Column: Het oog van de storm?

lettergrootte

De kans op een Britse exit wordt steeds groter gezien de anti-Europa stemming in Europa. Ook de Nederlanders die eigenlijk tot de pro-Europa groep horen, worden steeds meer anti-Europa. Kijkt u maar naar de Nee-uitslag van het Oekraïne-referendum. Binnenkort zijn er onder meer Duitse en Spaanse verkiezingen en daarna zijn er waarschijnlijk nog meer landen anti-Europa. Hoe goed is dit voor Europa?

 Door: Cees Smit
Bron: IEX

Even focussen op een Engelse Exit.  De Pond is reeds fors gedaald en blijft verkoopsignalen geven.

Verder blijft het vluchtelingen probleem ook heel belangrijk. Dit is een belangrijk probleem in het sentimentsdebat in de UK. Maar ook voor de Grieken is dit een belangrijk ding en het gaat al tijden niet goed met de Grieken. IMF dreigde afgelopen week met opstappen uit het noodprogramma, maar dat haalde nauwelijks de kranten. Laat staan de voorpagina’s.

Een deel van de kloof gedicht

Dan hebben we nog de problemen tussen arm en rijk. De panama papers gaven aan dat het verschil tussen rijk en arm in belasting betalen heel klein is. Of eigenlijk hoe rijk en arm op elkaar lijkt. Immers, de ene groep heeft geen geld om belasting te betalen en betaalt daarom weinig tot niets en de andere groep is zo rijk dat ze door de constructies via allerlei bananenrepublieken ook geen belasting betaalt.

Even alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk bizar dat de samenleving (de belastingbetaler) eerst banken moet redden en dat vervolgens deze banken mee helpen aan allerlei belastingontwijkingen. Ook is de ontwijking van de rijke 1 procent, olie op het vuur van onvrede van de 99 procent. We lopen de kans een volkswoede op te wekken. Want het gaat al tijden niet goed met de 99 procent.

Ook ons voorland Japan gaat nog steeds niet lekker. Zo doet de Dollar Yen wat ik verwachte en is bezig met de downflag. Iedereen die mijn column leest weet dat ik de Dollar Yen als indicator zie.

We hebben dus een dalende Dollar Yen. Voor mij een belangrijke indicator voor de aandelenmarkt. De Yen beweegt vanuit het ontwinden van oude Carry trades (op lage rente gestoelde leningsconstructies). Er worden door de Japanse overheid mega interventies gepleegd, maar die hebben totaal geen effect. Het koersdoel is nu 105.

Nikkei verkoopsignalen

Een sterke Yen zorgt voor slechtere concurrentie van Japanse bedrijven en dus verkoopsignalen in de aandelen. Nu hadden we al verkoopsignalen in de Twindicator.  

De Amerikaanse economie is op heel veel vlakken aan het verslechteren, zo was er de afgelopen week de Pfizer Allergan deal die afketste op belastingdruk. Een slecht verhaal voor toekomstige overnames.

Ook gaat het helemaal niet goed met de toenemende schulden bij studenten, meer voedingsbonnen, meer schuld bij de overheid, hogere gezondheidskosten, etc. Op Zerohedge las ik er een leuke column daar over met duidelijke plaatjes die meer zeggen dan duizend woorden.

 

Bron Zerohedge

Eurodollar is zoals verwacht sterk aan het worden en als we door de weerstand heen gaan, kan het spreekwoordelijke hek van de dam.

Hoewel de productie nog onverminderd voort draait, ging de olie afgelopen week op verminderde voorraden ineens hard omhoog. Nu verbaasde me de heftige positieve reactie want we hebben we eerder dit soort voorraad cijfers gezien en ook vraag ik me af wat tot de voorraden gerekend wordt. Een tanker of olietrein telt waarschijnlijk niet mee. Maar hoe het ook zei, olie draait naar een koopsignaal in de Twindicator en geeft daarmee een mixed signaal.

De Point of Figure grafiek van de AEX geeft aan dat een verdere daling waarschijnlijk is.

De AEX EB indicator heeft een verkoopsignaal gegeven. En ook in de Twindicator hebben we verkoopsignalen.

Ook op de Duitse Dax hebben we gewoon verkoopsignalen in de Twindicator.

De Amerikaanse tech index, Nasdaq, geeft nog geen signalen van een draai.

En ook de Dow Jones Index geeft nog geen officiële verkoopsignalen.

In Eb indicator op de Dow Jones Industrial Average hebben we het eerste waarschuwingssignaal. Maar nog zeker geen verkoopsignaal.

Snel maar naar wat losse aandelen

Uit het mega gehypte Tesla ben ik uit en ik kan bijna niet wachten op een verkoopsignaal.

Amazon short?

Ook mijn lievelingsshort Amazon heeft nog geen officieel signaal gegeven.

Biotech moet theoretisch te lijden hebben van het afketsen van fusie Pfizer, maar dat hebben we niet gezien. Anderzijds deed de Biotech-sector niet mee aan de rally van februari en maart. Pas in april zijn we iets aan het herstellen. Officieel hebben we koopsignalen. Zelf durf ik ze niet te volgen.

Los van de Biotech, zien we de Financials bijna allemaal met verkoopsignalen. Citigroup heeft een verkoop signaal.

 

Ageas (oude Fortis) heeft ook een verkoopsignaal. Eerder gaf ik al aan dat ik niet geloofde in dit aandeel.

Het Duitse Allianz was ook al eerder een verkoopkandidaat een heeft recent ook officiële verkoopsignalen gegeven. 

Als we de lange termijn grafiek bekijken, zien we dat we mogelijk met een dubbele top te maken hebben en dus nog veel verder omlaag kunnen. Uitgaande dat de steunlijn niet houdt.

Deutsche Bank is ook al een tijdje een verkoopsignaal.

Het Duitse Commerz is een soortgelijk verhaal.

En zelfs het kwalitatief goede InterActive Brokers heeft een verkoopsignaal.

Kortom; alle financiële waarden liggen slecht. Niet iets wat een rally aankondigt.

Dan maar verder met LinkedIn. Het is u waarschijnlijk ontgaan, maar in de weekgrafiek zie je mooi hoe dramatisch de afgelopen tijd is geweest voor dit soort veel te dure aandelen. In vele webinars en columns heb ik er voor gewaarschuwd. Overigens is het aandeel nog steeds te duur.


Facebook is ook een aandeel dat te duur is in mijn ogen. We hebben vrijdag een verkoopsignaal, dus kijk eens naar een Turbo Short of een andere manier om dit aandeel short te gaan. 

Zelfs problemen bij lievelingen

Mijn lieveling First Solar heeft even bescherming nodig want de markt heeft zich even tegen dit aandeel gekant. Op lange termijn blijft het een mooi aandeel, maar op de korte termijn moeten we onszelf even beschermen.

Om vrolijk af te sluiten.

Chipproducent van de camera’s van Gopro, Ambarrella, heeft wel weer een koopsignaal gegeven. Voor de optimisten onder ons kan dit wellicht leuk zijn als koopkandidaat.

Per saldo is de markt dus heel gevaarlijk aan het worden, maar nog niet echt aan het dalen. Wellicht zitten we in een soort oog van de storm en hebben we slecht een beetje windrichtingverandering nodig om in de ernstige problemen te komen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur