Column: Het is weer lente

lettergrootte
Ja, ik ben ouderwets en denk altijd dat we in februari winter hebben. Ondanks dat er in 2017 op dit moment nog sneeuw lag is het nu 15 graden en volop zon en stonden er ineens dames in bikini op de voorkant van de Telegraaf de afgelopen week. Iedereen is dus goed gemutst. Zo ook de beurs, je denkt dat je in een correctie zit die gaat voortzetten en er allerlei problemen zijn in de wereld…. maar alleen de hoop op een oplossing van één van deze problemen is al voldoende om de beurzen uit hun dak te laten gaan. Ter illustratie, Vrijdag ging de Dow Jones meer dan 400 punten omhoog op de hoop op een deal met China.

Maar ik denk nog steeds dat we een recessie krijgen, de obligatiemarkt geeft daar signalen van en bijv. in Nederland gaat het niet goed met de Retail sector, speelgoedzaken maar ook de Blokker hebben ernstige problemen, dit is overigens precies waarom ik niet positief ben op de vastgoedfondsen maar dat terzijde. Ook met de banken gaat het helemaal niet lekker. En dan hebben we nog een paar problemen.

De Brexit

In Nederland hebben we met een Muppet ineens de positieve gedachte dat door de inefficiënties er banen ontstaan en dat dit economische groei geeft. Maar groei bij ons is krimp aan de andere kant en los daarvan denk ik dat extra banen gewoon extra kosten zijn en dus een duurder product en dus minder verkopen….

De shutdown in de VS

Allereerst begin ik aan mijn verstand te twijfelen, want de vorige shutdown had vreemd genoeg geen negatief effect op de beurs maar nu het voorkomen van een tweede was direct heel positief. Iets anders was dat Trump in de vorige shutdown (waarop we gewoon omhoog gingen) ook al de noodtoestand had kunnen afkondigen. Maar nu hij dit doet en we ineens de noodtoestand gebruiken om een onzinnige muur te bouwen is dit ook weer positief? Maar de Retail sales waren vorige week dramatisch en had dat iets met de shutdown te maken? Of niet?

Nu het je zo populair maakt wil ik de rechtse politieke partijen in Europa ook een tip geven: bouw een muur midden in de Middellandse zee. Of anders op het strand in Italië. En ja, dat is net zo’n gek idee als in de VS.

De trade war

Laat ik eerst verwijzen naar een uitzending van Zembla, daar bleek heel fijntjes dat we bij het maken van elektrische auto’s en baterijen volledig afhankelijk zijn van China. Zij hebben in tien jaar tijd alle concurrentie van mijnen en productie bedrijven kapot gemaakt in een prijzenoorlog en wij zijn zo dom geweest om niet te beseffen hoe gevaarlijk dit is. Maar het werd nog gekker toen we in dezelfde uitzending bewezen kregen dat we met al de belangrijke medicijnen ook volledig afhankelijk zijn van de Chinezen en dat deze markt ook kapot gemaakt is door valse concurrentie vanuit China. Ik zeg valse concurrentie omdat er geen of minder controles zijn in de Chinese fabrieken en er daardoor medicijnen vervuild zijn of raken en er totaal geen milieu regels zijn. Dit heeft prijs verlagend gewerkt. Wij zijn nu voor heel essentiële zaken en producten volledig afhankelijk van China en die hebben wel degelijk politieke plannen met deze positie en krijgen nooit in een korte tijd onze eigen bedrijven meer aan de gang.

We zijn dus hopeloos verloren en vooral omdat we dat nog niet eens beseffen maakt het extra gevoelig. Maar denken we met onze rug tegen de muur nu echt de Chinezen een mes op de keel te zetten? Ik heb daar dus zo mijn twijfels over.

Kortom; ik snap met deze problemen niets van het optimisme.

En dan heb ik het nog niet eens over het begrotingstekort, de schuldenberg en de kloof tussen arm en rijk wat ik als een probleem ervaar voor de economie.

Maar omdat ik het klaarblijkelijk allemaal niet begrijp kijken we naar een paar grafieken. Allereerst de grafiek van Disney geeft een verkoopsignaal.

18-2-2019 01

In deze grafiek wellicht geen probleem denkt u, maar kijk een langer dan Pinokio’s zijn neus lang is. Wordt je echt blij van dit plaatje? Het gaat al zo lang zijwaarts.

18-2-2019 02

Activion Blizzard is dan wel weer een aandeel dat ik voor de korte termijn zou durven op te pakken. Het is bijna gehalveerd en we hebben bijna een koopsignaal in de Twindicator.

18-2-2019 03

Abercrombie heeft zoals vorige week beloofd bijna het verkoopsignaal.

18-2-2019 04

Tesla zou je gewoon nog short moeten zitten.

18-2-2019 05

Zwaargewicht Amazon

Amazon zou je ook nog short moeten zitten en dat zou iets over de markt moeten zeggen.

18-2-2019 06

Het grote plaatje

Om dan maar weer een long er tegenover te zetten, zou je Apple aandelen kunnen kopen. Hoewel iedereen toch ook de grote trend kan zien toch?

18-2-2019 07

De Twin Win

Hoe omhoog in de markt terwijl de verzekeraars bijna allemaal nog niet echt lekker liggen? Aegon lijkt overigens iets van een bodem even neer te zetten. Mits we boven de 4,35 weten te blijven.

18-2-2019 08

Banken liggen ook slecht en zouden ook mee moeten doen aan het circus, maar de banken zijn meer geld kwijt aan witwas controles en andere regelgeving en dus hebben we verkoopsignalen in ABN Amro.

18-2-2019 09

Duitse Bank heeft ook nog een verkoopsignaal in de Twindicator.

18-2-2019 10

Ondertussen gebeuren er rare dingen met Banco Santander en de Coco leningen. Vreemd genoeg horen we niet iedereen er over.

Toch nog even naar de Eurostoxx banken index kijken en dan zien we dat we nog verkoopsignalen hebben en dan komt de vraag op kan je een bull markt hebben zonder de bankensector? Vroeger leerde ik van niet, maar dat is waarschijnlijk ook ouderwets.

18-2-2019 11

Dan nog even de AEX

Het leven met indicatoren is goed. Als je het mij had gevraagd had ik al weken een daling verwacht, maar als je puur naar de indicatoren kijkt dan had je wel hoogtevrees gehad maar nog steeds geen verkoopsignalen in Amsterdam.

18-2-2019 12

Ook de Twindicator gaf nog steeds geen verkoopsignalen.

18-2-2019 13

De Duitse DAX had wel verkoopsignalen in de Twindicator en dus geeft dat twijfel.

18-2-2019 14

Maar de Dow Jones heeft ook nog geen problemen en dus moet je als beer gewoon even geduld hebben.

18-2-2019 15

De Nasdaq doet al minder enthousiast als de Dow Jones. Kortom; we hebben genoeg stof tot nadenken.

18-2-2019 16

Maandag is het “Presidents day” en zijn de Amerikaanse en Canadese beurzen gesloten. Kortom; alle tijd om na te denken. Zeker als je net als ik denkt dat je lekker op de golven zit dan wordt je er ineens vanaf gegooid…

We moeten onszelf afvragen of het echt al lente is of we niet gewoon een paar mooie dagen hebben? Voor je het weet is het weer heel koud en ben je blij met je warme jas.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur