Column: Ongebreideld optimisme

lettergrootte
In mijn columns en presentaties wil ik altijd graag mensen aanzetten tot denken. Italië zei nee en dat had officieel niet goed moeten zijn voor de financiële markten en ja, de banken in Italië gingen aanvankelijk omlaag en ook dat werd positief uitgelegd.

Trump twittert maar raak over China en over geen CO2 probleem, beide niet goed voor de economie. China had minder goede cijfers dan verwacht, maar andere onderzoekers waren juist over de GDP weer iets positiever. Alleen al dat er twijfel is over de cijfers is al niet goed. Ook interessant in dit toch weer positieve licht rond GDP. Kortom; andere positieve cijfers wonnen de aandacht.

Draghi verlaagde de inkoop van 80 naar 60 miljard en ja, hij verlengde de periode, maar anders geredeneerd is verlenging ook niet een teken van zwakte? Als we de economie vergelijken met een patiënt en deze langer en meer medicijnen geven wordt of is deze dan heel gezond of juist toch zieker dan we dachten? De optimist zal zeggen omdat we verbeteringen zien doorgaan met het medicijn en het dus positief is…

Bunds over naar nieuw contract

Rente was weer wat opgelopen, maar ook dat is positief want eindelijk kunnen de pensioenfondsen stoppen met korten. Over het vergrijzingseffect horen we al jaren niks meer. Voor de rest hebben we begin december een overstap naar het maartcontract en dat heeft altijd effect als je naar een future grafiek zit te kijken.

12-12-01

Amerikaanse bonds gingen verder onderuit  en de vraag is wanneer de lange TLT tracker weer een beetje bodem gaat vinden.

12-12-02

Euro geld naar de crowd

We hebben een crowed-trade (een trade die iedereen doet met dezelfde visie) omdat iedereen inspeelt op pariteit in de Euro/dollar, maar het lijkt alsof de wijsheid ook in de crowd zit want we gaan gewoon die kant op en iedereen die contrair was verliest geld.

12-12-03

Goud van ouds

De goud prijs zou nog steeds een beetje moeten bodemen, maar echte tekenen daarvan zien we nog niet.

12-12-04

Vix bijna Nixs

Margin debt problemen zou je kunnen zien met stijgende rentes en dalende bonds, immers de rente die je moet betalen voor je hefboom loopt op en als je obligaties hebt gegeven als onderpand dan wordt je onderpand minder waard en mag je dus minder positie hebben. Maar alle voorgenoemde problemen blijven nog in de perken door een extreem lage VIX en dus juist lagere Margins. Als de volatility stijgt, stijgt ook het risico en dus ook het bedrag dat je moet aanhouden (margin).

Als de Vix laag is dan is het dus ook goed om juist opties te kopen (dus zowel; calls als puts) zijn goedkoop.

12-12-05

AEX op Sinterklaas gewoon ongevraagd een Engulfing bull in je schoen

Ik was klaarblijkelijk niet lief geweest, want ik had gehoopt op een daling van de beurs, maar zoals gezegd: Italië was positief en dus werd  mijn schoen volgestopt met een stijging. Uiteindelijk was het gedurende de week nog even spannend of we echt zouden uitbreken, maar uiteindelijk gebeurde dat  gewoon gedurende de week. In de AEX hadden we een Engulfing Bull en zoals jullie weten zowel deze Bull- als de Bearpatronen werken altijd.

12-12-06

Eurostoxx ging dwars door het dak

De weerstand werd geslecht en direct waren we niet meer te houden. De optimisten riepen al langer dat er een eindejaarsrally aan zat te komen. In de Eurostoxx50 index koop signalen in de Twindicator en de EB indicator.

12-12-07

Doet ie het of doet ie het niet?

In de indices ben ik als contrair handelende trader, lees nu even beer, dus niet zo succesvol. Wel deed ik het prima in de aandelen, zoals Amazon. Nu was ik gelukkig op het juiste moment short en weer naar de zijlijn gegaan, maar nu is even de vraag wat er gaat gebeuren. Officieel zou je verwachten dat we na de Twindicator te hebben aangetikt weer omlaag kunnen, maar werk met een korte stoploss. 777 USD is een belangrijk niveau.

12-12-08

Netflix toch niks?

Netflix komt binnenkort weer met cijfers, ik vind het een moeilijke situatie nu. We hebben aan de ene kant koopsignalen in de Twindicator en pas onder de 117 USD krijgen we andere signalen. De andere kant is dat de markt weer heel enthousiast is over dit bedrijf wat stevig gewaardeerd staat en waar al een hoop positieve verwachting in zit.  Als het omlaag gaat krijg je nog genoeg nieuwe kansen dus gewoon maar even afwachten.

12-12-09

FitBit niet zo fit

In Amerika heb je in deze periode belastinggedreven verkopen. Je mag namelijk je verliezen, mits gerealiseerd, verrekenen met je belaste winsten. Dus zien we dat de verliezers nog meer verliezen en de winnaars het prima doen. FitBit een IPO van een paar jaar geleden ondanks een sexy en hip product, geen hip aandeel. Wellicht leuk om in deze periode op te pikken?

12-12-10

GoPro heeft een beetje een soortgelijk verhaal. Ik heb dit aandeel nu long en een koopsignaal in de Twindicator. We hopen maar dat iedereen onder de kerstboom een GoPro cadeau geeft.

12-12-11

We gaan het zien hoelang en hoever het optimisme stand houdt wellicht moet ik maar gewoon mijn winterslaap gaan houden. Hoewel ik altijd geleerd heb dat hogere rente niet goed mag zijn voor aandelen. We gaan het gewoon beleven.

Contact

Today's Group

Kantoor Hilversum
Emmastraat 54
1213 AL Hilversum
+31 [0]35 3035690
Kantoor Purmerend
Gorslaan 47
1441 RG Purmerend
+31 (0)20 - 716 2710

Tel: Zie bovenstaand

Email: info@todaysgroup.nl

Open:
Ma t/m vr: 8.30 - 17:30uur