Column: Het is zomertijd

lettergrootte
Het rampenscenario waar ik het vorige week in mijn column over had is nog steeds actueel. De rente moet in de VS gewoon nog heel veel hoger door de belastingverlagingen en wij, Europa, zal daarmee moeten volgen. Daarnaast zijn er nog heel veel andere problemen.

Denk ook eens aan de migratieproblemen, deze worden wereldwijd steeds groter en zijn naar mijn inziens gewoon het gevolg van het grote verschil tussen arm en rijk (één van de grote bommen onder de economie). Voorbeeld: een Afrikaan kan in eigen land, volgens de weekendkrant (NRC), 2.000 euro per jaar verdienen en als hij na de oversteek Europa heeft bereikt kan hij gemakkelijk meer dan dat bedrag verdienen. Dit is dus uitgenodigd door een pot geld. Dit weekend was er zelfs een meeting in Europa van alle leiders over de migratie problemen. Merkel staat al langer onder zware druk als gevolg van migratieproblemen. Kortom; dit ogenschijnlijk losstaande probleem heeft grote economische en nog grotere politieke gevolgen en de politiek heeft weer grote economische gevolgen en zo gaat het rond. Ook in de VS speelt dit probleem en dan gaat de First Lady een jas aan doen met de tekst dat het haar niet interesseert….?!

De handelsoorlogen

De heffingen op Europese auto’s die weer reactie gaan krijgen en die reactie die dan weer een nieuwe reactie uitlokt… Niet positief lijkt me, maar het probleem wordt nog steeds enigszins genegeerd.

Ook genegeerd worden de problemen met de Grieken die weer op eigen benen moeten staan en ook de OPEC werd positief uitgelegd. Oude zaken met als voorbeeld het schandaal rondom Facebook is ook totaal irrelevant geworden.

25-6-2018 01

Never catch a falling knife

Duitse bedrijven als Daimler hebben wel last van de handelsoorlog, maar de indices per saldo maar weinig lager. Daimler had ook andere problemen, want zij werden ineens in het dieselschandaal genoemd waar pas een topman van Audi voor in de gevangenis belandde. Voorlopig afblijven lijkt het devies.

25-6-2018 02

BMW had ook last van de handelsoorlog , maar ook hier zijn het de schandalen in de sector die druk geven op de automobielindustrie en de bedrijven. Ook hier nog even van af blijven.

25-6-2018 03

Zeker als je het even langer beziet. Dan kunnen de auto aandelen nog veel lager.

25-6-2018 04

Ik durf het bijna niet meer te zeggen

Tesla ook eindelijk weer lager, maar ik benoem het maar niet want alle keren dat ik het noemde gingen we daarna weer hard omhoog.

25-6-2018 05

De Duitse Dax is aan de onderkant weggeslagen en door de steun heen. Toch denkt iedereen dat de stemming helemaal toppie is, maar dat strookt niet met de grafiek.

25-6-2018 06

Vroeger was het zo dat als ze in Duitsland nieste, wij ook ziek werden. Maar de AEX trekt zich niets aan van de beweging in Duitsland en ging vrijdag hoger. Kortom; nog wel verkoopsignalen, maar voor mij als beer weinig lol in de shorts en elke dag weer pijn in je buik van de posities, terwijl je zonder deze shorts je wellicht nog veel slechter zou voelen.

25-6-2018 07De Nasdaq nog op een koopsignaal, maar toch met een beetje fantasie hebben we top vorming in deze index en vrijdag ging de Nasdaq als enige Amerikaanse index omlaag.

25-6-2018 08

Even lange termijn zien zijn we de top van 2000 ver te boven. Maar gaat het echt zo veel beter dan toen?!

25-6-2018 09

Overigens heeft de Dow Jones wel een verkoopsignaal en dat is opvallend. Sprekende over de Dow Jones.

25-6-2018 10

GE uit de Dow Jones

De Dow Jones wordt altijd geroemd als een index die door de eeuwen heen niet heel erg gewijzigd is en daarom kun je iets over de historie zeggen. Als een index steeds alleen de beste bedrijven van dat moment bevat dan vergeet je als belegger dat er ook mindere goden zijn die je daarvoor gekocht had en waarvan we allemaal dachten dat het ook een half god zou zijn. Veel indices laten alleen de winnaars in hun mandje, want zo krijg je een historie met een enorme performance. Maar de Dow Jones doet al een tijdje mee in dit spel. Nu moet een bedrijf dat eens het grootste bedrijf van de VS was na honderd jaar het veld ruimen voor een drogisterijketen. GE is een mooi bedrijf en een mooi voorbeeld van dat niet alle aandelen het fantastisch gedaan hebben sinds de kredietcrisis. Ik denk zelfs dat we vanaf de bodem in 2008 een crap rally hebben gehad. Hoe slechter je bedrijf op dat moment was, hoe harder het aandeel gerallied heeft.

25-6-2018 11

Korte termijn bezien zou je denken dat je het aandeel wel weer kan oppakken.

25-6-2018 12

Helaas geen plaatje van honderd jaar, maar nog fors langer dan het vorige plaatje. GE heeft kijkende van de jaren tachtig, hier meer weg van een telecom/internet aandeel. Het heeft zijn grootste succes in de bubbel van 2000  gehad en zakt daarna steeds verder weg. Nu wordt het bedrijf waarschijnlijk gesplitst in meerdere delen en kan op termijn weer hoger. Maar ook heeft het nog ruimte naar de 5 dollar.

25-6-2018 13

Het blijft een spelletje

Ubisoft is de bouwer van computerspelletjes en draait prima. Met computer bedoelen we natuurlijk game consoles, zoals: Playstation, Xbox, etc. De spellen zijn extreem realistisch alsof je er zelf bij bent en de sector zeer winstgevend. Toch vraag ik me af of die trend door kan blijven gaan.

25-6-2018 14

Kinderhand

Nintendo zit meer in de hardware dan software en kwam recent weer met iets nieuws namelijk de Nintendo switch, een soort console. Nu is Nintendo altijd wel creatief met nieuwe apparaten die soms een hype worden en soms niet. Leuke anekdote is dat mijn zoon in zijn kinderjaren (ongeveer tien jaar) er nog eens een keer voor heeft gezorgd dat papa veel geld verdiende aan een hype in het aandeel. De kids waren dol op de Nintendo en daardoor kocht ik de aandelen. En nu is mijn zoon volwassen, maar kwam opnieuw met de tip om naar het aandeel te kijken. Maar technisch kan ik het allemaal niet onderbouwen, maar een gewaarschuwd mens…

25-6-2018 15

Nog even leuk, Nintendo met ook de goede ouwe tijd.

25-6-2018 16

Ik ben dus nog steeds heel negatief over de markt en blijf bij mijn standpunt dat een hogere rente en de vele andere negatieve zaken grote effecten gaan geven. Het protectionisme brengt bij mij de gedachten aan de jaren dertig naar boven. En nu ben ik zelfs een optimist dus koop die goedkope bescherming.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur