Column: Het is allemaal wel heel efficiënt

lettergrootte
De afgelopen week werden we weer op de feiten gedrukt, hoe overheden bepaalde risico’s aan de markt toelaten en voor andere steeds maar de reddende engel zijn en zo in die markten enorme speculatie aanwakkeren omdat iedereen er toch van uit gaat dat men wordt geholpen.

Waar hebben we het over? Dat banken en verzekeraars op staatssteun kunnen rekenen, maar een kippenboer die een paar weken geen eieren mag of kan leveren omdat de overheid niet goed wist hoeveel en wie besmet is, mag als gevolg daarvan failliet gaan en met zijn financiële dood mogen alle dieren de dood in gejaagd worden en worden deze bedrijven niet geholpen.

De andere conclusie

Een andere conclusie die we kunnen trekken is dat we allemaal wel heel efficiënt met dieren omgaan. Kippen moeten klaarblijkelijk continue eieren leggen om voer te betalen en als die inkomsten weg vallen hebben we niet het geld of het er voor over om de dieren te laten leven. Het gevonden gif had in een aantal weken gewoon uit de dieren verdwenen geweest. Maar hoewel we eenvoudig kunnen detoxen (ontgiften) doen we liever de-tokken (niet meer tokken).

Kapitaalvernietiging

Ook verbaas ik me over het feit dat de overheid niets doet aan de enorme kapitaalsvernietiging die er plaatsvind met de vernietig van al dit voedsel. Dus waarom niet alle eieren opkopen en tot poeder verwerken en dan desnoods later weer testen op aanwezigheid van chemische producten? We hebben toch nog steeds hongersnood op de wereld? Maar nee, de gekozen oplossing is goedkoper. Het komt op mij allemaal over als een enorme verspilling van levende wezens en niet erg duurzaam. En nu ben ik nog het type dat zaterdag stond te barbecueën en geen duurzaam fonds runt.

Aangezien ik de wereld dus niet begrijp, want waar zijn de duurzame beleggers en duurzame banken nu weer gebleven? Ik ga maar gauw naar dingen die ik wel begrijp of kan verklaren.

De Dollar maakte een lange rit

Nu was ik één van de analisten die de huidige Euro sterkte en Dollar zwakte beweging voorspelt had met de grafiek. Maar kijkende hoe snel het is gegaan zou je toch een correctie verwachten. Helemaal gezien de cijfers van afgelopen vrijdag die een extreem positieve banenmarkt in de VS aangeven. Goede cijfers over de economie geven Yellen een reden om de rente verder te verhogen en een hogere rente is geen reden om enthousiast te raken over aandelen.

7-8 01

Nu is het ook goed om naar de Euro dollar weekgrafiek te kijken, want dan zien we ook als we de oude pariteits-gedachten (1 Euro=1 dollar) over boord gooien (en daar is alle reden voor) dan kunnen we gemakkelijk weer naar de 1,40. Maar nogmaals wellicht wel eerst even terug met een paar cent om dan pas weer verder te gaan.

7-8 02

Even in de candle

En een trouwe twitter-volger wees me erop dat we een mooie hamer hebben in de week Candlegrafiek van de Euro dollar. Kortom; wellicht een mooie bevestigingsindicatie van een tijdelijke correctie?

7-8 03

Dow Jones 22.000

Nu zijn er analisten die de zwakke dollar als reden geven voor de kracht van de Amerikaanse beurzen, maar ik ben van mening dat het vooral de Amerikanen zijn die hun eigen beurs omhoog jagen en dat het niet de Europeanen zijn die nu massaal kopen. Voor de lokale investeerders doet een valuta er niet toe.

7-8 04

Heel opvallende indicator

Voor vele analisten is de Dow Jones Transportindex van groot belang en vooral als deze niet mee doet in de hoogtepuntenregen van de door iedereen gevolgde Dow Jones Industrial Average …De Dow Jones Industrial Average (DJIA) ging zelfs door de 22.000. Kortom; er moesten weer nieuwe petjes besteld worden, maar het feit dat de Transport index niet mee deed geeft te denken.

7-8 05

Ook de veel bredere Midkap index, Russell2000 deed niet mee met de Dow Jones en gaf zelfs verkoopsignalen. Ook dit is iets om over na te denken…

7-8 06

Rente loopt iets op in de VS

Wat ook te denken geeft is dat de Amerikaanse 10-jaars rente (10y Treasury) iets op loopt. Nu is het nog niet schokkend, maar ik zou zeggen we moeten de futures in de gaten houden.

7-8 07

Kapitaalmarkt rente Europa omlaag

Nu loopt de rente in de VS iets op, maar in Duitsland zien we de rente eigenlijk weer iets dalen we zien immers de Bund weer omhoog gaan in koers en dus lagere Yield.

7-8 08

Duitse Dax nog verkoopsignalen

De DAX zit nog in een neergaand patroon, maar heeft in dit patroon ook wel weer enige ruimte omhoog. Kortom; voor de beren is het ook niet heel gemakkelijk.

7-8 09
De AEX loopt steeds meer in de pas met de Amerikaanse indices dan de Europese beurzen. Ik zit zelf nog steeds te wachten op een daling, maar dat lijkt wel een slechte grap van een Belg die maar niet komt. Ik had mijn heil dan ook meer in losse aandelen gezocht.

7-8 10

Cijferseizoen

Nu hadden we de afgelopen week ook een berg bedrijfscijfers te verwerken. Zo hadden we Furgo die last had van de volatiele olieprijs van het afgelopen halfjaar. Hierdoor waren er weinig investeringen in olieprojecten, maar nu de olieprijs weer omhoog is komen deze wel weer terug. Als de Arabieren 222 miljoen over hebben voor een voetballertje dan is er ook nog wel geld voor een olieprojectje toch? Ik heb Fugro opgevangen, want vond het allemaal een beetje teveel van het goede.

7-8 11

DSM geen overname kandidaat

Een bedrijf wat mooie cijfers had, maar dat was ook een mooie reden om ze weg te doen was DSM. Nu is de vergelijking Akzo Nobel en DSM snel gemaakt en als er dan een overname partij voor de deur staat bij Akzo dan is het gemakkelijk te roepen dat ook DSM een overname kandidaat is. Maar als je al op een all time high niveau staat is er voor een hedge fund weinig indruk te maken en dus hoe groot is de kans? Ik sta dus eerder aan de verkoopkant, zeker als ik een topman hoor die uit angst zelf overgenomen te worden overnames gaat doen…want of angst nu de beste reden is. Door de cijfers is wel weer de Twindicator naar een koop gegaan.

7-8 12Hij profiteerde van een goede voorzomer, maar in die gedachten zou je kijkende naar het recente K.. weer denken dat het volgende kwartaal wel eens tegen kon vallen. Nu is het natuurlijk niet overal in Europa zo een slechte zomer als bij ons, maar het is wel een gedachten die we in ons achter hoofd kunnen houden.

7-8 13

Tesla dreigt een koopsignaal te geven, maar ik blijf nog even in de pair trade short.

7-8 14

BMW kwam met het bericht dat de 100.000 elektrische auto’s gaan afleveren dit jaar. Ook kwamen ze met goede cijfers. Het bedrijf staat nu zeven keer de winst op de beurs. Ik heb ze ondanks eerdere daling op kartelverhaal, nu long tegenover een short in Tesla. In de Twindicator hebben we op BMW een koop.

7-8 15

AMZN nog steeds een short in de Twindicator en nog steeds hoog in onze Today’s short list.

7-8 16

Snappie het nog?

Ik ben vrijdag Snap long gegaan nadat Google bekende voor de IPO een bod van 30 miljard op Snap te hebben gedaan. Op de beurs is Snap maar 14 miljard waard en aangezien ik leuk naar beneden had meegedaan is dit wel een mooi moment om weer long te gaan.

7-8 17

Tegenover de long in Snap heb ik Google Short, gewoon omdat het kan en niet omdat het moet.

7-8 18

En omdat het allemaal niet te filmen is

Heb ik weer een long in GoPro, we hebben koopsignalen in de Twindicator en een mooie koerssprong.

7-8 19

Komende weken ben ik op vakantie maar op kantoor draait alles vrolijk door.

Dus: Iedereen een goede vakantie, ik ben zelf even steun geven aan de Griekse economie.

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur