Column: Het is de economie of nie?

In de NRC van woensdag de 17de een verhaal over de economische krimp in Nederland. De Krimp was 3,8 procent en daarmee de grootste sinds lange tijd en zelfs groter dan in de jaren 30. In de Grootste Depressiejaren was het ‘slechts’ min 3,6 procent en in de kredietcrisis was het min 3,7 procent. De beurs en de politiek geven geen kik. Dat de politiek geen kik geeft en de lockdown vrolijk doorzet snap ik nog wel. Immers zij willen niet negatief in het nieuws komen met doden zo voor de verkiezingen. Maar het voorkomen van slachtoffers heeft enorme (negatieve) neveneffecten en dat zullen we waarschijnlijk toch gaan zien bij de verkiezingen.

Voor de politiek wordt het: It ’s the economy stupid

Maar je zou ook verwachten dat de beurs gekoppeld is aan de economische groei of lees eigenlijk de krimp. Het blijft een K-shape herstel, waarbij een deel van de bedrijven echt hersteld zijn en een ander deel nog steeds in de krimp of dalingsfase zit. Voor 2021 zal het gezien de nog aanhoudende lockdown en de onzekerheid over het einde nog niet direct beter worden.

In Italië, Portugal, Spanje en ook Griekenland is men enorm afhankelijk van toerisme en dat zagen we dan ook terug in de krimp cijfers over 2020. Griekenland had een krimp van 10 procent, Frankrijk 8,3 procent krimp, Italië 8,8 procent krimp en Spanje 11 procent krimp…

Er wordt enorm financieel gestimuleerd door Europa, maar een mogelijk effect hiervan, is dat de rente oploopt. We zien in de German Bunds (10jaars rente) een daling van de prijs dus een stijging van de rente.

German Bunds

Ook de lange Amerikaanse rente (de 30-jaars) loopt op en dat kon wel eens een rem op de economische groei worden.

Tbond USA

Maar de Indices doen dus nog niet veel. De Duitse DAX gaat nog steeds min of meer zijwaarts. De Twindicator geeft pas onder de 13.737 een verkoopsignaal. 

Duitse Dax

Voor de AEX Index is het Twindicator niveau 667,90. Hieronder dus ook in Amsterdam een verkoopsignaal.

AEX

De S&P500 Futures hebben een Twindicator draai op 3.846,29 Het technische patroon beweegt in een punt waardoor je zou verwachten dat hij aan de onderkant uit het patroon gaat vallen.

Sp500 Mini Futures

Composiet of compost?

Nasdaq Composite Index heeft een Twindicator niveau op 13.649,21 punten. Dus per saldo staan alle lichten nog op groen maar in deze analogie met een stoplicht zou je ook kunnen zeggen dat het al zo lang groen is dat het tijd wordt voor een oranje of  rood licht.

Snel door naar echte problemen in de wereld.

Nasdaq composite index

In de VS miljoenen huishoudens zonder stroom en water.

De verschillen tussen bananenrepublieken en de VS worden steeds kleiner. Afgelopen week hadden meer dan 60 miljoen mensen waarschuwingen gekregen voor winterweer. Texas heeft een week van ernstige ellende gehad. Een winterstorm had de elektriciteitsvoorzieningen in de staat ernstig onder druk gezet en miljoenen mensen waren dagenlang in de kou en het donker achtergelaten. Gezinnen zaten in huizen of auto’s zonder verwarming. Grote delen van de staat hebben nu nog steeds water en brandstof tekorten. Terwijl de bewoners lijden, hoge rekeningen krijgen, wijzen ambtenaren met de vingers naar de energiebeheerder, windturbines en de Green New Deal. Dit kan nog best gevolgen hebben voor het beleid van Biden en ook voor de economie. Sowieso zegt dit heel veel over de klimaatveranderingen.

Maar dit alles is voer voor de experts. Als beleggingsexpert heb ik, omdat ik de beurs in zijn geheel nog steeds niet vertrouw, even een winstje gepakt in Kraft Heinz. Als je de lange termijn grafiek bekijkt kunnen we op de lange termijn nog veel hoger, maar ik speel liever even kort op de bal. 

Kraft Heinz

Vlieg er eens uit

Ook in Easyjet heb ik even een winst gepakt, nu de versoepelingen uitblijven en er nog steeds geen duidelijkheid over de zomervakantie is en ga mogelijk bij een uitbraak door de Twindicator weer terug.

EasyJet

Wat dan wel?

Wel heb ik het meer defensieve Vodafone gekocht. Iedereen thuis moet toch internetten en bellen. 

Dit aandeel heeft een beter patroon dan ons KPN.

Vodafone

Bitcoin is net het weer

Zo is het schaatsweer met min 10 in Nederland en zo is het weer zonnig lenteweer met 20+ graden…het lijkt wel de Bitcoin, die met allerlei berichten omhoog gejaagd wordt.  Ik wacht weer op een technisch patroon alvorens ik iets ga roepen over de Bitcoin. Ondertussen laat ik het aan de manipulatoren over.

Bitcoin in USD

Het perfecte plaatje

Spekende over technische patronen, Palantir is fundamenteel moeilijk te lezen en ook als bedrijf vind ik er wel wat van. Maar de grafiek geeft in de Candle sticks mooie koop en verkoop-signalen. Nu weer even een koop op de grafiek. Ik doe er niks mee maar vind het leuk om te zien.

Palantir

Als het gratis is zeg ik geen nee

Tot slot een verhaal over Robin Hood en gratis handelen. Hoe gratis is iets, als je heel veel geld toe krijgt als broker als je orders doorstuurt? Zijn er dan geen verborgen kosten voor je klanten? Zero Hedge had er een heel verhaal over en maakte inzichtelijk hoe enorm veel partner Citadel verdient aan de omzet van de kleine beleggers.

 

En iets wat de Bulls aan het denken zou moet zetten is dat Arturo Di Modica, de beeldhouwer van de Bull van Wall Street is overleden….

 

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: