Column: Irrationeel of normaal?

lettergrootte
Markten en dus mensen kunnen langer irrationeel blijven dan jij solvabel, maar wat is irrationeel tegenwoordig?

Allereerst is de inleiding natuurlijk een link naar de uitspraak van de econoom John Maynard Keynes. Hij zei: “The market can stay irrational longer than you can stay solvent”. Wat hij volgens sommige bedoelde was: “You can be right that a market or sector is overvalued, but wrong on the timing”. Nu zijn we behoorlijk irrationeel in mijn ogen en timing is zeker een dingetje. Immers als je bijvoorbeeld omhoog gaat op mogelijke positieve uitkomsten van een onderhandeling over de handelsoorlog en als die gespreken mislukken en dan ga je weer omhoog, klopt dit dan? Blijven we alleen maar omhoog gaan wat het nieuws ook is, irrationeel of niet?

Dan een ander voorbeeld

Als een president van de VS mogelijk afgezet gaat worden (het “impeachment” van Trump) en we zitten vlak voor verkiezingen van de senaat zou je dan verwachten dat beurzen dat als positief zien? Kortom; is er een reden om daarop omhoog op te gaan?

Of zien we in de olieprijs een reden om omhoog te gaan? De olie zet lagere toppen neer en is nu bezig met een pull back naar de Twindicatorlijn. Een lagere olieprijs is goed voor de economie, maar minder goed voor de beurs met al zijn oliewaarden.

27-8-2018 01

De economie in de VS draait goed, maar de lonen stijgen niet. Het IMF wil dat de Amerikanen gaan sparen, maar de gewone Amerikaan die bijv. bij Amazon werkt blijkt volgens onderzoek van Bernie Sanders niet normaal rond te kunnen komen. Dit, terwijl de topman van dit bedrijf niet weet wat hij met zijn geld moet doen als rijkste man op aarde. Is het irrationeel om te denken dat deze verdeling wel erg scheef is en is het irrationeel om te bedenken dat dit grote economische gevolgen heeft? Nee, als je, je iets in de historie verdiept dan weet je o.a. uit de crisis van de jaren dertig dat dit als één van de grote oorzaken gezien wordt van de toenmalige crash.

Ook iedereen die een boek over de economische gevolgen van Reagan heeft gelezen, weet dat het laten oplopen van de staatsschulden en de protectionistische maatregelen oorzaken waren voor de crash van 1987. Gelukkig zijn er ook economen die gevaren zien zie bijv. Nu.nl ‘Economische erfenis Donald Trump zal rampzalig zijn‘. Dus is het irrationeel om te denken dat het binnenkort verkeerd gaat? Als je de experts in de kranten ziet dan ziet iedereen de beurs alleen maar hoger gaan. Maar is dat niet een teken dat iedereen al in aandelen zit?

Even een paar “koopjes”

Amazon blijft maar oplopen en is niet stuk te krijgen. Andere bedrijven, zoals Ikea en Ahold zijn vol lof en kijken op naar dit bedrijf en kopiëren hun concept. Maar geeft dit niet aan dat we meer concurrentie krijgen voor Amazon?

27-8-2018 02Tesla heeft een beetje een irrationele topman. Hij roept stoer dat hij het bedrijf van de beurs kan halen, maar dit weekend wordt hij even gecorrigeerd door de aandeelhouders die dit helemaal niet willen. Benieuwd hoe de koers zal reageren. Ook zou je reactie verwachten van het nieuws dat personeel opstapt naar Apple.

27-8-2018 03

Netflix omhoog en dus de Faang ook?

Netfix vond de weg omhoog weer en nu is de vraag of ook de andere FAANG aandelen weer vrolijk omhoog gaan?

27-8-2018 04

Facebook is technisch nog niet in een herstel, maar gaan we Netflix achterna?

27-8-2018 05

Terug naar de indices

In de AEX zijn we op vrijdag nog niet boven de zwarte candle en daarmee is technisch gezien de correctie nog niet achter de rug, maar op maandag worden we verrast met een positieve FED move. Het moet klaarblijkelijk gewoon een stapje gekker.

27-8-2018 06

De Eb Dax geeft nog verkoopsignalen, maar daar hebben we hetzelfde verhaal als de AEX.

27-8-2018 07 De zwarte candle is ook in de DAX op vrijdag nog niet overschaduwd met positivisme.

27-8-2018 08

Kortom; we gaan klaarblijkelijk vrolijk omhoog en dus is de vraag wanneer de realiteit eindelijk terug keert. Zoals Kostolany altijd zei: om een aandeel te kopen moet je fantasie hebben, maar om een aandeel te verkopen moet je realistisch zijn.

 

Geschreven door: Cees Smit

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur