanval doet op de thuis PC. Google wil graag dat je op je TV online spellen speelt en dus niet meer op de PC thuis. Volgens mij is Google’s  wil wet en dus durf ik zeker in combinatie met het feit dat Nvidia profiteerde van de Bitcoin Mining best contrair te gaan en te shorten.

Korte termijn zijn er nog geen verkoopsignalen in de Twindicator, maar neem je voorbereidingen en zoek naar manieren om te profiteren van een lagere daling.

Kijk maar eens op de logaritmische schaal dan is het een indrukwekkende stijging en zouden we toch genoeg potentieel omlaag moeten kunnen hebben.

Via Twitter kom ik binnenkort met een idee voor een strategie.

Mijn laatste short is Amazon. Ooit heb ik geleerd dat alles wat hard omhoog gaat ook een keer omlaag kan. Het wachten is op officiële verkoopsignalen, maar ook daar moeten we klaarstaan.

Want ga me nu niet vertellen dat we over 20 jaar alweer zo’n stijging hebben gezien…

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur