Column: Het wordt minder

lettergrootte
De afgelopen week hadden we op de 21ste de langste dag. Voor de beren was het een Longest day, met short posities voelde je, je alsof je op een fout moment op een strand in Normandië was geland. Na de langste dag worden de dagen alweer korter en zijn we dus alweer met bezig met het terug tellen naar de winter.

Kapitaal verbranding

In de economie wordt er gedaan alsof we aan het begin van de zomer zitten en er geen vuiltje aan de lucht is, maar enkele weken geleden deed Banco Santander een bod van 1 euro op Spaanse Banco Popular en daarmee werden vele aandeelhouders buitenspel gezet. Nog steeds naweeën van de kredietcrisis…

In Italië hadden we twee grote Italiaanse banken in de problemen en afgelopen weekend werkte de Italianen met spoed aan een noodwet voor de afwikkeling van deze, in de problemen geraakte banken zijnde Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. Op maandag (column altijd zondag gemaakt) zal alles afgerond zijn. In de zuidelijke landen zijn nog veel meer banken te bedenken die er bedenkelijk voor staan. Elke keer als er een “redding” plaatsvind wordt er veel kapitaal van aandelenbeleggers vernietigd. Oke, anders werd het door de belastingbetaler betaald, maar de overheden doen mij juist geloven dat ze steeds verdienen aan het redden van banken en dat het goed is. Mijn economieleraar leerde mij dat banken niet in een hoog conjunctuur omvallen, maar juist in slechte economische tijden? Dit rijmt niet helemaal met de huidige situatie.

Einde groei?

Ondertussen zijn er ook analisten bijv. van Pimco die weten dat een economie niet alleen maar kan groeien en dus normaal eens in de 8-10 jaar een recessie laat zien. Kortom; binnenkort kan het ook weer eens gaan minderen. Nu was dat nieuws iets wat mijn dochter die niets met economie heeft ook had kunnen vertellen tegen de media. Nee, het nieuws was dat Pimco aangaf dat als we een teruggang krijgen het best een moeilijk verhaal kan worden, want wat gaan we doen wat we nu al niet doen in de groeifase? Rente nog verder verlagen? Nog lagere belasting? Of nog meer overheidsstimulatie? Het wordt een interessante tijd.

Over interessant gesproken

We hadden vorige week verkoopsignalen in de Nasdaq100 index, maar de bulls wilden nog niet opgeven en de afgelopen week hadden we een hevige strijd. Het slechte nieuws voor mij was dat de bulls zelfs gewonnen hebben en de boel weer tot een koopsignaal hebben weten te draaien.

26-6 01

Ook de bredere Nasdaq-Composite index (met alle Nasdaq aandelen) is weer na eerdere verkoopsignalen naar een koopsignaal gegaan. Nu betekent dit niet dat ik vol long ga, maar wel heb ik mijn short positie afgekapt. Zoals ik in mijn inleiding reeds zei; een pijnlijke operatie. Het is nu wachten op een hernieuwd verkoopsignaal, want long ga ik zeker niet.

26-6 02

De Dow Jones staat nog op een koop, maar deze oude dame is wel wat aan het wegzakken (lees: verzwakken). Onder de 21.261,75 krijgen we eindelijk weer een verkoopsignaal. Tot die tijd geduld.

26-6 03

Ook de Duitse Dax blijft ondanks Trumps eerdere opmerkingen en de steeds opkomende dieselschandalen, maar op een long en pas onder de 12.589,60 krijgen we een verkoopsignaal. Ook hier geduld.

26-6 04

Ondertussen in Amsterdam

In de AEX hebben we ondertussen nog steeds verkoopsignalen en dat is ook wel weer vreemd, gezien de patronen in de Dax die ons beeld niet bevestigen. Nu is natuurlijk de vraag of we gaan herstellen of we alsnog nu gewoon doorzetten omlaag.

26-6 05

Als we daarom even inzoomen op de Aex candle grafiek, dan zagen we eerder een engulfing bear (zeer negatief patroon), maar recent ook een hamer. Een hamer is een draaipatroon, maar eigenlijk moet hij dan wel onder of bovenin de trend zitten en is dit echt zo? Ik twijfel iets.

26-6 06

Overigens zijn de meeste andere indices (bijv. Italië) net als de AEX in verkoopmodus en niet allemaal hebben ze mooie hamerpatronen. De Eurostoxx50 bevestigd het negatieve patroon.

26-6 07

Aandelen individueel makkelijker

Er zijn dus wat verschillende signalen in de diverse indices die elkaar uiteindelijk beïnvloeden. Ik focus daarom mijn posities meer op de losse aandelen.

Een te gek idee of gewoon een gek idee?

De vraag is altijd wanneer is het een gek idee en wanneer iets briljant is. Trump kwam volgens eigen zeggen met het idee om de muur bij Mexico te bouwen, maar dan een muur met zonnecellen… Ja dan betaald de muur zichzelf. Hadden ze dat in China of later in Berlijn maar bedacht, maar nee het was Trump…

Maar het had leuke gevolgen voor één van mijn lievelingen en dat is natuurlijk First Solar. Nu ben ik altijd voorzichtig als een aandeel een knal omhoog krijgt op een gek idee van een briljant iemand of van een briljant idee van een gek iemand. Ik heb dan ook direct weer calls geschreven op mijn aandelen FSLR.

26-6 08

Een ander aandeel dat weer door Trump bewoog is Gilead Sciences, dit Biotech bedrijf schoot omhoog op de Trump ziektekostenplannen. Technisch hebben we nu een koopsignaal en dus is het wel leuk om dit aandeel te kopen.

26-6 09

In dit licht is het wel goed om ook even naar de lange termijn grafiek te kijken. De week grafiek geeft mooi aan hoe hard dit aandeel wel niet gedaald is (ruwweg gehalveerd). Ook op de lange termijn zien we een trendwijziging.

26-6 10

Nog een long

Lululemon de licht doorzichtige yogabroekenfabrikant heeft technisch en fundamenteel koopsignalen. Ook ik ga op maandag weer long in dit aandeel.

26-6 11

Waar we verkoopsignalen hebben zijn de verzekeraars, NN kreeg ineens weer last van de oude woekerpolis claims, technisch hadden we al langer verkoopsignalen.

26-6 12

Ook Aegon heeft verkoopsignalen.

26-6 13

Amazon is gedraaid naar een koop in de Twindicator, maar ik heb ze zelf short gegeven rond de 1.000 dollar. Ik vind dit aandeel al jaren te duur. Een volatility in de top geeft reeds het einde aan.

26-6 14

Er zijn ook wel meer aandelen die duidelijke verkoopsignalen geven. Zoals, Adidas kijk eens naar een turbo short.

26-6 15

Ook Goldman heeft verkoopsignalen en de grafiek ziet er weinig hoopvol uit.

26-6 16

Lievelingetje

Home Depot mijn lieveling is ook weer terug op het short honk. Ik zal op maandag ook nog even naar puts kijken.

26-6 17

En als laatste moeten we weten dat de VIX en de VEAX, kortom; de Volatility laag staat.

26-6 18

Kortom; bescherming is nog goedkoop. Ook in 2007 voor de laatste echte dip stond de Volatility ook laag.

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen.

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur