Column: Om een lang verhaal short te maken

lettergrootte
De afgelopen weken heb ik grote epistels geschreven (zie elders op de site) over hoe bizar de markt is, over de enorme duik die de economie heeft genomen en tenslotte over het feit dat er is een gigantische crisis op komst is. Gelukkig zien meerdere beleggers dit. Maar ondertussen gingen de markten omhoog en dus was het gros van de beleggers heel positief gestemd. Het was allereerst de grootste stijging sinds 1974 (oliecrisis jaren) en daarna toch ook nog even de grootste stijging sinds 1987 (een erg bekend crashjaar). Dit weekend maakte Buffett bekend even 50 miljard af te schrijven, maar of dit nu echt aankomt is nog even de vraag.

De wereld draait niet doooooorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Fans van het kapitalisme wijzen vaak op de geweldige flexibiliteit van de Amerikaanse economie. Heel gemakkelijk kunnen aldaar mensen ontslagen en gehuurd worden (de “hire and fire” cultuur), maar volgens mij is dat een enorm nadeel. Juist als je mensen ontslaat zonder goed vangnet dan worden recessies daarna veel dieper en er kan gemakkelijk zo veel menselijk kapitaal vernietigd worden, dat een snel herstel weer heel moeilijk zal worden. Door het snel ontslaan zien we een enorme werkloosheid in de VS. Door deze plotselinge werkloosheid betalen grote groepen Amerikanen hun leningen en huur niet meer. Dus de autoleningen waar ik vele malen voor gewaarschuwd heb worden in de maand april (dus na goed pas één maand lockdown) al niet meer betaald. Even ruwweg: de helft van de Amerikanen heeft een autolening en ongeveer 10 procent van de consumentenschuld in de VS komt toe aan auto’s. Ook grote groepen Amerikanen betalen hun huur en/of hun hypotheek niet meer, bijna 70 procent van de Amerikaanse schuld van de consumenten is gelinkt aan een hypotheek. Zie hier. We hebben dus ineens 2008-achtige problemen, maar de beurs is maar heel beperkt lager klopt dit wel?

Een ander effect op de wereldwijde economie is dat er enorme problemen zijn in de sport. Nu heb ik me weleens verbaasd hoe het bijvoorbeeld in het voetbal allemaal kon draaien met die miljoenensalarissen. Maar nu er niet gespeeld wordt drogen inkomsten op en dus ook de uitgaven. Niet alleen voetballers, maar ook de andere entertainment events zijn afgezegd tot september. Dus stagebouwers, DJ’s, barpersoneel, beveiliging, toilet heren en -dames, drankleveranciers, horecagroothandel, bierleveranciers etc. allemaal in de problemen, met grote economische gevolgen.  

Arbeiders aller landen verenig je!

Nu was de AEX vrijdag virtueel weer door de 500 gezakt, maar eigenlijk waren we gewoon dicht in verband met de dag van de arbeid (waarop niemand blijkt te werken). Nemen we die virtuele stand mee dan zijn we weer door de 50 procent retracement heen. Officieel zijn we wel even door het 50 procent niveau uitgebroken geweest. Al was het geen twee dagen, waardoor de technische analisten dit negeren. In de AEX een Engulfing Bear patroon in de Candle grafiek. Twindicator niveau 484,39.

In de Duitse DAX hebben we ook een negatief patroon in de Candle grafiek namelijk een dark cloud cover patroon. De Duitsers zijn nog niet door de 50 procent heen geweest op slot basis. Twindicator niveaus 10.351,37 dus daaronder een officieel verkoopsignaal.

De Amerikaanse S&P 500 futures hebben ook een negatief patroon in de Candles en het Twindicator niveau staat op 2.749,73….

Olie is een smeermiddel voor de economie

Olieprijzen zijn nog steeds heel laag en denk even aan wat andere gevolgen. Overheden krijgen bijvoorbeeld minder belasting binnen van winsten, maar ook veel minder accijnzen, minder BTW en andere belastinginkomsten (milieubelastingen, maar ook de winst van de pomphouders). Nu dit minder is krijgen veel landen en overheden hele grote gaten in hun budget.

Koninklijke olie (RDSA) verlaagde het dividend voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. De koers dook daarop omlaag. We staan vrij precies op de Twindicator dus een lager slot is een officieel verkoopsignaal.

Een lagere olieprijs kan ook gemakkelijk in een lagere goudprijs resulteren. Arabieren hebben altijd grote hoeveelheden goud gehad. In goud zien we ook een negatief candle patroon, namelijk de Engulfing Bear en dus als de Twindicator op USD 1.645,35 doorbroken wordt, moeten we gewoon ook deze asset (tijdelijk) gedag zeggen.

Tesla tweet dat de koers te hoog staat

De Tesla topman stuurde een tweet uit na de stijging van de het aandeel -na goed ontvangen de kwartaalcijfers- dat hij vindt dat het aandeel te hoog staat. Nu vind ik dat al veel langer. Het kopen van een auto is iets als een broodje en dus zit er levertijd en bedenktijd tussen kopen en laten uitleveren, een tijdsverschil. Er zal dus ook een vertraging zitten in slechte cijfers uitgaande dat de winst geboekt wordt op moment van de transactie. Maar denk ook nog even aan de car payment’s die gemist zijn en hoeveel auto’s er met een lening verkocht worden. Daarnaast zegt het missen van betalingen iets over eerder aanbod dan vraag. Als laatste zijn er in de huidige crisis ondernemingen die net even “ietsje” minder personeel hebben, of gaan krijgen; dat zal een groot effect op de vraag naar een lease auto’s hebben.  

Ook in Tesla een Engulfing bear patroon en in de Twindicator een verkoop door een slot lager dan USD 680,64.

Vangen die FAANG’S?

Facebook ging op cijfers en beperkte teruggang in reclame-inkomsten eerst omhoog en wel omdat ze de eerste drie maanden gewoon reclame-inkomsten hadden. Gek als je weet dat in de VS het corona virus pas in de laatste week van maart een echt effect had, dan weet je ook dat het echte negatieve effect nog moet komen. Om weer op niveaus van december vorig jaar te staan is wat erg enthousiast als je het mij vraagt.

Amazon staat zelfs boven de niveaus van vorig jaar, maar als we naar de Twindicator kijken zien we op 2.266,87 weer officiële verkoopsignalen.

De andere A

Het aandeel Apple heeft ook veel omzet uit China en dus als de Amerikanen in de “blame-game” modus zitten en van leer trekken naar de Chinezen dan ontstaat er voor Apple wel een probleem. Een hernieuwde handelsoorlog helpt Apple dus niet. Ook hier niveaus gelijk aan december 2019 en is er iets veranderd in de consumentenmarkt? Oh ja, 30 miljoen werklozen die waarschijnlijk net even andere prioriteiten hebben dan de allernieuwste IPhone of de duurste oortjes.

Netflix vind ik zoals al eerder gezegd te hoog gewaardeerd kijkende naar mijn economische verwachting. De Twindicator ligt op USD 388.84 een slot eronder is een officieel verkoopsignaal.

Google ook afhankelijk van advertentie inkomsten en ook op niveaus van dec 2019. De reisbranche is één van de grootste adverteerders op Google….Twindicator op 1.217,24, we gaan het zien. 

Omdat men minder vertrouwen krijgt in de overheden zien we dat de Bitcoin weer opliep. Op of rond de  10.000 moet je weer heel voorzichtig zijn. 

Dit beeld wordt bevestigd als we even inzoomen op de korte grafiek.

Tot slot voor de liefhebbers

Ook in ASML hebben we een Engulfing Bear patroon in de Candle en ook hier kan je jezelf afvragen: “wisten we in december vorig jaar wat we nu weten over corona, lockdowns, handelsoorlogen, Trump achter in de peilingen, etc.”?

Dus tot nu toe, de stijging is heel goed gezien door de dwazen en door de optimisten. Maar om een oude vraag te herhalen: Do you feel lucky punk?

 

- Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur