Column: Kansloos

lettergrootte
Nu maak ik al meer dan twintig jaar columns in het weekend, waarbij ik door Kooten en de Bie geïnspireerd (‘’Keek op de week’’) ben en altijd even terug en vooruit kijk. Terug blikken is al niet zo leuk als je toch iets van een correctie verwacht had, maar vooruitblikken is van tijd tot tijd volkomen kansloos en dit weekend is zo’n moment. We hebben de G20 dit weekend en wat daar nu weer uitgekomen is of gaat komen is onmogelijk in te schatten, want naast de G20 is er zoals Fokke en Sukke in de NRC zo mooi aangaven de G1 in Beijing. Uiteindelijk bepalen de Chinezen wat er gebeurd.

1-7-2019 01

Een goed kwartaal

Terugblikkend was het een extreem goed tweede kwartaal dat ook al een goed eerste kwartaal opvolgde. Nu kon je als scepticus dat eerste kwartaal nog verklaren met al een reactie op de daling in het jaar daarvoor, maar het tweede kwartaal was gewoon een centrale banken succesverhaal. Nu kom ik uit de tijd dat de overheden alleen wat deden om de beurs te stimuleren, als er crisis was op die beurs of er een recessie in de economie was. Maar tegenwoordig is het allemaal anders en geven we continu stimulatie aan een aan stimulatie-verslaafde beurs. Om het nog duidelijker te maken we geven hard drugs aan een ernstige verslaafde en verzwakte junk. Het is klaarblijkelijk allemaal korte termijn focus, want op lange termijn hebben we geen enkel wapen meer en was het nu echt een crisis situatie? Of is het meer een coma situatie van de economie en denken we dat we een coma patiënt terug krijgen met deze hard drugs?

De vooruitblik?

De G20 kan in mijn ogen alleen tegenvallen. We zijn al tien of meer keer hard opgelopen op een goede afloop van de trade deal en de trade deal is meer dan alleen trade, want het gaat nog veel meer over de intellectuele eigendommen. Ook moeten we beseffen dat een trade deal goed voor de VS, niet goed zal zijn voor de Chinezen. En waarom hebben we dit handels tekort met China? Was het niet zo dat China er niets aan kon doen? Maar dat wij geen zin hadden in hard en vervuilend werk en dat we die industrie en alle andere productie daarom verplaats hebben naar China en andere goedkope lonen landen. Daarnaast wordt ik een beetje geïrriteerd door Trump die aan een kant niks met oude internationale afspraken te maken wil hebben en ondertussen aanschuift bij nieuwe afspraken alsof ze zich daar wel aan gaan houden als het negatief voor de Amerikanen wordt.

De hele beurs begint zich te gedragen als de Bitcoin.

1-7-2019 02

Nu was ik heel positief voor de Bitcoin, maar volatility bij aandelen is negatief en ook bij de Bitcoin hebben we weer teveel volatility. Daarmee is de korte termijn en lange termijn in de Bitcoin negatief geworden, technisch was dat door onder de 13.508 te gaan in de Twindicator en dat stonden we dit weekend al weer.

1-7-2019 03

Wat als de profetieën niet uitkomen

Naar het boek “When prophecy fails” van schrijver Leon Festinger moet je soms appelleren aan feiten en logica in je toekomst verwachting, maar in de praktijk lijkt het helaas meer op cognitieve dissonantie. Dit laatste is onze diepste overtuiging dat we gelijk hebben en als mensen doen we daar dan alles aan om dit gelijk te bewijzen. We lezen en zien het nieuws zo dat we alleen punten mee pakken van zaken die in ons plaatje goed uitkomen. Nu voel ik me altijd meer econoom dan waarzegger en herinner de uitspraak van John Kenneth Galbraith: ‘’de enige functie van economische voorspellingen is om astrologie meer aanzien te geven.’’ Helaas zit hier een harde kern van waarheid in, maar toch blijven we doorgaan, want mijn columns zijn niet special voorspellingen maar meer om de lezers aan het denken te zetten.

Als ik zelf naar de lange termijn grafiek van de AEX kijk dan krijg ik niet het gevoel dat we aan he begin van een grote rally staan. Werkloosheid is reeds laag, de winsten van de bedrijven hoog, de globalisering stokt en de rente is reeds negatief. Kortom; ik zie geen reden om te denken dat we de resultaten uit de vorige kwartalen kunnen blijven evenaren.

1-7-2019 04

Een meer kortere termijn van de Duitse Dax maakt mij ook sceptisch voor de toekomst, maar nogmaals dat is in mijn beeld zo.

1-7-2019 05

Meer kortere termijn kijkende naar de AEX geeft hetzelfde beeld als de Dax. Nogmaals het is niet direct kommer en kwel, maar ook geen voorgang van de rally.

1-7-2019 06

Wel positief

De Russell bleef wat achter en leek een signaal te geven aan de grote indices, want als de kleinere aandelen niet mee doen aan de rally dan kon deze wel eens op zijn einde lopen. Maar gelukkig voor de stieren afgelopen week deed de Russell2000 het ineens weer prima. Het is niet zo dat de Russell ook nieuwe highs neerzet, zoals de Dow Jones en de SP500.

1-7-2019 07

De Nasdaq zet weliswaar bijna records neer, maar ook hier zie ik niet direct redenen om veel hogere niveaus te verwachten.

1-7-2019 08

Even naar de losse aandelen

Een designtopper gaat weg bij Apple en je zou paniek verwachten, maar wellicht is het juist positief om jong bloed aan boord te krijgen. We staan nog op een koop zonder heel enthousiast te willen zijn.

1-7-2019 09

Tesla maakt stiekem ook batterijen?

Een paar weken geleden werd iedereen extreem flauw op dit aandeel en nu kruipt het stiekem als een kriebelende rups omhoog. Ik was gelukkig niet meer flauw en blijf aan de zijlijn.

1-7-2019 10

Deutsche Bank ontslaat naar alle waarschijnlijkheid 15.000 man en veert omhoog, maar de enige asset van een bank zijn de mensen die er werken.

Maandag weten we meer hoe iedereen de G20 uitlegt en we gaan het zien.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur