Column: Het moet hoger?

Een Amerikaanse zakenbankier irriteerde me enorm met de uitspraak dat de beurzen veel hoger moeten staan omdat er een kans is op een vaccin. Die kans was volgens hem niet goed in de koersen verwerkt? Maar hoe hoog moeten we dan staan als we een vaccin krijgen? Is dan alles opgelost? Is alles beter dan voor corona? Los van de vraag die ik al meerdere keren heb gesteld: “Gaat iedereen zich direct inenten?” daarnaast de vraag: of het gaat het werken? En wat als er mutaties in het virus zijn zoals bij de Spaanse griep? Blijft het huidige vaccin het dan toch ook ondanks die veranderingen gewoon werken? Wat kost het vaccin (dus kan iedereen het betalen)? Dus kunnen ook de mensen in India en Afrika het betalen?, etc. etc. allemaal zaken die van belang zijn om in te schatten of het vaccin goed verwerkt zit.

 

Maar waarom mijn irritatie?

Mijn irritatie komt omdat ik er een beetje Pinokkio-award gevoel bij krijg. Dus allereerst een beetje historische kennis kan bij de bankiers kan klaarblijkelijk geen kwaad. Daarom maar even een feitje uit het verleden: In Rusland werden net na de Spaanse griep, dus zo rond 1920 vaccins ingezet bij de arbeidersbevolking. Immers die hadden ze nodig om te werken en die mochten dus niet ziek worden. Echter later bleek dat het vaccin wel zorgde dat je beschermd was tegen ziek worden van de griep, maar ook zorgde het vaccin dat iedereen die ingeënt was de drager bleef en dus andere kon besmetten die niet ingeënt was. Kortom het virus plantte zich voort. Pas jaren later kwam men er achter dat men de voortplanting van het virus ook kon stoppen door het vaccin vooraf met formaldehyde te behandelen. Nu zeg ik niet dat dit weer gebeurd, maar wel dat enthousiasme over dat het allemaal meteen werkt en er niks mis kan gaan dat is een dingetje…. Het is wat mij betreft zoals de Engelse zeggen: The proof of the pudding is in the eating.

Maar los van een enthousiasme over het vaccin

Er zijn tientallen redenen te noemen waarom we niet hoger dan december vorig jaar zouden moeten staan. Noem het failliet van bijv. Wirecard, maar ook de vele Werklozen in de wereld door het instorten van het toerisme als gevolg van het virus (alleen in Europa verwacht men 8,8 miljoen banen minder), denk hierbij aan de enorme afschrijvingen bij vliegtuigmaatschappijen en daarnaast zijn er nog veel andere banen verdwenen als een (indirect) gevolg van de coronacrisis.

 

En dan hebben we nog andere indirecte gevolgen van de coronacrisis die waarderingen lager moet maken zelfs als er een vaccin en/of geneesmiddel is: ik noem de olieprijs die fors lager is (en dus afschrijvingen in de belangrijke oliesector), de lagere dollar door de stimulatiepakketten, het thuiswerken en niet gaan winkelen wat grote effecten heeft op delen van de vastgoedsector (kantoren en winkels), maar ook het niet uitkeren van dividenden bij banken verzekeraars en andere bedrijven dat veel doet met de waardering van aandelen (dividendrendement is een belangrijk meetinstrument), etc.

 

De Handelsoorlog en de anti globalisering

Een zeer negatief effect voor de beurzen is natuurlijk het feit dat Amerika haar eigen markt steeds meer beschermd. Ik heb het wel meerdere malen gehad over de economische oorlog met China. Maar ook nu weer importbeperkingen voor Canada op Aluminium (wat is er gebeurd met het zegde liever een goed buur van een verre vriend?). Die economische strijd met China heeft los van Huawei, nu helemaal een dieptepunt bereikt door TikTok, WeChat en Tencent te verbieden binnen nu en 45 dagen. Dit is een afschrijving van vele tientallen miljarden (zo niet honderden miljarden) en heeft naast politieke gevolgen ook economische gevolgen voor werkgelegenheid en samenwerkende Amerikaanse IT bedrijven.  

 

And last but not least: Trumps herverkiezing die onzekerder is geworden

In december was het bijna 100 procent zeker dat Trump zou winnen en nu na corona en de vele werklozen is het allemaal anders en als Trump niet herkozen wordt dan behouden we niet de bestaande belasting voordelen en komen er geen nieuwe belastingvoordelen voor de rijken. Erger nog er komt mogelijk zelfs miljardairs belasting. Maar sinds december (dus voor corona) zijn de spanningen met China enorm opgelopen. In december hadden we juist een deal had gemaakt met China die super was voor de VS. Maar door nu ineens Chinese bedrijven te weren uit het vrije westen (of is het toch meer een western?) krijgen we een hele andere dynamiek. Het verbieden van apps kan ook nog eens niet goed voor de herverkiezingen zijn als de fans niet meer hun dansende cavia’s voorbij krijgen omdat Trump het verboden heeft. Het kan wel stoer lijken een app te verbieden maar het volk wil brood en spelen.  Kortom je komt tot de vraag waarom gaan we nu een retail app verbieden? Want voor de consument maakt het niet uit of je nu door de hond of kat gebeten wordt …dus of Facebook en Google die je data heeft of China? Zolang je geen president wil worden maakt het de meeste niet uit wat de tech-giganten van je weten.

 

Om het even af te maken

Maar even er zijn dus genoeg redenen om niet hoger te moeten zijn dan december vorig jaar en er is dan ook geen enkele reden te denken dat we achter gebleven zijn. We zijn opgelopen op stimulatie pakketenen als gevolg van corona en dus als er geen corona meer is zou je kunnen zeggen dat er ook geen stimulatie meer nodig is?

Tencent (USD)

Tencent is op het Trump verhaal omlaag maar zou nog veel lager moeten (en kunnen)

Terug over werkloosheid

De afgelopen week hadden we weer werkloosheidcijfers. Als je tijdens de eerste maanden van de coronacrisis tientallen miljoenen banen verloren ziet gaan, dan zou je kunnen zeggen dat een stijging van de afgelopen tijd nog niet voldoende zou moeten zijn om de arbeidsmarkt weer op het oude niveau te krijgen.  Analist Marey (RABO) gaf in de media aan dat in juli doorgaans een seizoen correctie voor het onderwijs wordt toegepast en omdat er dan nu meer dan normaal onderwijzend personeel wordt ontslagen moeten we anders corrigeren. Immers dit jaar waren die onderwijzers al weg en hiervoor aangepast zou de banengroei volgens Rabobank niet 1,8 miljoen maar 1,5 miljoen zijn geweest. Kortom er was weer ouderwetse discussie/manipulatie rond de werkloosheidscijfers. Zelf wil ik wijzen op de U6 versie van de werkloosheidscijfers, deze geven een veel beter beeld en dan zien we dat de werkloosheid rond de 16,5 procent ligt.

U6 Werkloosheid VS

Bron FRED:

 

Ook ben ik persoonlijk een fan van Robert Reich die altijd scherpe commentaren op Trump heeft en ook goed de verschillen tussen arm en rijk aangeeft. Hij was Secretary of Labor bij Bill Clinton en adviseerde meerdere presidenten.

 

Dan nog even de Daling van de dollar.

Volgens Morgan Stanley is de dollar oversold, het meest oversold in veertig jaar. Of we dat weer met korrel zout moeten nemen? Oké het is hard gegaan en ja de Candle geeft ook een tijdelijke draai. Maar de verkiezingen worden voor de dollar van belang.

Euro Dollar Chart

Toch nog over de gevolgen van Trump zijn verbieden van Tencent

Prosus heeft een belang van 31 procent in Tencent dus als Tencent verboden is…

We zagen vrijdag de koers reeds dalen maar eigenlijk valt dat nog mee, want als je een bedrijf echt verbied, is het eigenlijk meteen klaar.

Prosus

 

De AEX heeft nog een verkoopsignaal en de Twindicator staat op 571,54 en aangezien vrijdag een slot had van: 559,57 hebben we voorlopig geen draai.

EOE index

Gelukkig weer cash

Amazon topman verkoopt weer voor miljarden aan aandelen en kan dus boodschappen doen en zelfs een bootje kopen. Het aandeel staat onder USD 3244 (het Twindicator niveau). We hebben dus nog een officieel verkoopsignaal. We gaan het zien.

Amazon

Microsoft wil nu TikTok overnemen en dus groter worden in social media sector. Gek genoeg zie ik het niet echt gebeuren en hoewel we nog een koopsignaal hebben waag ik vandaag een gokje omlaag en koop ik een put op MSFT.  Overigens ook Twitter heeft interesse in TikTok.

MSFT

Taxi!

Een laatste aandeel waar ik aandacht aan wil geven en dat met cijfers kwam die wel voorspelbaar waren, was Uber. Natuurlijk was er een corona effect.  Minder toeristen en dus minder Uber ritjes. Het bedrijf maakt daarom bezorgingen belangrijker maar het blijft natuurlijk een soort taxi. Als product ben ik een fan, maar als belegger niet.

Uber

Toch wil ik ook nog wel kwijt dat ik meer reactie omlaag had verwacht op de toch tegenvallende cijfers. Wellicht wachten op een verkoopsignaal van de Twindicator onder de 31,75 USD. Maar wellicht moeten we maar gewoon lekker van de zon gaan genieten en de beurs, de beurs laten.

En mocht het slecht weer worden dan spelen we gewoon Mens erger je niet!

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: