Column: Lijstjes tijd 2020 voor 2021

lettergrootte
Zoals ik vorige week al aangekondigde is dit waarschijnlijk  mijn laatste column voor dit jaar met hierbij de “lijstjes”  voor 2021. De terugblik en de meer uitgebreide vooruitblik op dit bijzondere jaar zal waarschijnlijk later volgen. Want een bijzonder jaar is het.

Het kan de hernieuwde lockdown, het jaar in het algemeen, de donkere dagen voor Kerst, of de beurs zijn, maar als ik eerlijk ben word ik wel een beetje depressief van het geheel. Sommige aandelen worden als in de tulpenbollen manie omhoog gekocht alsof dit feest maar nooit tot een einde komt.

De T van Tulpenbolmanie

Als je mensen uitlegt dat in de tulpenbolmanie de waarde van een tulpenbol extreme waarde kreeg en dat men toch nog steeds wilde(bij)  kopen en ook blijven kopen omdat men dacht dat het nog hoger ging, dan begrijpen maar weinigen waarom mensen ooit zo gek waren en zeggen deze meestal  daar zelf  nooit aan mee te doen. Maar als je dezelfde mensen uitlegt dat een bedrijf als Tesla nauwelijks echte winst heeft gemaakt en een beperkt aantal auto’s per jaar verkoopt en dan ook nog eens maar één soort produceert (elektrisch) en dat ook de concurrentie geweldig “op stoom” begint te komen (of moeten we zeggen op stroom begint te komen), maar dat Tesla dan toch in zijn eentje meer waard is dan alle 9 grote autoproducenten gezamenlijk. Dan vinden mensen het niet vergelijkbaar met de tulpenbollen en krijg je het argument dat het bedrijf in de S&P500 moest worden opgenomen en dus dat je het nu moet kopen….alsof het toetreden tot de S&P500 ook maar iets  verklaart over de enorme hype en enorme bubbel in dit fonds. Want er zitten nog 499 andere bedrijven in die index en die hebben niet die extreme waardering van 1.330 maal de verwachte winst en niet de marktwaarde van 659 miljard USD.

Nog even voor dat laatste en alleen ter vergelijking het Daimler concern is 62 miljard waard en daarin zit Mercedes Benz en Mercedes is winnaar van F1 en verkoopt waarschijnlijk dit jaar en zeker volgend jaar meer en betere elektrische auto’s dan Tesla. Tesla heeft 48 duizend man in dienst en Daimler 290 duizend… dus ga mij niet bellen als dit (Tesla) aandeel crasht.

Tesla

Door naar de volgende speculatie

Nu was ik eerder in dit jaar positief op de Bitcoin, maar toen was de Bitcoin met zijn technologie volgens de ‘experts’ niks. Maar nu zijn er ineens experts die de Bitcoin goedkoop vinden en 400.000 zien? We gingen afgelopen week door de 23.292 heen en dus door de oude high die rond 19.156 lag…

Dit soort accelaraties en dit soort teksten zijn vaak het einde van de trend en als we weer gewoon naar kantoor moeten stoppen we weer met dit soort hobby’s? 

Bitcoin in USD

Dollar zwakte?

Volgens sommigen was de stijging van de Bitcoin te wijten aan het feit dat de dollar zwak is. Maar de Bitcoin in Euro’s is min of meer even heftig. Aangezien we weinig fundamenteels van deze stijging kunnen zeggen gaan we snel verder.

Bitcoin euro

De donkere dagen voor Kerst

In de NRC stond een verhaal waar ik me erg in kan vinden namelijk dat de lockdown een wel heel zwaar middel was en een buitenproportionele maatregel was om alleen de zwakke groepen te beschermen in deze voor de economie en voor de menselijkheid zo belangrijke periode waar je familie en vrienden opzoekt.  

Iedereen die mijn eerdere columns gelezen heeft en ook iedereen die zorgt voor een historisch besef als hij of zij een probleem krijgt aangereikt, wist dat er een tweede golf aankwam (net zoals we waarschijnlijk een derde en vierde golf krijgen). Ook weet je dat je variaties krijgt in het virus. Je kunt hiervoor gemakkelijk teruggaan naar de laatste grote pandemie namelijk de Spaanse griep waarin we dit allemaal hebben meegemaakt. Je kon net als ik hier gemakkelijk een paar boeken hierover lezen en je voorbereiden. Maar met die voorbereiding was je, kijkende naar China, al in februari negatief en was je waarschijnlijk niet echt positief geworden. Dus kennis was geen macht.

Ook nu zijn we weer niet voorbereid  op de uitrol van het vaccin, terwijl dit vaccin toch een zekerheid was. Daarnaast zijn we niet voorbereid op de echte gevolgen van de lockdown, maar wie dan leeft wie dan zorgt is het motto en beurzen zijn al lang geen afgeleide van de economie, want waarom gaan we anders op ‘all time high niveaus’ stimulatiepakketten uitrollen? Van de huidige beurs snap ik ondanks mijn meer dan 35 jaar ervaring dus in brede zin erg weinig. 

AEX index

Als je de AEX al niet snapt dan moet je eens kijken naar de Nasdaq. Een mega performance omdat we allemaal online gingen werken? Nee, het heeft meer met marktdominantie van een paar grote reuzen te maken, maar daarover een volgende keer.

Nasdaq futures kort

Een nieuwe normaal?

Even de  lange grafiek van de Nasdaq vanaf 2000, om uit te leggen dat het niet helemaal normaal is deze stijging. Een accelaratie van de beweging is erg vaak het einde van de beweging…

Nasdaq lang

Vooruit kijken naar 2021

Maar deze column gaat over mijn persoonlijke lijstje van 2021. In goede tijden kwam ik met mijn lijstje bij Nieuwsuur (Novatop5), op IEX, RTL en alle andere belangrijke websites. Uiteindelijk is alleen Belegger.nl stug doorgegaan met de lijstjes en uit respect voor historie doe ik nog steeds mee. Om iets te zeggen over de beurs over een jaar moet je een mening hebben over de toekomst en ja uiteindelijk denk ik dat we naar een normale situatie terug gaan. 

We gaan weer reizen 

Afgelopen jaar hebben we allemaal onze vakantie in ons “eigenland” mogen vieren, maar volgend jaar gaan we na vaccinatie allemaal weer gewoon vliegen en dus moeten  we een aandeel zoals Easyjet weer hebben. Dit zijn overigens ook de overlevers van deze crisis, ze hebben geen grote leningen gekregen van de overheid en dus hebben spreekwoordelijk geen grote molenstenen om de nek.

Easyjet lang

Even inzomen dan zien we dat het aandeel, in tegenstelling tot andere in de reissector (denk maar aan Booking dot com) nog niet hersteld is van de daling. Een speculatieve gok maar wel een doordachte keuze.

Easyjet kort

We gaan weer kijken naar goedkope aandelen

Een andere trend van 2021 is dat we gaan kijken naar aandelen die achtergebleven zijn. Bayer is zo’n aandeel en er was natuurlijk een reden dat dit aandeel achter bleef en dat was namelijk de overname van Monsanto en het daarmee binnengekregen Roundup-schandaal. In 2021 denk ik dat dit schandaal eindelijk naar de achtergrond gaat en dus het aandeel kan herstellen.

Bayer

We gaan correctie zien

Juist omdat ik in 2021 ook een of zelfs meerdere correctie verwacht maar oprecht geen idee heb wanneer dit gaat gebeuren, voeg ik een aandeel toe aan de lijst van 3 dat bewijsbaar heeft geprofiteerd van correcties en dus ook in de toekomst vermoedelijk omhoog zal gaan in een moeilijke beurs. Dit aandeel is Flow Traders. Deze handelsonderneming is actief op vele beurzen en bij paniek zijn de spreads breed en de volumes hoog. Een gouden combi voor Flow.

Go with the Flow

Voor wie de lijstjes niet volgt kan nog even wachten tot we van de Twindicator een koop krijgen. Voor nu is dat pas boven de 26,58 Euro.

Flow Traders

Dat is dus mijn persoonlijke  top drie.

Geen shorts?

Nee, om een vooruitblik op mijn vooruitblik te geven… helaas heb ik teveel geld verbrand aan shorts. We hebben in 2020 een bizarre markt gezien een mooi voorbeeld is Eastman Kodak. De fotorolletjes maker zou iets anders gaan doen en een gerucht was voldoende…

Kodak Eastman

Maar bijna net zo gek vind ik het aandeel Adyen. Dit aandeel wordt door beleggers gekocht, omdat mensen digitaal geld uitgeven in deze Covid19 tijd? Kijkt iemand wel eens naar koerswinstverhoudingen? Naar concurrentie? En naar het verkopen van de aandelen door directieleden?

Adyen

Google zou ook een short voor 2021 moeten zijn als je kijkt hoe het wordt aangevallen door overheden.  

Google

Facebook ook een big tech bedrijf dat door privacy wetgeving ter discussie staat en ook dat zou in 2021 omlaag moeten. Maar wanneer en hoe hard?

Facebook

Een laatste bedrijf waarvan ik denk dat het omlaag zou moeten maar wel profiteert van lockdown…. Dat is Amazon. Al veel langer ben ik negatief op dit aandeel maar gaat het in 2021 eindelijk gebeuren?

Amazon

We gaan het allemaal zien en we gaan het allemaal weer beleven.

Iedereen een goede Kerst gewenst en geniet van het Covid-19 excuus om je schoonmoeder vooral niet uit te hoeven nodigen, is niet goed voor haar veiligheid (Smiley). Een goede jaarwisseling en dat we volgend jaar maar weer een normaal jaar mogen hebben.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden was dit op IEX.nl De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur