Column: Niet omdat het moet, maar omdat het kan

lettergrootte
We hebben ondanks allerlei kunstgrepen van de overheid om meer concurrentie te krijgen toch weer uiteindelijk maar drie telefoon aanbieders. Dit nadat afgelopen week er een concentratie plaats had gevonden, waarbij Tele2 overgenomen werd door T Mobile, maar niet iedereen was blij met dit nieuws. We hebben dus: KPN, Ziggo/Vodafone, T mobile /Tele2.

Omdat het kan

Ook hadden we Trump die een senator in functie verloor in Alabama aan de democraten en daarmee had hij nog maar één stem meer in de senaat en dus meer moeite met zijn plannen er doorheen te jagen. Je zou verwachten dat de markt dat als negatief ziet, maar nee de markt ging na een korte aarzeling alleen maar omhoog. Nadat het belastingplan opnieuw weer bijna werd goedgekeurd gingen we zelfs nog weer omhoog.

De rente werd ondertussen afgelopen week verhoogd door Yellen. Ook was ze er vorige week voor het laatst. Als er iemand voor lage rente was dan was zij het wel. Ze was de laatste echte pupil van Ben Bernake de grote kenner van de jaren dertig en dus daarmee zouden we een echt ander beleid kunnen gaan verwachten. Je zou dus meer rente verhogingen kunnen gaan zien en dus zou je verwachten dat de markt erop reageert met een kleine correctie…maar nee, we gingen gewoon verder omhoog.

Als bear en contrairian zijn deze markten om gek van te worden en dan zeuren we over de Bitcoin als hype.

18-12 01

De AEX (Total return index) inclusief herbelegging van dividenden staat ver boven de hype van 2000. Op maandbasis;

18-12 02

De Duitse Dax heeft geen last meer van dieselschandalen en ook de huidige politieke problemen zijn geen probleem voor de index. Toch is de uitbraak niet echt overtuigend te noemen.

18-12 03

Eurostoxx50 index staat nog wel op een verkoopsignaal, maar ook hier is de EB indicator alweer gedraaid. Niet een beweging die ik met head and shoulder patronen zou verwachten.

18-12 04

Dow Jones is dus nog niet te stuiten, elke keer dat je denkt nu gaat het gebeuren gaan we weer omhoog. Mogelijk krijgen we woensdag na de tax plannen eindelijk een bezit van de zaak einde vermaak reactie.

18-12 05

Russell2000 zet weliswaar geen nieuwe hoogtepunten neer, maar toch ook hier nog niet de signalen waar je als oude beer op zit te wachten.

18-12 06

He, he, eindelijk?

We zitten al heel lang te wachten op de waardering van SNS ten tijde van de overname door overheid (lees: faillissement). Dit weekend schreef de NRC dat de ondernemerskamer er vanuit ging dat SNS niks waard was tot dat moment.

Dit is slecht nieuws voor de aandelen beleggers die hoopten nog iets te krijgen, maar dat is goed nieuws voor de put optie bezitters die ruim tien jaar na dato nog steeds geen geld hebben gekregen. Als de koers nul is dan moeten de puts volledig uitbetalen. Ook zouden volgens de verhalen de achtergestelde leningen nog waarde moeten hebben zie NOS. Het rapport moest openbaar.

Gelukkig CO2 vrij

Tesla verbrand zo veel geld in de huidige productie dat de verbranding als het biljetten waren meer CO2 uitstoot, dan dat ze besparen met elektrisch rijden… Ondanks al het slechte nieuws zijn de officiële verkoopsignalen weer teniet gedaan.

18-12 07

Omdat het moet

We moeten nog wel short ASML zitten, omdat we daar nog wel verkoopsignalen hebben.

18-12 08

Amazon geen grote bull grafiek, maar helaas ook geen officiële verkoopsignalen meer.

18-12 09

Apple staat nog wel op short.

18-12 10

Disney kwam met de nieuwe StarWars film uit en deed een mega overname van concurrent FOX. Je zou op basis van de overname een lagere koers verwachten als overnemende partij, maar niks was minder waar…

18-12 11

Netflix zou wel last moeten krijgen van Disney en we hebben nog een verkoopsignaal…

18-12 12

Voor je het weet is het weer kerstmis en of de kerstman nog even van het dak glijd en de beurs mee neemt? De belastingplannen blijven ook deze week weer een belangrijk item.

We gaan het zien. Voor nu al vast goede dagen gewenst.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur