Column: Het is weer zomertijd

lettergrootte
Het is letterlijk en figuurlijk zomertijd op de beurs. We staan ondanks:

  • een verstopt Suezkanaal met mogelijke leveringsproblemen als gevolg,
  • enorme spanningen met China, zo erg dat er boycotten zijn van bedrijven en er aanslagen zijn tegen Aziaten in de VS,
  • een pandemie, met verlenging lockdown, weer meer ziekenhuisopnames en enorme economische gevolgen
  • oplopende rente
  • hoge waardederingen
  • problemen met een groot Hedge fund dat Credit Suisse en Nomura ernstige verliezen gaat geven

Toch gewoon weer op een All-Time high in Europa. In de AEX hebben beleggers die 20 jaar geleden op de 700 gekocht hebben (na daar 20 jaar op gewacht te hebben), te maken met de droom van iedere speculant… namelijk je aankoopkoers weer terug zien. Toegegeven, je moest op dat moment niet in Baan, Versatel, KPN Qwest en / of Lernout & Hauspie belegd geweest zijn, want dan had zelfs de tijd de wond niet geheeld.

Maar als niet roze brildrager ga je jezelf afvragen hoe lang de huidige generatie kopers moet gaan wachten, op dit zelfde moment? Toch lijkt de grafiek in de AEX na eerder een top patroon gezet te hebben, op een zeer positief patroon namelijk een vlag waarbij we aan de bovenkant uitgebroken zijn. Kortom de grafiek reflecteert niet mijn zorgen.

AEX

Nu was de Duitse DAX al die tijd positief en gaf ook geen verkoopsignalen in de Twindicator zoals de AEX dat wel deed. Het zou te maken kunnen hebben met de automobiel industrie, die het fantastisch doet en ook de zware industrie die al weken zeer gevraagd ligt. Deze twee sectoren zijn in Duitsland goed vertegenwoordigd.

Duitse Dax

We zijn (waren) meer gecorreleerd met de S&P500 en die had eerder verkoopsignalen en is nu net onder de Twindicator gesloten. Het kan dus technisch een pull back zijn naar de Twindicator lijn maar het kan ook net zo makkelijke draaien naar een koop.

S&P 500

Maar feit is wel, dat de nog bredere Wilshire 5000 index ook een verkoopsignaal gegeven.

Wilshire

Waar zijn de negatieve patronen gebleven?

Alle hoofd schouders (H&S) patronen zijn ineens weer als sneeuw in de zomerzon verdwenen en als het H&S failure patronen worden dan kunnen we ineens weer veel hoger in deze IT aandelen.

De ASML twindicator op Euro 462,06 is doorbroken en daarmee hadden we een bevestiging van de draai en dat terwijl de Candle’s er ook negatief uitzagen.

ASML

Intel was de reden dat de Nederlandse Tech het geweldig deed, maar gek genoeg deed Intel het zelf niet heel goed. Het lijkt aan de bovenkant te zitten van de mogelijkheden.

Intel

Ook moest Tech op het matje komen in de VS en daar stonden Facebook, Google, etc. weer aan oude mannen in het congres uit te leggen wat het internet is en wat je er allemaal mee kan.

Een upflag?

Google hikt aan tegen een negatief patroon als het de komende week omlaag gaat en onder de $2.016,12 sluit. Gaat het erboven dan kan het ook gemakkelijk weer een stijging laten zien. Kortom afwachten is het devies.

Google

Apple heeft nog wel een negatief patroon en zou technisch gezien dus best lager kunnen. Hoewel je hier fundamenteel anders over zou kunnen denken.

Apple

Twitter mist Trump?

Een ander Tech aandeel dat het sinds het vertrek van Trumpie Dumpie moeilijk heeft is Twitter. Nu vind ik Twitter het leukste sociale medium gezien alle discussies en nieuwsitems die er voorbijkomen maar als iedereen liever een dansclipje ziet op TicTok dan telt mijn mening dus klaarblijkelijk niet. Technisch ligt de onderkant van het opgaande trendkanaal rond de $52.

Twitter

De dertigjarige T bond future

Ik noemde het reeds in de inleiding, de Amerikaanse Rente loopt al tijden vrolijk op en natuurlijk hopen we allemaal op een correctie van deze trend maar echte correctie hebben we nog niet echt gezien.

T-bonds

De Duitse Bund (tien jaars rente) reageerde technisch iets duidelijker maar daar hebben we ook reeds een behoorlijke beweging gezien.

German Bunds

Conclusie

Per saldo ben ik dus enorm verbaasd over de positieve stemming op de beurzen en de volledige draai van de Nederlandse Tech naar weer positieve patronen en dat terwijl de waardering reeds bitcoin-achtig hoog zijn. Het helpt natuurlijk dat er nu een tekort aan chips is door bijv. de grote vraag naar Electrische Auto’s, maar dat is typisch van voorbijgaande aard. Maar aangezien iedereen aan het bij schalen is, is de varkenscyclus alles behalve moeilijk te voorspellen.

Hopelijk en wellicht volgende week meer duiding.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Oude Enghweg 2
1217 JC Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Den Haag
Frankenstraat 26
2582 SL Den Haag
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur