Column: Het grote aftellen is begonnen

lettergrootte
Afhankelijk van het precieze moment  waarop u deze column leest, zitten we pakweg tien dagen voor de Amerikaanse verkiezingen en daarmee is toch echt het grote aftellen begonnen. Veel Amerikanen (50 miljoen) hebben net als Trump reeds gestemd. Heel veel moeten er nog stemmen. Op 3 november is het “Election day” en op 4 november zouden de stemmen geteld moeten zijn en normaal gesproken zou het dan snel bekend moeten zijn wie het Amerikaanse presidentschap gewonnen heeft. Maar vorige keer ging het al niet lekker en persoonlijk hou ik er dan ook nu al rekening met hertellingen, en/ of met advocaten die het er niet mee eens zijn en andere vertragings-, of  uitsteltechnieken. Ik vrees zelfs voor grote rellen tussen Trump aanhangers en Democraten aangezien er in de VS al enige tijd een enorme polarisatie plaatsvindt en beide groepen kiezers geloven in hun eigen waarheidstunnel.

De eigen waarheidstunnel?

Zoals u wellicht weet zorgen de social media dat je door een bepaalde manier van zoeken, klikken en lezen, alleen nog maar dat nieuws krijgt voorgeschoteld dat je huidige mening bevestigt. Alles om te zorgen dat je blijft lezen en klikken. Door dit fenomeen heeft bijna niemand meer oog voor de waarheid want iedereen heeft zo dus, zijn/haar eigen waarheid. Door deze manier van werken staan de social media ondernemingen ter discussie. De politiek en de overheden willen dat dit snel verandert. Beide kampen hebben last van het Fake news. Ook The Economist heeft deze week veel aandacht voor de effecten van social media op ons.

Amerikaanse verkiezingen

Maar uiteindelijk als de uitslag bekend wordt ( 4 november of later?) weten we dus hopelijk wie de spreekwoordelijke scepter mag zwaaien en/of de oliebedrijven een vergroening moeten ondergaan of door kunnen met hun schalieolie? En of IT bedrijven het zwaarder krijgen, of niet? Wie belasting moet gaan betalen en wie er slim zijn? Of de relatie met China en Europa beter of slechter wordt, etc., etc.

Er hangt dus veel af van de verkiezingen in de VS en wel veel meer dan in Europa. Ook weten we na de verkiezingen of Trump echt van Teflon is en Corona “niet van belang” kan blijven noemen? Want of Trump nu wel of geen rekeningen in het buitenland heeft, wel of geen belasting betaalt, wel of niet Qanan gekkies veroordeelt;  alle schandalen glijden nu nog van hem af en niets raakt hem. Als hij geen president meer is kan dat ineens anders worden.

Vooruitlopend op de verkiezingen?

Beleggers vluchtten een week geleden meer in obligaties (zie Bunds) en dat betekende dat aandelen iets onder druk kwamen. Of het de verkiezingen of onzekerheden rondom Corona waren, ik weet het niet. Opvallend was de rentebeweging wel obligatiemarkten zijn vaak slimmer dan aandelenmarkten en hebben dus een voorspellende gave.

German Bund

Ook opvallend

Nu had ik al ver voor de zomer op basis van de historie over de Spaanse griep aangegeven dat we in de periode september-oktober een nieuwe en grotere golf besmettingen zouden gaan zien. In de tijd van de Spaanse griep was het virus veranderd in deze periode. Destijds was de tweede golf zelfs nog veel dodelijker dan de eerste.  Toen gingen  juist in de tweede golf veel jonge mensen dood. Maar tot nu zijn er wel heel veel gevallen (zelfs qua aantallen zijn dit records) maar qua aantallen zijn er nou net niet,  extreem veel doden gevallen. Zo op het eerste gezicht lijkt zelfs het aantal  IC opnames  nog mee te vallen in vergelijking tot de eerste golf. De massa is zo met relatief weinig doden en weinig zware gevallen op het oog maar ook ondertussen wel met veel kapitaal achteruit gegaan in eerdere lockdown en lijkt evenmin meer bereid om weer in een totale lockdown te gaan. We zien dan ook wereldwijd enorme protesten ontstaan, bijvoorbeeld in Italië. De economische schade is reeds te groot voor een grote groep mensen en het zijn juist de armen die zwaar economisch getroffen zijn en dus niet nog meer willen doen.

Of met de verkiezingen ook de beurzen gaan aftellen?

De verkiezingen in de VS worden los van de covid19 impact verhaal een groot ding de komende weken en ik verwacht een grote daling op de beurzen. Trump gaat verliezen en dat gaat even een schok geven omdat nu iedereen rekening houdt met verkeerde inschattingen in de voorspellingen. Dat gebeurde de vorige keer ook maar toen waren er mensen die Hillary Clinton meer haatten dan wie dan ook. Ook was het zo dat Hilary meer stemmers had maar het qua aantal kiesmannen moest afleggen. In de kern portefeuilles hebben we als vermogensbeheerders bescherming gekocht rond dit event. Toch is het ook goed aan te geven dat we in de VS nog geen verkoopsignalen in de Twindicator hebben in de SP500 (futures).

Sp500 mini future

Echter, wat me wel zorgen geeft voor de beurs, is dat we wel in de Duitse DAX verkoopsignalen hebben.

Duitse Dax

In de AEX hebben we in de EB indicator ook weer een draai naar short gezien en ook in de Twindicator hebben we een short. Een slot boven de 564,62 geeft pas weer een officiële koop.

AEX index (EOE)

Los van de countdown

We zitten de komende tijd ook nog volop in het bedrijfscijfer seizoen, sommige fondsen zijn reeds als een raket omhooggegaan. De bedrijfscijfers zorgen ook voor grote bewegingen, analisten zitten vaak helemaal scheef met hun prognoses. Los van cijfers is er ook nog ander nieuws dat de beurzen bezig houdt. Tesla gaat bijna 50.000 auto’s terugroepen. Voor Fiat of GM zou dit peanuts zijn maar wat als je veel lagere aantallen produceert zoals Tesla.

Ook heb ik het idee dat het bedrijf wel goed in sales is maar af het ook goed in services is moeten we gaan zien. De Twindicator ligt vlakbij de huidige koers namelijk op USD 416,75. Het slot vrijdag was er nog net boven maar intraday waren we er reeds onder het Twindicator-niveau.

Tesla

Geen chips voor de buis?

Intel had iets tegenvallende cijfers en werd direct getrakteerd op een forse daling. We doken ineens onder de Twindicator die op 51,47 USD stond. Gelukkig was ik al niet positief op deze sector.

Intel

ASML krijgt opnieuw last van de Amerikaanse politiek en mag waarschijnlijk geen technologie leveren aan de Chinezen. Dit weekend burpte dit verhaal weer op in de media. Technisch hebben we verkoopsignalen in Twindicator. Overigens is Intel behalve klant van, ook aandeelhouder in ASML  https://www.grootaandeelhouders.nl/aandelen/asml/   

ASML

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

Signify (Light) kwam met goede cijfers en heeft nog steeds fantasie door lampen tegen virussen en dus ook tegen Corona, maar nu geloof ik met kinderen en huisdieren niet zo in ontsmetting door licht. Maar zelfs al zou dit thuis wel werken, dan vraag ik me openlijk af of deze omzet zou dit opwegen tegen alle niet verkochte lampen op kantoren die niet aangaan omdat iedereen thuiswerkt? Fundamenteel is het een prijzig aandeel en technisch heb ik helemaal hoogtevrees. In de Twindicator moeten we officieel wachten op een slot onder 33,53 Euro maar daar zijn we bijna. Persoonlijk zie ik veel lagere niveaus in dit aandeel.

Signify (LIGHT)

Terug bij een lievelingsshort

Starbucks is een koffiebedrijf dat wereldwijd vestigingen heeft. Het bedrijf zit in de meest dure panden en op prachtige locaties. Normaal is dat top, maar als er geen toeristen in steden zijn en veel minder mensen op vliegvelden (daar zit Starbucks vaak)…. Naar ik begreep heeft Schiphol in augustus 2020 bijna 73 procent minder reizigers gehad dan in die periode vorig jaar… Lockdowns zijn slecht voor de koffietenten. Ik heb dan ook speculatief een paar puts gekocht. Twindicator level is 86,73 USD.

Starbucks (SBUX)

Als we minder sporten en minder goed er uit willen zien tijdens het sporten zou dit effect moeten hebben op sportkleding van Lululemon. Op de Twindicator hebben we een short op USD 346,43 gekregen. Zo lang we daar onder zijn denk ik dat het leuk is om een paar putjes te kopen.

Lululemon

Aftellen tot kerst

Volgend weekend Halloween en weer een lockdowns? De horecaondernemers die ik onder mijn cliënten en in mijn relatiebestand heb, worden langzaam maar zeker depri. Voor veel ondernemers duurt het allemaal te lang en wordt het langzaam maar zeker heel pijnlijk. We zullen dus meer ontslagen en meer economische krimp gaan zien als je het mij vraagt. Daar komt bij dat als de kerst ook niet gevierd mag worden het voor veel sector en bedrijven over en uit is. Tijdens de kerst geven we veel geld uit aan uit eten, hotels, kleding en cadeaus. Er zijn bedrijven die hun hele jaar goed maken tijdens de kerst periode… laten we daar maar nog niet aan denken.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (Guardian strategie). In het verleden was dit op IEX.nl De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur