Column: Het is altijd lente in 1999

lettergrootte
De afgelopen week lijkt een mix van het liedje dat zegt dat het altijd lente is in de ogen van de tandarts assistente gemixt met het nummer van Prince It’s Party like 1999. Brexit problemen werden steevast genegeerd en we gingen voor de honderdste keer omhoog op het gerucht dat er een deal komt met de Chinezen over de Trade War.

Ondertussen bemoeide de Amerikaanse politiek zich als een derderangs land met de rente door de centrale bank. De rente moet maar weer omlaag, want het gaat zo slecht? Toch? De volatility leek een week geleden eindelijk een sprongetje te willen wagen, maar niks van die gein. We vielen gewoon weer terug onder de vijftien alsof er geen risico’s in de wereld zijn.

1-4-2019 01

We have got a LYFT-OFF

Nieuwe bedrijven staan in de rij om naar de beurs te gaan. De IPO markt is booming, we willen alle shit gewoon hebben. Zo hadden we afgelopen vrijdag het bedrijf LYFT dat naar de beurs ging. Het aandeel kwam uit op een uitgifte prijs van 72 USD en dat was een pittige waardering. Maar de eerste print was boven de 87 dollar, namelijk op 87,24 USD wat nog pittiger is. Uiteindelijk sloot het bedrijf de eerste dag op 78,29 USD, fors van de high maar toch ook nog flink boven de IPO prijs. Ik noem het pittig, dus even leuk een willekeurig fundamenteel getal: de EPS (earnings per share oftewel de winst per aandeel) is -43,04 ja, u leest het goed er staat een streepje voor en dus min en dus een verlies van 43 dollar per aandeel bezien op het slot van 78,29 USD. Dat verlies in echte getallen (lees: het totale verlies) is op die waarde per aandeel is bij een marktwaarde van 26,423 miljard….. Oftewel …. Kortom; een serieus verlies en een behoorlijke waarde 26,4 miljard dollar voor een bedrijf dat ridesharing oftewel gezamenlijk een ritje dus een soort taxidienst… maar wat is dan een echte taxidienst waard? Wat is Uber waard? Nu voel ik me wel jong van geest en lichaam, maar is met zomertijd in de VS (die waren een paar weken eerder) de tijd niet met een uur verder maar met 20 jaar terug gegaan? Het is alsof ik weer voor Grack de Koning van de IPO flippers doende ben en blind op elke deal kan inschrijven en overal altijd winst maak…. Totdat het fout ging en Grack helemaal financieel kapot ging op één mislukte IPO waar hij wel vol werd toegewezen en de eerste koers fors lager was.

Maar dat het niet uitmaakt wat je doet, je lucht verkoopt en verlies maakt en toch populair bent geeft wel aan dat de markt in een speciale fase zit. Hoelang dit doorgaat weet niemand…

Ondertussen is de Russell2000 weer niet bijgewerkt, maar staat hij onder de Twindicatorlijn. Een eerste signaal dat we goed in de gaten moeten houden.

1-4-2019 02

De hieper de hyper aandelen, zoals Amazon geven nog geen verkoopsignaal. Elke keer als je denkt nu zaken ze door hun bodem, komt de spreekwoordelijk hand van de God van de handel eronder en veren ze op.

1-4-2019 03

Apple maakte afgelopen week bekend meer in de films en entertainment te willen en kwam met een paar bejaarde (o.a. Oprah) op het podium een presentatie geven. Los van de privacy ideeën sprak het mij persoonlijk nog niet echt aan. We staan SE nog op een koop.

1-4-2019 04

Netflix ook nog net een koop, krijgt dus naast Disney nu ook concurrentie van Apple. Dat maakt dat er voor een onafhankelijke partij nog wel ruimte is om een platform te bieden aan alle partijen. Maar dat content King is, heb ik ook een keer eerder gehoord in mijn geschiedenis.

1-4-2019 05

Walt Disney heeft nog steeds een officieel verkoopsignaal, maar gaat ook nog niet echt omlaag.

1-4-2019 06

Nog even snel een paar Europese indices langs

De Duitse Dax index nog steeds een verkoopsignaal in de Twindicator.

1-4-2019 07

De AEX trekt zich daar niets van aan en staat nog op een koop.

1-4-2019 08

Kortom; het technische plaatjes is gemixt, maar het sentiment lijkt niet kapot te krijgen. Het wachten is op betere tijden voor de beren. Aan de stijging durf ik niet meer mee te doen. Kortom; ik ga maar weer spreekwoordelijk vissen.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur